• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    No a Vobluďák je (ve svém věku) fajn koníček - moc dobře ví, co to znamená "NE!" a že to má nějaký důvod, proč někam nemá lézt (např. do osázeného pole vedle pruhu trávy podél cesty, takže ten posun hrozící šlápnutím do krajní brázdy nedokončil)... a chodí celkem s chutí a výrazem zájmu a i zvědavosti (i když je v jádru docela srab - jasně, přirozenost koně), ale celkem si zvykl, že když tam jsem, tak se není čeho bát (dokonce když mne vidí lámat suché větve překážející v cestičce, tak už nejeví tendence utéct - dokonce, když mi to trvá moc dlouho, tak mi i jemňoučce strčením nosem do ruky či do zad naznačí, že už ho to tam nebaví a mohli bychom se posunout, že už se tam do toho olámaného přece vejde i on :-) )...
    PES
    PES --- ---
    Dnes při vycházce (bohužel skleróza, měl jsem jen "nouzový" tlačítkový telefon s 2Mpx s fotkami na prd) moc pěkné malé políčko se záplavou rudé...

PES
    PES --- ---
    Chudák Vobluďák - nejspíš během týdne zase chytal nějaký kopanec, tohle měl na zadní pravé ZEVNITŘ :-/

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vcerejsi vejlet! Zlepsujeme se, 18 km za sest hodin. Navstivili jsme stara mista, a kun byl prekvapive poslusnej. Pod sedlem je fakt super, jak je zivouckej, cvalat s nim neni problem, to Sol si vzdycky dvakrat rozmyslela, nez udelala rychlejsi pohyb :))
    Kaplicka nad Hlasnou Trebani, kde nas zastihl destik.

Nejproflaklejsi vyhled, kde to desticek rozbalil naplno.

Studanka nad Bubovickejma vodopadama, kde jsem navlikala dalsi vrstvy, pac jsme byli durch.

Muj oblibenej podnik, kam jsme jezdivali se Sol.

Lavka na ceste zpet. Jak se vracel domu, uz mu bylo uplne jedno, ze divne duni.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Tomu bych i věřil...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Kone dokazi identifikovat sve majitele :) udajne dopadli lepe nezli psi

https://www.nature.com/articles/s41598-020-62940-w
    PES
    PES --- ---
    PES: A při pasení na nás "zoufale" koukala a pendlovala kolem ohrady shirka, se kterou zrovna mlátí naplno hormony (to andalušanka pragmaticky u sena a přišla k ohradě jen když jsme s Vobluďákem šli těsně kolem... a potom se ještě andalušanka přišla pomazlit, protože utrpěla strašlivé týrání - panička jí natřela proti hmyzu uši i uvnitř - no úplně zničený koníček, pak se schválně přišla pomazlit a nacpala hlavu i uši pod ruce a nechala si to natřít úplně v klidu, jen aby ukázala, že s paničkou ne-e, ale s člověkem, od kterého se nechává v uších drbat klidně jo)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nejen u Vás, např.:
    Zachraňte kozy. Farmáře po výpadku příjmů straší zima, prosí lidi o pomoc - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...y-vlckovi-vizovice-koronavirus-finance-sbirka.A200504_545863_zlin-zpravy_ras
    PES
    PES --- ---
    Tak pro jednou foto s převahou více zelené ;-)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak k dotazu o seně v záhlaví.... na pack station odkud byl Nedouš jsme zrovna posílali peněžní dar... jak jsou sezónní byznys, tak se na ně nevztahuje ani žádná vládní pomoc... akorát to nějak nikdo neřekl koním - že je zavřeno - (45 koní a mul) a voni by furt jako chtěli žrát - a každý den!!!!
    PES
    PES --- ---
    A když už jsme v té nostalgii, tak shirka jako "hříbátko" před 5 lety (tedy již trochu odrostlá, to už byla kus koně, ale stále podle hřívy "puberťačka", předtím, jako "hříbátko", byla ze začátku v převážně kobylím výběhu, než se přesunula to stáda s Vobluďákem).
    Jen fotku bylo třeba hodně přijásat (Gamma korekce), protože to bylo focené do stínu ze světla a proti hodně světlému pozadí (a bez HDR), takže na původní foto se shirka spíše podobá hodně tmavé siluetě...

Vzadu je vidět Vobluďák na svém oblíbeném místě v přístřešku, před ním kobyla (ta už tam není), stejně jako ta kobyla co se v tu chvíli zrovna drbala (také pryč) a za ní je schovaná andalušanka (tehdy mnohem "citlivější" a tím pádem jakoby "plašší" než dnes)...

PES
    PES --- ---
    Stejně je zajímavé slyšet různá upozornění (od těch okolo těm okolo) o tom jak si mají dávat bacha na Vobluďáka a (ne)Mlaďošku (např. když tam vedou koně, tak u vchodu při dělání místa, že prý to umí "vrátit" apod.) - přitom z mého pohledu jsou ti koně (vlastně naprostá většina z nich) doslova zlatíčka...
    Jistě, Vobluďák se k jiným opravdu tváří/chová jinak, když tam nejsem, protože když tam jsem, tak by na sobě skoro nechal štípat dříví. A třeba i ta (ne)Mlaďoška umí být šklíba, ale zrovna třeba u toho vchodu by mi neudělali problém ani náznakem (a nemusel bych mít s sebou ani cokoliv v ruce na odhánění)...

Ale uznávám, že většina koní mne bere docela za "kámoše" a podle toho se pak chovají (i mne docela z dálky "vítají", když mne vidí a poznají anebo slyší)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nemám teď po ruce celý archív foto, ale léto 2016 (je tam vidět, že je mnohem tmavší, z té hnědé pak ta černá na slunci vyrudne)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jinak u nás je kobyla "Blue", která skutečně je v létě černá tak, že to vypadá jako modro-šedá - a někdy je dohněda a někdy je šedivá - tam se to mění taky s roční dobou....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tady, tedy platí to pro většinu Vysočiny (a "tady" je de-facto "podhůří" Vysočiny) je kritický nedostatek selenu, což může být pro koně i fatální (pokud to nedostanou jinak stravitelné jako stopové prvky v krmivu)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ta kozy ti třeba vyblednou, když nemají dostatek mědi... já vím, že ona zkoumala nějaké rozbory, co tady v Kalifornii koním chybí a kupuje nějaké složité doplňky.... takže možné to asi je...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Přebarvila krmivem... :-) Vobluďák mění barvu pravidelně léto / zima (černá / hnědá)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já jsem včera po dlouhé době viděla kobylu bývalé trenérky - a normálně změnila barvu... bývala palomino, teď je hnědá... taková jako kafe s mlíkem, vůbec ne žlutá... prý je tak už dva roky, co změnila krmivo...
    PES
    PES --- ---
    Z dálky vypadá lépe, než z blízka, pupkatý veterán...

...už se nenápadně začíná (stále v hlubinách té zimní nahnědné) objevovat letní černá barva... nakonec bude přes léto všude přibližně barva jako je vidět na zadních dole nad kopyty...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jakoze se nenapadne natlaci, kam to jde a pak prosysli. A kdyz je tak v pulce, tak ho to prestane bavit a proste odejde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam