• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    VAMPY: nestrouham, já už se svýma zadama nemohla ani držet při kování ještě když jsem měla Springa.
    A nepovesila, jsem lesní jezdec, jezdím shagyu a holstyna, courame se venku. Dokonce jsem loni jela nějaky jednu dvě vytrvalosti.. :)

ANABEL_LEE: slyšela jsem ale že synator není takových kvalit jako starej?

ANABEL_LEE: podle mě je to nejzkušenější kovář tady. Přesně, když řve a je sprostej tak na lidi. Když koně praští tak si to zaslouží. Springovi zpíval a a pískal a nosil mu pamlsky..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Strouhas sama, nebo jsi kone povesila na hrebik?
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To máš kliku, pár koní co dostali rašplí nebo kladivem naplocho jsem za života potkal včetně pak těch následků co to mělo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak rašplí mi nikdo nikdy koně nepřetáhnul... jedinou srandovní zkušenost mám s takovou princeznou na praxi u vetky, když mi Ned kulhal - vetka mi říká, že by to chtěla vidět a já vzala koně na vodítko, že ho proběhnu sem a tam - a ta nána začala mávat rukama, aby se teda rozběhl... to jsme s vetkou čuměly obě jak vrány... (Ned jí, naštěstí, ignoroval - být lekavější kůň, tak ho mám na zádech). Příště už praktikantka nepřijela....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: to mi připomíná kovářského učně, který zaštipoval paznehty kozám - já vážu kozy do dojicího stojanu, on si sednul na zem s kozou na klíně a zpíval jim. To teda s trpasličíma - velký kozy jsem držela já / majitelka (s majitelkou tam nakonec vyšvihnul duet). Pak se ovšem odstěhoval...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Je pravda, že já bych teď už nevěděla koho volat. Mě už by v tuhle chvíli nevyhovoval nikdo..
    A úplně mimochodem, třeba o kováři který koval Springa (a tuším kove Anabel) kolujoubhrizny řeči, ale viděla jsem jak si poradil s koněm co ho předtím 4 lidí neokovali - v boxe, všechny poslal pryc, pískal mu a zpíval, ani krivej pohled... a okoval na všechny 4 jak prd.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Ti dobří (a skvělí) mají obvykle kapacitně plno a jezdí jen na termíny (tj. případné úpravy v mezičase úplně výjimečně anebo vůbec)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: V tomhle se musim Nyemi zastat, protoze ona podle mne musela mit smulu na dementy z definice... O dobry kovare je rvacka, jezdi uz jen ke stalym zakaznikum a do staje kde nebudou mit jenom jednoho kone ke strouhani, pripadne si toho jednoho kone naceni tak brutalne, ze o ne nikdo neznaly kovarskych celebrit nezavadi a nebo i tak si to poradne promysli (2000 za cestu + 500 kc za nohu za strouhani neni vyjimka...)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: skoda no, ne vsichni jsou dementi :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem na kovarich nikdy nesetrila. Na normena jsem vyzkousela asi ctyri a rikala jaim "bude to chtit vic casu a pomalej pristup. Zaplatim vam ten cas. Ani jeden z tech curaku nebyl schopnej to pochopit.
    Problem s "profikama,. co videli tisice kopyt" je, ze maji pocit, ze sezrali vsechno moudro sveta. Priolitnou jako velky hauri, domrdaj kone, sem tam natahnou vychovnou raspli, maji blby kecy a pak jedou na dva mesice doprdele. To si radsi necham kone kurvit dlouhodobe princeznou, co nema skolu, ale s konem stravi dve hodiny socializace.
    Jak rikam, co si delam kone sama, beha mi po sutrech a hlavne ma nohy rovny. Prava predni mela tendence se vtacet dovnitr, ale co si kazdy dva tejdny srovnam pul centimetru, ma nohy rovny.
    V kovare jsem ztratile duveru rok po tom, co jsem si poridila Normena.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: jo no, co dva tri roky.. plizive treba deset let.. a pak se resi doktori, krmne doplnky, masaze a fyzioterapeuti a boticky pro kone... kun ve dvanacti chromej... chudaci kone, ale je to na zopdpovednosti kazdeho majitele
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    ANABEL_LEE: to máš těžký. oni ti obyčejní smrtelníci nadavaji na to že jim to kovář neumí vystrouhat, ale přitom volají kováře kterej stojí o půlku min, protože tamten je přece moc drahej. a taky se na něj dlouho čeká..
    U kopyt je problém, že se při špatný úpravě většinou ty problémy objevují plíživě.. takže si strouham, kůň rok dva tři chodí, a pak ejhle je chromej..
    A pak jsou tu tací, kteří i když si dokážou přibít i vystrouhat, stejně při každém výskytu kováře ve stáji jdou kopyta ukázat, jestli ok a jestli není něco potřeba změnit nebo udělat jinak..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: to soustavny vzdelavani a studie rtg bych fakt chtela videt.... taky obcas na FB nahlednu a nektery ty kopytarky a kopytari,. to je smutny pribeh a spousta kecu okolo, ktere se vydavaji za nejake vzdelavani ale je to jen prazdna slama... tak hlavne at to neodserou ti kone
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ale prdlajs, dobry kovar umi dobre vystrouhat a necha tam nosnou stenu, strouhani naboso je uplne neco jineho nez strouhani ke kovani. Nesmis si volat diletanty :) No to je hezke ze to holkam tak jde, ale ja radsi uprednostnim nekoho kdo tech kopyt videl tisic a ma urcite zkusenosti jak se nektere veci resi, predstava ze bych ja svym konim hrabala do kopyt me uprimne desi
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nevesele zase i mezi lidmi...
    Obyvatelé Kalifornie budou muset na většině míst mimo domov nosit roušky. Nařídily to tamní úřady. Opatření odůvodnily tím, že mnozí obyvatelé tohoto amerického státu si v době pandemie na veřejnosti nezakrývají ústa a nos, což ohrožuje pokrok v boji proti koronaviru. „Věda ukazuje, že roušky fungují," uvedl guvernér Gavin Newsom. „Jsou rozhodující pro ochranu těch, kteří jsou kolem vás, k zachování otevřených podniků a restartování naší ekonomiky,“ dodal.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    (jinak zase tak veselá historka není, koník asi bude utracený... je mu 28, má cushinga, furt nějaké alergie, záněty, tohle s tím okem má už asi potřetí, a přes všechny vosery s dietou, medikací a podobně, je na tom furt blbě - hlavně ty různé otoky a záněty)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dnešní koňská historka... zaparkuju v kozích stájí a volá na mě totálně vyděšená stájnice... že jeslti bych se nemohla podívat na poníka Tobyho, že má něco šílenýho s okem a že ona se na to nezvládne podívat... přibližuju se ke koni a skutečně, na straně hlavy místo oka obrovská červená koule, na první pohled to vypadá jako kdyby mu viselo oko z hlavy... na druhý pohled vidím, že oko je nad tím a tohle je "jen" šílené oteklé / otočené / vyhřezlé spodní víčko... ona už mezitím volala majitelce, tak jí říkám, že kůň nemá nic s okem, že je to víčko, tak majitelka, ať mu to vykapeme než dorazí atd.... tak jsem zavolala dceru, ať jde koně vykapat :-) Totiž i já i ta stájnice bychom to asi zvládly, ale proto, že se to udělat "musí". Dcera si se zájmem problém prohlédla a koně vykapala a měla prima začátek dne :-))

Když nad tím tak přemýšlím, tak bych se vlastně nemusela učit kastrovat gumičkama já - ať se to naučí mladá, ne?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no já nevím, já zažila super kováře i prasata, a podobně i lidi, kteří si strouhají sami - jsou tací, kteří to dělají fakt dobře - a jsou prasata.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Sleduju na fb nejaky skupiny o uprave kopyt a parkrat tam tohle probehlo. Kdyz tam vidim fotky od devcat, co si to delaji samy, fakt mi to prijde o sto procent lepsi, nez co znam od kovaru. Nejsou to nahodny pokusy, ale soustavny vzdelavani, studie rtg apod.. Prijde mi, ze to ma strasne moc pozitivnich prinosu - koni se nohy delaji castejs, protoze se nemusi cekat, a pri strouhani nema zadnej stres, protoze doma to clovek nedela ve spechu, ze na nej ten den ceka dalsich padesat koni. Plus teda to, ze kovari vesmes nestrouhaji moc dobre, protoze jsou zvykli seriznout chodidlo do roviny, aby na to namlatili podkovy.
    Je to fakt veda, ale myslim, ze pozitiva prevladaji.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    no jako nemuzes, ale nejsi sama, takovych je
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: WAU! Ja si muzu sama strouhat legalne! Husty!
    Aha, tak jsem to docetla a ne :D No, jeste, ze mne to nezastavi. Od ty doby, co si nohy strouham sama, chodi kun po skalach a ma rovny nohy, takze fuck you, zakony. Nehlede na to, ze vsichni zasrany kovari delali Normenkovi osypky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam