• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    "Na základě novely zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů smí provádět sami chovatelé hospodářských zvířat na svých hospodářstvích u svých hospodářských zvířat některé vybrané veterinární úkony, kterými jsou:

a) kastrace samců mladších 7 dnů u prasat a mladších 8 týdnů u skotu, ovcí, koz nebo králíků, kteří netrpí anatomickou vadou pohlavních orgánů,
    b) krácení ocasu u selat mladších 7 dnů a jehňat mladších 8 dnů,
    c) odrohování nebo tlumení růstu rohů u telat a kůzlat ve věku do 4 týdnů provedenou chemickou kauterizací, tepelnou kauterizací přístrojem, který vyvíjí potřebné teplo po dobu nejméně 10 sekund,
    d) ošetření a úpravu kopyt, paznehtů a spárků zvířat,
    e) odstraňování ostruh, hřebenů, posledních článků křídel, krácení zobáků, drápů, nastřihování meziprstních blan během prvního dne života drůbeže, odstraňování drápů a zkrácení horní části zobáku u pižmových kachen do 21 dní věku,
    f) kauterizaci zobáků hrabavé drůbeže mladší 10 dnů, která je určena k produkci konzumních vajec,
    g) úpravu zubů savých selat.
    Výše uvedené úkony smí provádět pouze chovatel hospodářských zvířat, který splňuje následující podmínky:

1. minimálně středoškolské vzdělání s maturitní zkouškou nebo vyšší odborné vzdělání ve veterinárním oboru, nebo jiném oboru, který odpovídá druhu a rozsahu činnosti (požadavky na odbornou způsobilost stanovuje § 59a odst. 1 písm. a) až e) zákona č. 166/1999 Sb.
    2. absolvování odborné průpravy se zaměřením na provádění odborných veterinárních úkonů, složení závěrečné zkoušky a získání osvědčení o způsobilosti k provádění těchto úkonů"

Specializovanou odbornou průpravu organizuje Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, která vydává osobám, které absolvovaly tuto specializovanou odbornou průpravu, osvědčení o způsobilosti k provádění odborných veterinárních úkonů a vede seznam těchto osob. Přehled vypsaných kurzů sledujte na webových stránkách Veterinární a farmaceutické univerzity Brno: https://www.vfu.cz/cz/kvalifikacni-a-odborne-kurzy/

Práva a povinnosti chovatele hospodářských zvířat jsou stanoveny v § 64b novely zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), seznam tzv. „dalších odborných veterinárních úkonů“ a podrobnosti provádění těchto úkonů upravuje vyhláška č. 342/2012 Sb.

Chovatel hospodářských zvířat je povinen vést záznamy o dalších odborných veterinárních úkonech, které provedl, o datu jejich provedení, počtu a identifikaci zvířat, u kterých byly tyto úkony provedeny, uchovávat tyto záznamy po dobu nejméně 2 let, a na požádání je předložit úřednímu veterinárnímu lékaři.

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: mozna se pletu, ja mam za to, ze spoustu tehle veci co chovatele delaji bezne, delat nesmi.. tak se mrknem do zakona no ne :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Nesmi? Vidis ja mela za to ze to nemusi delat veterinar...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    MIST: Muze si to tu delat kdokoliv. Neni to invazivni zakrok, takze si to muze delat chovatel (samozrejme po zauceni, ale nikdo nespecifikuje co to zauceni vlastne je).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: kozy a ovce nikdo neřeší.... z čoklů se všichni poserou, ale blbá koza? Jinak považuju za samozřejmé, že zvíře dostane "něco na bolest". Bez toho bych to nedělala.
    Lidi si to dělají sami běžně, akorát teda to nikdo nechce praktikovat na cizích kozách. A já bych to napoprvé chtěla dělat jaksi s někým / pod dozorem... no možná si příští rok odjedu těch 250 mil ke spřátelené vet tech.... omrknout to...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MIST: ne ale zhusta se to dela :)
    MIST
    MIST --- ---
    VAMPY: v Cesku tohle to gumickovani muze delat neodbornik?
    Aby Carolian nebyla v prusvihu, kdyby se neco nepovedlo. Tady by ji mohli soudit za animal cruelty, nebyla by prvni. Nejaka zenska to praktikovala na svem psu, protoze nemela prachy na kastraci. Pes pak mel bolesti, tak ho nakonec k veterinari vzala, ten nahlasil, ze pes trpel a byl dehydratovanej a baba ma na krku obvineni.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Hele mohlo by se hodit, kdo si chce pocist zase nejakou vedu :)

https://res.mdpi.com/d_attachment/animals/animals-10-01044/article_deploy/animals-10-01044.pdf
    PES
    PES --- ---
    Africká havěť si našla cestu do Česka, přibývá míst výskytu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...-klistata-zavlecena-jih-evropy-afrika-pijak-luzni.A200617_124639_domaci_chtl
    Nové druhy klíšťat, které se do republiky dostaly na stěhovavých ptácích, mohou přenášet infekční onemocnění, a to především na zvířata. I když riziko nákazy v Česku je nízké, nelze ho úplně vyloučit.
    „Například pro koně může být až smrtelná,“ uvedl jeden z autorů projektu David Modrý. Nebezpečí představují tyto typy klíšťat i pro psy, protože přenášejí psí babeziózu, která může být bez včasné léčby pro zvířata smrtelná.
    PES
    PES --- ---
    Pojišťovna za pád ženy z koně platit nechce, rozhodnout má soud - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...tova-jizda-nehoda-smrt-kladruby-hrebcin.A200617_075138_pardubice-zpravy_lati
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: tak já to prozkoumám :-)) Jako vím, že to není složitý, nejvíc se bojím právě vlastní neohrabanosti, že je budu trápit a bude to o to bolestivější... a musím zjistit, co se dá koupit bez předpisu (myslím z věcí na bolest), najít kdyžtak spřáteleného veta, který mi prostě nechá pixulu banaminu nebo něčeho.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Je to jednoduchy :) hednodussi nez paznehty. Jediny co si musis pohlidat, je podrzet kulky v pytliku aby je nezahat a nezagumickovala si jenom sourek bez koule/i :D pak by totiz zustal kozel kozlem se vsim vsudy :D na youtube je hromada videi
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: dcera to má naplánovaný... já už jsem na to stará a líná :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: S tím vývojem snad abyste někdo v rodině začali studovat vet. :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: určitě jde, ale nikdy jsem to nedělala a jsem posera :-) Do příštích kůzlat to ale zvážím, protože jak říkáš - převozy bez matky prostě jsou přídatný stres (i když kozlíci měli sebe navzájem - a kupodivu je hodně uklidňovala naše přítomnost - a na cestu zpět byli ještě oblblí)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: No a kdyby jsi si poridila ty gumickovaci kleste a gumicky a proste si to delala sama, ta varianta nejde? Uprimne mne osobne ten stres prevozu na operaci bez matky a pak z operace prijde dost drsnej v kombinaci s tou bolesti. To jsou ty gumicky o dost lepsi
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jinak já jsem se snažila tohle všechno hnát přes veterináře, protože moje kozy jsou ve stájích na částečný úvazek jako "petting zoo" (platím poměrně směšnou částku za ustájení, s tím, že si s kozama chodí hrát příměšťáky a dětské oslavy atd.) - a chci mít "papíry" na to, že jsou očkované, testované, pravidelně prohlížené atd. - až přijde nějaký hysterický rodič, že si dítě přitáhlo ze stájí e.coli nebo salmonelu nebo bůhvíco, tak že moje zvířata jsou v cajku a není to zanedbanou péčí (jinak bych očkování taky zvládla sama - ale když přijde vet, tak i kozy prohlídne a mám "papír", že jsou zdravé, nezanedbané atd. - a obvykle jim vetka taky zasříhla paznehty - to si dělám sama, ale jednou dvakrát do roka, když tam je vet nebo spřátelený kovář, tak jim zaplatím odbornou péči).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: u nás je to teď celý divný..... po veterinářích se strašně šlape, odebírají se licence a tak - dva měsíce nesměli dělat elektivní zákroky (takže třeba ani kastrace). Do toho moje vetka odjela na Nový Zéland a zřejmě se už nevrátí (což se jí nedivím) - a cizí veti mě vždycky poslali do háje, že nesmí, že by přišli o licenci a tak (problémy s těhotnejma kozama, umírající ochrnutou kozou a tak) - nakonec jsem postupně přesvědčila náhradní vetku, že teda jí nenapráskám za to, že náhodou pohlédla při návštěvě i na zvíře, které není ve smrtelných křečích (a zřejmě jí přesvědčila i ta moje původní vetka, že nejsem nějaký magor), a tak jsme spolu fungovaly přes porody, uspání ochrnuté kozy, odrhování, stafylokokovou dermatitidu, jenomže teď nemohla přijet kastrovat, protože jí nepřišla zásilka s anestezií (a dělá za dva vety).
    Jediný další vet, který se zaobírá kozama, je 60km daleko a takovou dálku nepřijedou, takže jsem kůzlata naložila a jela.
    Ukecat jednu kozí babku jsem zkoušela, odmítla mě. Další takovou známou (kozí chovatelku, která má kozla a koně a muly a sama si odrohuje a kastruje a všechno) mám 300km daleko. Když jsem se ptala tady známých, co mají kozy, tak všichni používali tu novozélandskou vetku.... takže jsme všichni v pr**** protože na celé hory je tady teď jen jedna vetka ochotná dělat kozy a ovce, a ta není nadšená z lam a alpak - a nebo ti 60km daleko. Zbytek jsou koňáci, nebo domácí zvířata (kočky, psi) - a licence nejsou všeobecné, je to právě rozdělené na "malá" (kočky psi atd.) a velká (hospodářská) zvířata a koňák nesmí dělat kočky a kočkan nesmí dělat kozy / koně (což jsem netušila, dokud mi nepřišlo logické, že by vet při návštěvě stájí vykastroval stájového kocoura - že to není jen o tom, aby měl vybavení, ale že fakt nesmí).

Asi jsme se zase o něco přiblížili tomu, že se musíme odstěhovat....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: A nebo ta zmena chovani u gunicek neni tak do oci bijici, protoze ta bolest prichazi pomalu a maxima dosahuje az po nekolika dnech, tak to chovatel tolik nesleduje. Kazdopadne po ty kastraci jim muzete dat neco proti bolesti. Telatum se taky po odrohovani obcas neco dava. A taky je divny ze se ty kuzlata nekam vozi. Na to by mel veterinar taky prijet... jo a ty gumicky si jinak ale muzes nandat sama, nebo si na to prozvat nejakeho mistniho chovatele ovci co ti to udela. Vubec to nemusis obhajovat pred veterinarem.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Bohužel... krajina na to není připravena - chybí meze po vrstevnicích, to především. O hluboké orbě a hnoji zaoraném do polí totéž. Rozlivové a zasakovací oblasti škoda mluvit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam