• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nejen u Vás, např.:
    Zachraňte kozy. Farmáře po výpadku příjmů straší zima, prosí lidi o pomoc - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...y-vlckovi-vizovice-koronavirus-finance-sbirka.A200504_545863_zlin-zpravy_ras
    PES
    PES --- ---
    Tak pro jednou foto s převahou více zelené ;-)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak k dotazu o seně v záhlaví.... na pack station odkud byl Nedouš jsme zrovna posílali peněžní dar... jak jsou sezónní byznys, tak se na ně nevztahuje ani žádná vládní pomoc... akorát to nějak nikdo neřekl koním - že je zavřeno - (45 koní a mul) a voni by furt jako chtěli žrát - a každý den!!!!
    PES
    PES --- ---
    A když už jsme v té nostalgii, tak shirka jako "hříbátko" před 5 lety (tedy již trochu odrostlá, to už byla kus koně, ale stále podle hřívy "puberťačka", předtím, jako "hříbátko", byla ze začátku v převážně kobylím výběhu, než se přesunula to stáda s Vobluďákem).
    Jen fotku bylo třeba hodně přijásat (Gamma korekce), protože to bylo focené do stínu ze světla a proti hodně světlému pozadí (a bez HDR), takže na původní foto se shirka spíše podobá hodně tmavé siluetě...

Vzadu je vidět Vobluďák na svém oblíbeném místě v přístřešku, před ním kobyla (ta už tam není), stejně jako ta kobyla co se v tu chvíli zrovna drbala (také pryč) a za ní je schovaná andalušanka (tehdy mnohem "citlivější" a tím pádem jakoby "plašší" než dnes)...

PES
    PES --- ---
    Stejně je zajímavé slyšet různá upozornění (od těch okolo těm okolo) o tom jak si mají dávat bacha na Vobluďáka a (ne)Mlaďošku (např. když tam vedou koně, tak u vchodu při dělání místa, že prý to umí "vrátit" apod.) - přitom z mého pohledu jsou ti koně (vlastně naprostá většina z nich) doslova zlatíčka...
    Jistě, Vobluďák se k jiným opravdu tváří/chová jinak, když tam nejsem, protože když tam jsem, tak by na sobě skoro nechal štípat dříví. A třeba i ta (ne)Mlaďoška umí být šklíba, ale zrovna třeba u toho vchodu by mi neudělali problém ani náznakem (a nemusel bych mít s sebou ani cokoliv v ruce na odhánění)...

Ale uznávám, že většina koní mne bere docela za "kámoše" a podle toho se pak chovají (i mne docela z dálky "vítají", když mne vidí a poznají anebo slyší)...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nemám teď po ruce celý archív foto, ale léto 2016 (je tam vidět, že je mnohem tmavší, z té hnědé pak ta černá na slunci vyrudne)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jinak u nás je kobyla "Blue", která skutečně je v létě černá tak, že to vypadá jako modro-šedá - a někdy je dohněda a někdy je šedivá - tam se to mění taky s roční dobou....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tady, tedy platí to pro většinu Vysočiny (a "tady" je de-facto "podhůří" Vysočiny) je kritický nedostatek selenu, což může být pro koně i fatální (pokud to nedostanou jinak stravitelné jako stopové prvky v krmivu)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ta kozy ti třeba vyblednou, když nemají dostatek mědi... já vím, že ona zkoumala nějaké rozbory, co tady v Kalifornii koním chybí a kupuje nějaké složité doplňky.... takže možné to asi je...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Přebarvila krmivem... :-) Vobluďák mění barvu pravidelně léto / zima (černá / hnědá)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já jsem včera po dlouhé době viděla kobylu bývalé trenérky - a normálně změnila barvu... bývala palomino, teď je hnědá... taková jako kafe s mlíkem, vůbec ne žlutá... prý je tak už dva roky, co změnila krmivo...
    PES
    PES --- ---
    Z dálky vypadá lépe, než z blízka, pupkatý veterán...

...už se nenápadně začíná (stále v hlubinách té zimní nahnědné) objevovat letní černá barva... nakonec bude přes léto všude přibližně barva jako je vidět na zadních dole nad kopyty...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jakoze se nenapadne natlaci, kam to jde a pak prosysli. A kdyz je tak v pulce, tak ho to prestane bavit a proste odejde.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A bere ty úniky jakým stylem? Proleze? Prorve? Zbourá? Skočí?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: On to zvlada i se vsema pripojenyma k telu :D
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Takhle vypadá docela skladně :-) i když by to z určitého pohledu mohlo vypadat, že si koníček chce uhryzat nohu (jako vlk ze želez :-)), aby mohl zdrhnout... he... he... he...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Si tam méně serou, asi... a co jsou tam dvě kobyly "dcerky", tak se nějak uklízí...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tyjo, zadny hovna v pristresku! To se stal zazrak, anebo sis pred tim dal hodinovou rozcvicku zdarma? :P

Jinak roztomilost z predevcirem, nebo kdy, delam ted koni prenosnej vybeh, kazdej den mu to prepicham jinam (protoze za den vypase to nejlepsi). A dneska mi z toho po velmi dlouhy dobe zase zdrhnul, ale nedostal sprdaka, pac zdrhnul domu :D Delam si na dilne motorku, nacez slysim cval po sterku a mladej se prihrnul k brane a ze prej chce domu :) Tak to jsem ho ani netrestala, protoze utikat domu ma velmi povoleno :D

PES
    PES --- ---
    Dnes dopoledne byli všichni takoví "zdechlí", pospávali všude možně, tak jsem Vobluďáka ani netahal z přístřešku ven... a odpoledne už jsem se tam zastavit znovu nestihl :-/

Prasátko (ona) - vybrala si nejlepší místo hned před lavičkou

Vobluďák s (ne)Mlaďoškou a v pozadí ještě shagya kobyla, ale v "uctivé" vzdálenosti, protože (ne)Mlaďoška teď hodně drží s Vobluďákem (co tam navíc nejsou andalušanka a shirka) po těch problémech s "malou žlutou potvorou" (dokopala a dokousala koho mohla)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já mám takhle žárlivou kozu.... když hladím nebo drbu jiné kozy, tak se přijde vnucovat - a když začnu hladit jí, tak se po mně i ožene (většinou teda jen zhnuseně odejde, protože ona nemá ráda žádné mazlení a drbání) - ona prostě NECHCE, aby drbala JINÉ kozy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam