• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Já Ti to nesporuji, jen zmiňuji, že Američani mají to počítání a placení "víc v krvi" (a ne, nebudu narážet na to, že vsechno přepočítávají jen na peníze ;-)). Viděl jsem to i na příbuzných (že jich tam mám docela dost už i rodilých), že se ptali na cenu či rovnou nabízeli peníze i v situacích, kdy by to Čechy snad ani nikdy nenapadlo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no tak to i o tom, jak to člověk nasadí. U nás třeba ve stájích ustájko je $500/ měsíčně, kovář je 100-120 každý 6 týdnů, takže cca 600 měsíčně - tj. jeden den se pronajímá za 25 (já jsem dělala za stovku měsíčně když to bylo pravidelně třeba každá neděle). Tohle je částka, které se každý může normálně dopočítat - a protože jsem koně neměla jako byznys, tak jsem to brala tak, že sice se na tom neobohatím, ale zase mi "ušetří" cestu do stájí a čas, který bych musela koni věnovat (a který jsem neměla).
    Pokud je pronajímač osoba, která nezvládá koně samostatně, tak si musí platit trenéra extra - a to je taky v podmínkách pronájmu.

Voltižáci - platíme za koně extra, protože kromě toho času, co na tom stráví děti, se platí ještě trenérka, která s nima dělá dezúru a majitelka je bere do terénu. A to "se" prostě musí s tím koněm dělat, a potřebujeme, aby to dělal někdo, kdo to umí a kdo ví, co ten kůň potřebuje (jezdí na nich většinou lonžérky, které vidí, jak se kůň chová při voltiži - a kde je potřeba pomoct nebo zabrat).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: Jinak teda v ramci mych pronajatych dnu s huculem jsem si nevozila jen zadek, ale kdyz byl nemocnej postrala jsem se o nej, blbka s nim ze zeme, zkousela nejaky kraviny na lonzich, zaprahat, nebo ho jen odvedla se vycachtat k potoku... proste co bych delala s vlastnim konem. Akorat to bylo dvakrat tejdne a za zlomek ceny vlastniho kone... jasne ze me to casem trochu krkalo, ze nad nim nemam uplnou vladu, protoze jsem treba chtela aby se jinak krmil atd. Ale tak bohuzel smula, o tom
    Rozhodoval majitel. Taky jsem teda konovi porizovala vybavicku, ohlavky, deky, cisteni... kdyz se neco rozbilo bud jsem to dokoupila, nebo dala majitelce penize at si koupi co se ji libi.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Pronajem kone funguje tak, ze ti nekdo na kone prispeje nejakou castku a za to bude mit dane kdy a co s tim konem muze delat. Vlastne si poridi na nekolik dni v tydnu “vlastniho” kone, ale nikam ho neodvazi. O tom vsem porad rozhoduje majitel kone. Ja si napriklad pronajimala hucula (protoze jsem jednak na udrzovani vlastniho kone nemela penize a druhak tenhle hucul byl moje srdecni zalezitost). Mela jsem ho na dva dny vtydnu (uterky a ctvrtky) a mohla s nim jet do terenu nevo na jizdarnu... co jsem chtela. Pokryla jsem mu kovani a zakladni veterinarni vylohy (ockovani, odcerveni, pravidelne odbery a osetreni). Pak si toho sameho hucula jeste na jeden den v tydnu pronajimala skolka na dve hodiny na povozeni deti (a k tomu mne zvlast jako trenera) a pak jeste jsem si ho pronajimala ja na jeden den v tydnu na hodinu na krouzek pro maly deti (chodily asi tri 5-7 lety deti, kone vycistili, a pak se na nem kazdej svezl, nebo se ho ucili vodit). Tyhle minideti kterejm jsem se musela venovat ale vyzadovaly nejmin casu a platily nejvic :)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Tak uvedu priklad. Jedna moje kamaradka si koupila sveho kone kdyz ji bylo 12 let za 20 tacu a platila mu ustajko v Praze, obcas trenera... horko tezko se dobralank ZZVJ a pak uz se nikam neposouvala i kdyz chtela jit vic do sportu. Kun ale spis chromnul nez aby se zlepsoval. Jako hodnej byl, vsechno, ale proste nebylo to ono. Nakonec kone prodala, s ni prodala svou vykonostni kobylu jeste jedna jeji kamaradka a spolecne si pronalajaly supersportovniho kone v nejakych luxusnich prazskych stajich. Stoji je to polovic nez kolik je stali vlastni kone a jeste jim zbyde na kvalitniho trenera. Obe na pronajate kobyle ted zavodi a umistuji se. Neni to na olympiadu, ale jejich sportovni ambice jsou naplneny... ohledne placeni za kone zalezi kolik clovek pozaduje a co je za to ochoten a schopen nabidnout a jestli najde kupce. Pokud slecny, ktere maji na vyber (protoze si ten vyber mohou dovolit zaplatit) to vzdaji pote co je hucul odtahne, tak je to proste dane jejich moznostmi. Zaplati si kone ktery je neodtahne nekde iinde a nebo misto, kde jim k tomu koni poskytnou trenera se kterym budou spokojeni. Logicky zakon nabidky a poptavky bych rekla.
    PES
    PES --- ---
    "Ježčí geneze" od zahlédnutí pohybujícího se "něčeho" až po detail (po zpracování fotek, po rozkliknutí lze otevřít plná velikost 2560x1920, 1.44MB)
    PES
    PES --- ---
    Ach jo, jasný den a kamery do nočního režimu přepínají, už se to krátí...
    13.9. 19:38
    2.9. 20:02
    2.8. 20:45
    23.6. 21:41

A ranní směr
    1.9. 06:02
    24.6. 04:28
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jenže v Americe je mnohem více "zažrané" v lidech to placení... Tady to stále přijde hodně lidem divné, že by alespoň přispěli něčím (vybavení, pomůcky, když už ne příspěvkem finančním)...
    PES
    PES --- ---
    PES: Ale hlídá si mne, Vobluďák. Šel jsem se podívat na ježka, kůň na druhé straně prostranství zadkem a pásl se. No sotva jsem se sehnul k focení ježka, tak najednou zezadu lehký dotyk nozder a koníček celý zvědavý co to tam zkoumám...

A poslouchá i z dálky a na volno. V rámci brouzdání po trávě a hledání nej kousků trávy a jetele mezi tím se pak očividně vydal ověřit, zda je "výdejní okénko" (dveře) krmírny ve stáji stále ještě zavřené. Ale na zavolání se zastavil, otočil hlavu a pak přišel až ke mně, protože hodný koníček přece vůbec nechtěl somrovat večerní kyblíček už v 15:30 odpoledne :-). Když si člověk všímá detailů, tak i když je na volno a zdánlivě je zabrán do pastvy, tak si mne Vobluďák velmi pečlivě hlídá :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    btw - ani jedna ženská toho moc nenajezdila, chodily za koněm relaxovat a vždycky v pondělí jsem měla koně vypucovaného do vysokého lesku :-)) A kůň je měl rád... to bylo vidět...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no já jsem Neda na víkendy pronajímala dvěma ženskejm... (v sobotu jedna,v neděli druhá) - ano, trvalo mi nějakou dobu vybrat vhodné kandidátky (které s ním budou jednat tak, jak si to představuju já), ale našlo se. A pro mě to byl příspěvek na ustájko a kováře - měla jsem z toho zrhuba třetinu na výdaje. A byly to osoby, které chodily i v lijáku a bahně a ve vedru a komárech... Rozhodně jsem na tom "nevydělala" - ale byl to příspěvek na výdaje - a byly to dva dny, kdy jsem věděla, že je o koně postaráno a já můžu jet na výlet s rodinou...
    PES
    PES --- ---
    Během pasení se přes trávník za stájí hasil i ježek...

PES
    PES --- ---
    Dnes odpoledne je tu tak vedro, že nastal vhodný čas na sprchu (a vymytí špíny), následovalo vyválnení v trávě doplněné pak pískem...
    ... prostě labužník (zvláště v písku se oválel jak řízek ;-))

NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: S timhle nemuzu tak nejak souhlasit. Ta generalizace je spatne, a uz z logiky veci mi prijde, ze clovek, co honi stuzky a chce posuny, pekne mrda to zvire, pac nejvetsi posuny musi delat zvire. Takze stuzkarky drachlej podle treneru kone, co projdou sitem "necham se zdrtit na fungujici stroj".
    Hucula, co tu mam, tezko pronajmu, protoze -schopni- zletili jezdci (a uprimne, ja ani jezdce nepotrebuju, spis nekoho, kdo to zvuree bude mit rad) si radsi koupi vlastniho, nez vrazet svuj cas a energii do hajtry, o kterou muzou dykoliv z vrtochu nekoho jinyho prijit. Navic potrebuju, aby hajtra zustala u mne, aby sem dotycni dochazeli. Pronajmout poncla aby si ho nekdo odvezl je mi k nicemu.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: No v tomhle bych nerad zabředl, ale v tom "profi" sportu jaksi (kromě dostihů, kde je čas, a parkuru, kde je čas a shození) víc záleželo na tom koho jezdkyně (či její rodiče) zná, od koho koupila jak drahého koně, u koho trénuje (zvláště, když pak trenér/ka pak i rozhodcuje), u koho (draze) ustajuje atd. Takže i dobrý jezdec se schopným koněm, ale bez lepšího původu a z Nemanic, nemá moc šancí...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Protoze bohaty princezny maji pocit, ze kdyz za to plati, meli by za to taky dostat nejakej servis a nakonec odkvaci do sportovni staje, kde zaplati 800/hodina a budou mit pocit, ze delaji neco poradnyho a nekam se posouvaj (a treba to nebude jen pocit. Ne nahodou se nase juniorska jezdecka elita sklada prevazne z deti uhlobaronu a miliardaru). Zatimco chuda holcicka moc dobre vi, ze kdyz se nebude snazit, tak bude mit houby, neb jediny na co muze spolehat je vlastni sikovnost, vytrvalost a dobrodini ostatnich. Krom toho deti ze solventnich rodin vetsinou maji celkem hodne mimoskolnich (a pak i rodinnycj vikendovych) aktivit (neb si to jejich rodice mohou dovolit) a tak prirozene nemaji prilis casu. Z tohodle pohledu bych se spis nez na holcicky zametila na zletile jezdce a nabidla hucula k pronajmu, protoze to zni jako min prace za vic penez (ale jasne, taky to asi vic jak 4000 mesicne nebude).
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Tak když to "chudou" holčičku učí (naučila), tak proč byl problém s "bohatýma princeznama"?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: u nás voltižáci dělají voltiž s dětma cca 2x týdně, ale pak mají drezúru a vyjížďky v terénu, chodí na ruce atd. - protože samozřejmě z běhání do kolečka by jim jednak hráblo a jednak by z toho byli chromí. A taky potřebují být zvyklí na to, že se dějou kolem nic divný věci (hudba, výkřiky, další koně, barvy, prapory)... je to fakt spousta práce, aby ten kůň děti "nezabil"...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Taky je problem, ze clovek kdyz potrebuje z drzeni koni vyrtiskat nejaky prachy, musi do toho crazit scou energii a cas (kone vychovavat, prijezdovat, venovat se jim jak v pritomnosti osoby ktera si je pronajima, tak pak bez nich... kor v pripade kdy se jedna o deti. Malokomu se to vyplati :(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jo, no, obavam se, zo to je jeden z duvodu.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: To máš pech, ale ono je dost časté (téměř pravidlem), že nejlépe se chovají a starají děti z nepříliš zámožných rodin, kterým rodiče opravdu nekoupí a nezaplatí na co si vzpomenou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam