• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    "Ježčí geneze" od zahlédnutí pohybujícího se "něčeho" až po detail (po zpracování fotek, po rozkliknutí lze otevřít plná velikost 2560x1920, 1.44MB)
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, jasný den a kamery do nočního režimu přepínají, už se to krátí...
    13.9. 19:38
    2.9. 20:02
    2.8. 20:45
    23.6. 21:41

A ranní směr
    1.9. 06:02
    24.6. 04:28
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jenže v Americe je mnohem více "zažrané" v lidech to placení... Tady to stále přijde hodně lidem divné, že by alespoň přispěli něčím (vybavení, pomůcky, když už ne příspěvkem finančním)...
    PES
    PES --- ---
    PES: Ale hlídá si mne, Vobluďák. Šel jsem se podívat na ježka, kůň na druhé straně prostranství zadkem a pásl se. No sotva jsem se sehnul k focení ježka, tak najednou zezadu lehký dotyk nozder a koníček celý zvědavý co to tam zkoumám...

A poslouchá i z dálky a na volno. V rámci brouzdání po trávě a hledání nej kousků trávy a jetele mezi tím se pak očividně vydal ověřit, zda je "výdejní okénko" (dveře) krmírny ve stáji stále ještě zavřené. Ale na zavolání se zastavil, otočil hlavu a pak přišel až ke mně, protože hodný koníček přece vůbec nechtěl somrovat večerní kyblíček už v 15:30 odpoledne :-). Když si člověk všímá detailů, tak i když je na volno a zdánlivě je zabrán do pastvy, tak si mne Vobluďák velmi pečlivě hlídá :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    btw - ani jedna ženská toho moc nenajezdila, chodily za koněm relaxovat a vždycky v pondělí jsem měla koně vypucovaného do vysokého lesku :-)) A kůň je měl rád... to bylo vidět...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no já jsem Neda na víkendy pronajímala dvěma ženskejm... (v sobotu jedna,v neděli druhá) - ano, trvalo mi nějakou dobu vybrat vhodné kandidátky (které s ním budou jednat tak, jak si to představuju já), ale našlo se. A pro mě to byl příspěvek na ustájko a kováře - měla jsem z toho zrhuba třetinu na výdaje. A byly to osoby, které chodily i v lijáku a bahně a ve vedru a komárech... Rozhodně jsem na tom "nevydělala" - ale byl to příspěvek na výdaje - a byly to dva dny, kdy jsem věděla, že je o koně postaráno a já můžu jet na výlet s rodinou...
    PES
    PES --- ---
    Během pasení se přes trávník za stájí hasil i ježek...

PES
    PES --- ---
    Dnes odpoledne je tu tak vedro, že nastal vhodný čas na sprchu (a vymytí špíny), následovalo vyválnení v trávě doplněné pak pískem...
    ... prostě labužník (zvláště v písku se oválel jak řízek ;-))

NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: S timhle nemuzu tak nejak souhlasit. Ta generalizace je spatne, a uz z logiky veci mi prijde, ze clovek, co honi stuzky a chce posuny, pekne mrda to zvire, pac nejvetsi posuny musi delat zvire. Takze stuzkarky drachlej podle treneru kone, co projdou sitem "necham se zdrtit na fungujici stroj".
    Hucula, co tu mam, tezko pronajmu, protoze -schopni- zletili jezdci (a uprimne, ja ani jezdce nepotrebuju, spis nekoho, kdo to zvuree bude mit rad) si radsi koupi vlastniho, nez vrazet svuj cas a energii do hajtry, o kterou muzou dykoliv z vrtochu nekoho jinyho prijit. Navic potrebuju, aby hajtra zustala u mne, aby sem dotycni dochazeli. Pronajmout poncla aby si ho nekdo odvezl je mi k nicemu.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: No v tomhle bych nerad zabředl, ale v tom "profi" sportu jaksi (kromě dostihů, kde je čas, a parkuru, kde je čas a shození) víc záleželo na tom koho jezdkyně (či její rodiče) zná, od koho koupila jak drahého koně, u koho trénuje (zvláště, když pak trenér/ka pak i rozhodcuje), u koho (draze) ustajuje atd. Takže i dobrý jezdec se schopným koněm, ale bez lepšího původu a z Nemanic, nemá moc šancí...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Protoze bohaty princezny maji pocit, ze kdyz za to plati, meli by za to taky dostat nejakej servis a nakonec odkvaci do sportovni staje, kde zaplati 800/hodina a budou mit pocit, ze delaji neco poradnyho a nekam se posouvaj (a treba to nebude jen pocit. Ne nahodou se nase juniorska jezdecka elita sklada prevazne z deti uhlobaronu a miliardaru). Zatimco chuda holcicka moc dobre vi, ze kdyz se nebude snazit, tak bude mit houby, neb jediny na co muze spolehat je vlastni sikovnost, vytrvalost a dobrodini ostatnich. Krom toho deti ze solventnich rodin vetsinou maji celkem hodne mimoskolnich (a pak i rodinnycj vikendovych) aktivit (neb si to jejich rodice mohou dovolit) a tak prirozene nemaji prilis casu. Z tohodle pohledu bych se spis nez na holcicky zametila na zletile jezdce a nabidla hucula k pronajmu, protoze to zni jako min prace za vic penez (ale jasne, taky to asi vic jak 4000 mesicne nebude).
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Tak když to "chudou" holčičku učí (naučila), tak proč byl problém s "bohatýma princeznama"?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: u nás voltižáci dělají voltiž s dětma cca 2x týdně, ale pak mají drezúru a vyjížďky v terénu, chodí na ruce atd. - protože samozřejmě z běhání do kolečka by jim jednak hráblo a jednak by z toho byli chromí. A taky potřebují být zvyklí na to, že se dějou kolem nic divný věci (hudba, výkřiky, další koně, barvy, prapory)... je to fakt spousta práce, aby ten kůň děti "nezabil"...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Taky je problem, ze clovek kdyz potrebuje z drzeni koni vyrtiskat nejaky prachy, musi do toho crazit scou energii a cas (kone vychovavat, prijezdovat, venovat se jim jak v pritomnosti osoby ktera si je pronajima, tak pak bez nich... kor v pripade kdy se jedna o deti. Malokomu se to vyplati :(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jo, no, obavam se, zo to je jeden z duvodu.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To máš pech, ale ono je dost časté (téměř pravidlem), že nejlépe se chovají a starají děti z nepříliš zámožných rodin, kterým rodiče opravdu nekoupí a nezaplatí na co si vzpomenou...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak jedna z ted. Stojej teda oba jak kokoti, normen predkem v jame a poncl se natahuje na seno, vypadaji oba jak kriplove. Ale jsou zlati.
    Na poncla mi ted chodi holcicka (teda, uz ji asi patnact a chodi mi uz rok past a mumat Normena), moc sikovna, neboji se toho, kdyz ji jednou poncl shodil, nebo s ni ruzne vyjebaval, nechala si poradit, poncla jsem zpracovala i ja a vcera se na nem byla projet i sama a prej hodne dobry, jednu krizovku vyresili podle nacviku, tak mam radost. Jen teda vsechny princezny, co zkousely poncla pred tim, tak ho nechtely, protoze ho milovaly jen, dokud za nima chodil na voditku, ale poncl je uz starsi mazak a nema zapotrebi poslouchat deti, tak se jim proste vyskubl a odbehl domu za Normenem (stalo se to pokazdy jak pres kopirak, asi petkrat a to jsou jen pripady, o kterejch vim), takze tam ho princezny prestaly milovat a zacly se ho bat. Bohuzel, vsechny ty trinactilety princezny maji zaobany rodice, co mi meli platit za ustajko, aby teda poncl zivil Normena a sebe a dopadlo to tak, ze ta nejspolehlivejsi a nejsikovnejsi holka (chodi je past treba i v totalnim slejvaku, poctive uklizi hovna, prijde nakrmit a tak) je z totalne socialni rodiny, co na to nema. Takze ted zivim dva kokoty, misto jednoho >.> a beru to, ze je poncl vicemene jeji, protoze s nim fakt dre. Leze na nej, cvici ze zeme, plachty, poslusnost, zvladaji si vyrikat i tu hiearchii uz s moji napovedou. Takovy ty maly veci, ze se poncl nebude past, kdy si zamane, tahat, zdrhat... Strasne se u deti ukazuje ta duslednost, behem dvou tejdnu zvladli vyjet spolu ven sami, mam z toho radost.
    A posledni poznatek je, ze ted mame kamarada na vyjizdky. Ze zacatku jsme se sedlama jezdili jen tady na louku za barak, holcicka si zkousela situace s ponclem, a ja to komandovala z Normena, pak jsme postupne jezdili dal a posledne uz jsme byli na plnohodotny vyjizdce louky-les-vesnice a ted teprva zacinam ocenovat, jak je Normen zpracovanej. Vetsinou uz ho muzu vyst jednou rukou, kdyz potrebuju otocky, naklusani z mista, zastaveni, zatimco druhej kun prcha k neumetelum, nebo se nejak toci, vsecko zvlada. Je to fakt prijemny.

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Však foť! :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jako mohla bych vyfotit svyho hucula, ten se taky pekne kulati, hajzlik mrnavej. To Normen ma krasnou fit figuru.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Takhle tlustyho kone jsem dlouho nevidela. To i snad i huculoid byl hubenejsi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam