• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Při čištění přístřešku (ovšem oproti stavu před týdnem byl celkem v pohodě) přebrala "kontrolní funkci" andalušanka, která se hned postavila na první vyčištěnou část (a samozřejmě "aktivně překážela", aby to vyhazování přístřešku trvalo 3x tak dlouho)...

PES
    PES --- ---
    Koníček se přišel podívat, jak bojuji s blátem (to ještě před shirkou), aby se pak napil a vrátil se k senu... ale jak se pak dočistil přístřešek (tj. shrnul srajdy z podlahy), tak došel od sena a byla na něm vidět, že jen čeká, až si sbalím nářadí, aby se pak ke mně připojil na cestě z ohrady...
    ...došel se mnou (schválně jsem mu dal jen ohlávku, ale jinak nechal volně) pěkně spořádaně až ke stáji (asi 100 metrů), kde vzorně postál než jsem mu hadicí ostříkal nohy (a sobě boty :-)), abych ho potom nechal jít na trávu za stájí a vyválet se na písku v kruhovce (uprostřed je sušší kopeček) a nakonec jsem ještě šli jako doprovod paní se starým valachem na malý cca 2,5km okruh kolem přilehlého pole. A celé to k nemalé radosti koníčka zakončil kýbl s večeří za soumraku...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Nejnižší spodní roh výběhu, takže se tam stahuje voda a bláto (je to vidět, byť rozostřeně, že vzadu nad tím keřem, co je nalevo, už ten terén stoupá a je sušší)...
    Odházel jsem tam asi tak tunu bláta ven z výběhu na kraj pole (si to tam zemědělec časem zaorá jako hnojivo :-)) a udělal několik stružek, kterými by ta voda mohla odtékat právě do toho pole, tak se snad ten roh trochu odvodní...

Bohužel, před mnoha lety, když tam ty ohrady dělali, tak je nenapadlo, že by ty napáječky měly být i někde výš ve svahu, aby tam koně mohli chodit bez bláta k pití celou zimu (ale kdo by dnes hledal v zemi ty přívody a kopal dalších 50-100m v nezámrzné hloubce i s kabelem napájení na nezámrzné pitítko) :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no, moc pěkný...... :-(
    PES
    PES --- ---
    Jinak prorážení odvodnění bahna je opravdu ubíjející... ale jak odteče voda z louží, tak to bahno nebude tak hrozné...
    PES
    PES --- ---
    Shire jsou velcí pomocníci, asistující kdekoliv se něco děje...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Snad Ti nesežrali snídani :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hajtry smradlavy!
    PES
    PES --- ---
    Tak, listí odvezeno do eko-sběrného dvora (i s tou půlkou bio-popelnice, kterou se neobtěžovali dnes ráno bio-popeláři pořádně vyklepat, aby se vyprázdnila úplně). Mlha se celkem rychle rozpadá (a po ránu již lehce mrzlo, ale ne na zemi, tam zůstalo +1°C, ale v 8m na střechách bylo -1,2°C). Tím pádem dnes bude dost času i na koníčka (resp. na koníčky, protože se u Vobluďáka na mne sesypou i kobyly ze stáda a budou se předhánět, která se chce nechat vyčistit a pomazlit první :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... když by považovali voser se skořápkama za moc složitý, tak se dalo za pár centů (doslova) koupit mleté ústřicové skořápky...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: lidi úplně ztratili základní návyky.... když jsem chodila do kozích stájí a nosila zbytky slepicím (a skořápky! samozřejmě vymyté, usušené a nadrobené), tak na mě místní (tj. lidi tam bydlící a vlastnící ony slepice), koukali jak na blázna. A pak si stěžovali, jak drazí jsou popeláři a jak mají problém s množstvím odpadů (30 akrů pozemek, na které už beztak byl hnůj od koní - mohli tam do aleluja kompostovat, pokud to nechtěli dávat slípkám).... takže asi tak...
    A hlavně nechápali, proč jako ty skořápky... přitom ty jejich chudinky slepičky snášly vejce, které člověk propíchnul prstem...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Njn, to já co jsem nedával na uskladnění anebo rovnou nespotřeboval, tak jsme průběžně zásoboval ranč... (i když tam, kdyby se o ty jabloně ve výbězích alespoň trochu starali, tak by mohli mít jablek metráky či pak moštu sudy... ve Vobluďákově ohradě znovu roste taková zdecimovaná jabloň, před pár lety se asi ulomila či co, takže je z ní teď takový polokmen, a už loni jsem nevydržel a začal to trochu prostříhávat a prořezávat - letos vyhodila záplavu květů a pak z nich i jablek... shirka se naučila pečlivě obírat s krkem jak žirafa, dokonce při své robustnosti skoro nic ani neolámala...)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jojo, mame je tu po vsi pro prazaky, co si nespalej rosti na zahrade a hazej to do kontiku. Mimojiny tam vyhazujou i uplne normalni, krasny a velky jablka. Ted z nich pecu strudl, a spoustu z nich poplenili konove.
    PES
    PES --- ---
    NYMEI: Njn, akorát se mi fakt nechtělo courat na kole zpět ve tmě...

A to jste s koníčky našli kontejner na bio-odpad? Nebo co to je?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ty taky delas, jako by konec svetla byl konec sveta, simte. Kazdej kun ti rekne, ze past se da i po tme :D
    My jsme dneska pri podvecerni vychazce napriklad narazili na bufé!

PES
    PES --- ---
    Ty krátké dny jsou mor... dnes to bylo buď koníček anebo listí. Díky téměř bezvětří zvítězilo listí a na koníčka bohužel už čas nezbyl (Slunce zapadá za hodinu a půl, to by na něj zbylo bez cesty ještě bezpečně za světla tak půl hodinky, to raději několik hodin zítra - snad bude stejně hezky a skoro jasno)...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nevím, jestli jsme se to bavili tady o srandovních kozách.... naše velká koza se klouže ze stráně po břiše....

PES
    PES --- ---
    Při čistění přístřešku (v dešti a blátě se zjevně moc chuti službám do toho neprojevilo) se mi pod lopatu postavil Vobluďák, ale ten už naštěstí chápe co znamená "zalez do rohu" (postaví se do toho vyčištěného a čeká), ovšem "pomáhat" přišly i shirka (jako vrchní kontrolor obsahu nabraných lopat před vyhozením) a samozřejmě andalušanka (pomazlit a hlavně prý seškrábat zaschlé bláto - aby si mohla nabalit čerstvé, mokré, měkké), tudíž mi ta práce trvala asi tak 3x déle, než kdyby ještě počkaly u sena a přišly až odložím lopatu (to obvykle umí Vobluďák - pokud nemá úplně náladu na mazlení, tak dokud hážu s lopatou, tak je u sena, ale jakmile lopatu odložím ke stěně, tak obratem stojí v přístřešku připravený na vyčištění, vybrání z kopyt a nejlépe i výlet z ohrady)...
    Andalušanka pak (zpět u sena na foto dole) byla na nějakou omezenou dobu nejčistější za (prý) několik posledních dní (no spíš za celý blátivý měsíc).
    Vobluďák se mnou pak šel z ohrady a ke stáji, kde došlo ještě na "mytí podvozku" a pak měl volno na pasení na trávníku, kde se ovšem chtěl vyválet - což jsem mu zarazil (udělal by tam flek + sám by se nabalil blátem) a převelel ho na jízdárnu - byla moc mokrá, tak ji obešel, na několika místech pečlivě prohlédl, zda by se přece jen někde nedalo vyválet, ale smutně pak došel zpět ke vchodu - abych ho pak poslal ke spodní kruhovce, kde si nakonec sušší místečko našel a ke spokojenosti se dosyta vyválel...

PES
    PES --- ---
    Ani jsem nevěřil, že mi vyházení přístřešku a vyčištění koně bude tak chybět ;-)

PES
    PES --- ---
    Vysypat, rozhrnout... a zarýt. Teď už bude do jara pracovat Příroda :-) (zbytky na povrchu, které se nerozloží, se na jaře lehce smetou a půjdou do kompostéru)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam