• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no tak ono bezne drezurni sedlo stoji treba 60.. znackovy top na miru muze sat i tu stovku..
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak ono to znamená několik sedel, tudíž cena za jedno pak je nižší - a lepší skokové sedlo za 30-50k či drezurní za 50-100k není problém najít...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: a ještě k tomu byly sedla zjevně pozlacený, či co... za dvě stě tisíc... ty voe...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: to je chuj :))))
    PES
    PES --- ---
    To fakt musí být IQ, když nedojde na to, že sedla jsou tak specifický artikl, že krást se je hrozná pitomost...
    Odsouzený pracoval v jezdeckém klubu, ukradl tam sedla za 200 tisíc - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...dsouzeny-pracoval-v-jezdeckem-klubu-ukradl-tam-sedla-za-200-tisic-40341760
    PES
    PES --- ---
    Než to pak jel pan stájník odhrnout, tak Vobluďák stál v přístřešku a jen řehtal, abych přišel já za ním (je to ta černá skvrna v šeru přístřešku :-))...
    ...andalušanka už vylezla na ten kousek, co jsem odhrnul před přístřeškem včera, ale shirka už pomalu mířila k východu z ohrady (co kdyby z toho přece jen něco káplo - a ono káplo, cestou našla pod stromem čerstvě upadené jablko, tak ho opatrně sebrala, aby ho nezamáčkla do bláta).

A někdo od koní na ranči je asi fanouškem Simonovic kočky (kdo neznáte, dejte si na YouTube heslo Simon's Cat)...
    PES
    PES --- ---
    Tak dnes jen na pár chvil za koníčkem, nejdříve koukal z přístřešku a jen řehtal, ale jít do bláta se mu nechtělo...
    ...ale když z přístřešku vylezla shirka (ta se prostě nenechá připravit o potenciální jakýkoliv zisk ;-)), tak došel nakonec také.
    Alespoň umýt nohy, vybrat z kopyt, schroupal několik jablek (a loudil ještě o další ;-)) a i přes naznačování, že bychom mohli dnes opět na procházku, tak bohužel musel zpět do výběhu (tam alespoň najel pán s traktůrkem s radlicí na sníh shrnout bokem to nejhorší bláto - asi si paní rančérová prohlédla poslední fotky a pohnula se k akci)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: "...odbornika muze drazdit, ale vy si ji ani nevsimnete!" :D
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Také mne pobavila, ale nechtěl jsem to zbytečně komentovat :-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: No ta trava v hube tomu dodava grady :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Dnes koníček naznačoval podobné vzevření při tom nacválání... opravdu měl dnes náladu na to se předvádět...
    PES
    PES --- ---
    Dnes si Vobluďák užil čištění (a opět vzorně stál při umývání spodku nohou hadicí - a ve volnosti), potom již zmíněné vyválení v písku a pasení a také krátkou procházku (při cestě k výběhu naznačil, že by se ještě prošel po souběžné cestě - asi 500m tam a pak 500m zpět - na konci je další flek stále ještě dobré trávy). A pak měl náladu na "blbosti" - od té trávy najednou vyrazil z místa cvalem (neměl kam zdrhnout, doběhl by jen na ranč), ale po 10 skocích se zastavil, otočil a podíval, že já za ním neběžím - tak na zavolání přišel zpět se hlavou pomazlit. A aby měl radost, tak cestu zpět jsem vždy popoběhl napřed a jak jsme byl cca 100m napřed, tak koníček z kroku naklusal a doběhl mne (a zase se vzorně zařadil), abych mu zase "utekl. Vysloveně u toho ožil a hodně ho to bavilo...

A když jsem opouštěl pak ranč, tak přijížděl majitel, takže jsme na sebe jen mávli přes sklo auta...

A ještě jedna strouha pro odvodnění spodní části výběhu. Ty včerejší tři kanálky znatelně pomohly s blátem v okolí napáječky. Každý litr pryč z výběhu je v této době úspěchem...

Potom ještě odbahnit poměrně velký flák plochy před přístřeškem, aby tam nestála voda a odtékala bokem... ale nevyfotil jsem to z blízka, kde by byly vidět rozměry té vyčištěné plochy (větší než plocha přístřešku)
    PES
    PES --- ---
    Dnes již přeházeny tak dvě tuny bláta (ale včerejší stružky znatelně pomohly), dnes jsem odstranil bláto z velkého kusu před přístřeškem, aby odtamtud také voda pokud možno odtékala dál po spádnici...
    ...a koníček už má za sebou očistu i vyválení se v písku, takže se teď na sluníčku spokojeně pase...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    CHEVALIER: Obavam se, ze bude hrat maximalne nenazranyho blondaka.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NYEMI: kdyby byl Norman černý, mohl by hrát koně z Apokalypsy...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A dneska dalsi! Zda se, ze si na kazdej kostym poridim jednoho fotografa.

PES
    PES --- ---
    Při čištění přístřešku (ovšem oproti stavu před týdnem byl celkem v pohodě) přebrala "kontrolní funkci" andalušanka, která se hned postavila na první vyčištěnou část (a samozřejmě "aktivně překážela", aby to vyhazování přístřešku trvalo 3x tak dlouho)...

PES
    PES --- ---
    Koníček se přišel podívat, jak bojuji s blátem (to ještě před shirkou), aby se pak napil a vrátil se k senu... ale jak se pak dočistil přístřešek (tj. shrnul srajdy z podlahy), tak došel od sena a byla na něm vidět, že jen čeká, až si sbalím nářadí, aby se pak ke mně připojil na cestě z ohrady...
    ...došel se mnou (schválně jsem mu dal jen ohlávku, ale jinak nechal volně) pěkně spořádaně až ke stáji (asi 100 metrů), kde vzorně postál než jsem mu hadicí ostříkal nohy (a sobě boty :-)), abych ho potom nechal jít na trávu za stájí a vyválet se na písku v kruhovce (uprostřed je sušší kopeček) a nakonec jsem ještě šli jako doprovod paní se starým valachem na malý cca 2,5km okruh kolem přilehlého pole. A celé to k nemalé radosti koníčka zakončil kýbl s večeří za soumraku...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nejnižší spodní roh výběhu, takže se tam stahuje voda a bláto (je to vidět, byť rozostřeně, že vzadu nad tím keřem, co je nalevo, už ten terén stoupá a je sušší)...
    Odházel jsem tam asi tak tunu bláta ven z výběhu na kraj pole (si to tam zemědělec časem zaorá jako hnojivo :-)) a udělal několik stružek, kterými by ta voda mohla odtékat právě do toho pole, tak se snad ten roh trochu odvodní...

Bohužel, před mnoha lety, když tam ty ohrady dělali, tak je nenapadlo, že by ty napáječky měly být i někde výš ve svahu, aby tam koně mohli chodit bez bláta k pití celou zimu (ale kdo by dnes hledal v zemi ty přívody a kopal dalších 50-100m v nezámrzné hloubce i s kabelem napájení na nezámrzné pitítko) :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no, moc pěkný...... :-(
    PES
    PES --- ---
    Jinak prorážení odvodnění bahna je opravdu ubíjející... ale jak odteče voda z louží, tak to bahno nebude tak hrozné...
    PES
    PES --- ---
    Shire jsou velcí pomocníci, asistující kdekoliv se něco děje...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam