• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Bohužel všude zamrzlo, oproti slunečnému včerejšku mrznoucí mlha (ale zase stromy vypadaly alespoň trochu jako v zimě).
    A je koníček po vyčištění a rozčesání šel zase do furtrálku, protože od víkendu přes týden to vypadá přes noc těsně pod nulou, přes den těsně nad a ještě s mrholením :-(

PES
    PES --- ---
    A na Nový rok se při cestě na odečty stavů na Haciendě podařilo také popojít vyčistit Vobluďáka...

Navíc upozornit paní rančérovou na zamrzlou napáječku v jednom výběhu (pech, sousední a další blízká napáječka vedle u Vobluďáka neměly ani náznak ledu, asi dodělává odporové topení uvnitř tělesa) a ještě ji pomoci to rozmrazit...

PES
    PES --- ---
    Nu tož teda ten
    Veselý Silvestr a šťastný Nový rok i celý 2021
    ať je to jen lepší!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    u nás teda cvičené inteligentní slepice dosáhly nových vyšin... teď večer byly všechny tři venku. Tj. nějak se dostaly skrz zateplená psí dvířka (dvojitá chlopeň na magnet) - což by nebyl problém, ať se venčí, když jim nevadí mráz a vítr - ale nevím, jestli zvládnou dvířka zpět, uááááá....
    MIST
    MIST --- ---
    ANABEL_LEE: u nas uz to zacina vypadat, ze by s nima mohl vystupovat v cirkuse :D

CAROLIAN: nas jediny problem jsou dve blondyny (Buff Orpington) - ty teda maji sve chvilky a nezaprou, ze jsou slepice
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MIST: to máte fotit.... slepičí group hug :-))

Já mám chytrou a společenskou jen jednu - ta černá je taková fajn. Kropenatá (BR) je strašná slepice - taková ta, co pohoršeně kvoká kvůli každé kravině. A Ameraucana je fakt svoje, to je úplně jiný živočišný druh - ale aspoň už jí ty druhé dvě netlučou tolik... ale je taková "divoká", vůbec se nechová jako domácí zvíře...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MIST: to je krasny... ale ony jsou hrozne komunikativni, fakt :) kvok kvok
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: Fucik se vcera ukazal jako "chicken whisperer"....slepice vzaly roha, on k nim sel a volal na ne, ze holky zlobi a co si mysli, ze takhle utikaji.
    Koukali jsme na to z okna - kluk k slepicim prichazi, slepice si obe sedly, svesily kridla, sklonily hlavu a cekaly, az k nim dojde ;DDD Chvili nad nima stal, nadaval jim a hrozil, pak si k nim prisedl, dal jim group hug :DDD, kazdou si vzal pod jednu pazi a odesel s nima ke kurniku :O
    Slepice se vylozene stydely :DDDD
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: aaaaw cuute
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Pochybuji, že by si tam někdo kladl takové otázky... ale já to kupodivu zvažoval a z těch teorií PROČ žádná nesplňuje důvody... zatím jediné co nemá nic proti je "prostě na sebe chtějí něco takového skutečně naplácat".

...samo, být to na mně, tak bych jim tam nějaký "písečný kout" na válení se i zřídil.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    OT - je zima a sněží - že by kozu nevyhnal, ba anii slepici :-) Aneb odpolední vegáč u nás v chlívku...

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no já mám problém s tím, že leží / válejí se ve sračkách. Když se kůň obalí blátem / pískem, tak je to OK... ale u vás nemá šanci se obalit něčím normálním... a to mi přijde na tom to špatné... tj. buď odklidit sračky (nejlépe), nebo alespoň zapřemýšlet PROč - a zkusit koni nabídnout nějakou alternativu. Třeba ve sračkách spí proto, že je to nejblíž přístřešku / senu - tj. místu, kde se ostatní koně shromažďují... a tak...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Má tam minimálně jednoho (kobylku) také světlého koně a obvykle dva (skoro úplně bílého valacha)...

Třeba Vobluďák si také vybírá - někdy skoro jako by to dělal až schválně - celý výběh suchý, tou dobou i ze 2/3 trochu zarostlý rádoby trávou a jen v jednom spodním místě flek 5x5 ještě nevyschlý - no kde tehdy asi ležel, že?
    Anebo jindy , po hodině pečlivého čištění (co si užíval a nastavoval se extra) pak po vrácení do výběhu zase hledal flek (ďolíček) tehdy v horní části v rohu výběhu, kde zbylo trochu bláta po letní bouřce (před 2 dny) - a zase šel k zemi přesně tam - a ještě se nejdřív ohlédl, jakoby se fakt chtěl ujistit zda se dívám jak za 30 vteřin dokáže "obnovit make-up".
    Samo - teď máme s Vobluďákem tradici, že po odstranění špíny (popř. po rozčesání po sejmutí pláštěnky, když ji má) mu dám volno na některé jízdárně (nějaké suché, v nejhorším případě v hale), aby se vyválel jako "labůžo" (a je to na něm vidět, že když má pocit, že jsem zapomenul, tak naznačuje kam máme jít)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no jo, ale pořád to dělá z nějakého důvodu... a asi by bylo dobré na to přijít, protože válení v blátě by nevadilo, ale válení se v hnoji si myslím, že je docela problém.
    Divocí koně to dělají kvůli hmyzu (jednak zřejmě se tím trochu překreje jejich vlastní pach, takže nelákají mouchy - což bohužel v těhle sračkách je spíš kontraproduktivní - ale taky je to čistě mechanická bariéra). Bílej kůň to může taky dělat jako maskování / včlenění se do stáda.
    Ned se nejvíc kamarádil s "bílejma" koněma, haflinger byl naprosto unešený z poničky, co byla vybarvená stejně jako on atd... ta vaše kobyla je jediná světlá mezi tmavýma koněma, může tam být tenhle důvod.
    Každopádně je děs, že nemá místo, kde by se mohla vyválet (ať už jakéhokoliv důvodu) BEZ hnoje.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: tady je to sranda, máš sice trávu ale zapadneš po gumáky do bahna :D je schovaný hajzl :) Moje prase tlustý mlčí a ani nezařehtá :) (má plnou hubu)
    PES
    PES --- ---
    NEYMI: Nevěř. Za těch několik let jsem ji viděl si vybírat cíleně i v pěkném počasí (mimo blátivou sezónu) ty nejhorší dostupné fleky k oválení se...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ne neverim tomu. Az bude mit to nebohy zvire na vyber, tak jsem ochotna polemizovat :/ Fakt nechapu, proc tu porad dokola postujes obrazky tyranejch zvirat.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Je čuně! I kdyby tam bylo jediné místo s blátem a jinak panensky sucho a čisto, tak by sebou švihla jen do toho bláta...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no, možná jí nezbejvá, než být čuně... Když jsem Nedoušovi instalovala do výběhu hromadu cedrových hoblin / pilin, tak najednou nebyl vyválenej v bahně.... protože měl relativně suchý a voňavý místo, kde si lehnout a kde se i podrbat. A najednou se neválel ani na jízdárně (a já nemusela čekat, až tato bude volná).
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: A máte trávu!!! To bych chtěl také :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam