• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: A máte trávu!!! To bych chtěl také :-/
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Njn, ale snad se v dalším roce ledy - resp. bláta - pohnou k lepšímu...

A "princezna" je nejen prase (tlusté), ale navíc i čuně (čistokrevné, ale čuně)!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    PES: To je hustý, fakt že jo :O Tady tak na ukázku anglický výběh, tak nějak tu prší furt , sudopůň je jak prase, ale na tuto asi nemáme.

PES
    PES --- ---
    To je ale hnusně vlezlo, stále nezamrzá (místo slibovaných -4°C ráno bylo jen +0,5°C). Ve městě sice dobře, chodníky i silnice suché, ale venku hnus...
    ...ta štědrovečerní nadílka vody (pršelo od půlnoci az cca do 13h a spadlo určitě přes 15mm) byla vidět na tom blátě.

Koně zaliskaní, andalušanka skoro k nepoznání... Vobluďáka jsem vyčistil a oplástěnkoval (a pak ½h čistil sám sebe, abych mohl znovu mezi lidi)...

PES
    PES --- ---
    MIST: Hacienda, byť postavená v klimaticky přece jen příznivější lokalitě a i lokálně geograficky celkem chráněná, má na tohle vychytávku v podobě dřevěných okenic (však to také byla dřina loni - vlastně skoro už předloni - všechno přebrousit, vyhladit, případně zakytovat a pečlivě natřít)... Ovšem po zavření je z toho doslova pevnost :-)
    MIST
    MIST --- ---
    CAROLIAN: jeeeee, no jo vlastne......narazovej vitr tady u nas byva taky az 80mph, sousedum to jednou vysadilo a ohnulo dvere. Mam se barak netrese, protoze je z betonu, ale okna se prohybaji fest a spat chodim do hostinske loznice. To mas pravdu, ze ve vetru se spat neda.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, "Half way to Nowhere" a dost otevřený terén... co čekat, že?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: výhoda Vidrholce v 1800 mnm... mraky nesedí a nedělají inverzi :-)) Ale teda fouká tak, že se třese barák, blbě se v tom spalo...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: U nás pro neustálou inverzní oblačnost naprosto bez šance...

...a Vánoce jsou dnes doslova na blátě, pokud se mrknu na aktuální stav z Haciendova, tak tam metestanice naměřila od půlnoci již 11mm srážek při teplotách od +5,8°C po +7,5°C (kdyby bylo opravdu zima, tak by těch 11 litrů na čtvereční metr znamenalo přibližně 11cm sněhu... ovšem mrznou má (tady) až od víkendu, takže co nestihne uschnout, to zmrzne...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    taky tak... já jsem jednadvacátého "stihla" betlémskou hvězdu - ovšem než jsem se vrátila z baráku (hledala jsem stativ), tak už byla za mrakem...

PES
    PES --- ---
    Tak šťastné a veselé co jen to půjde...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Njn, sice pomalu, ale přece se to daří "kultivovat" - postupně...

A o koně jako takové se musí starat majitelé (a když nestíhají, nemohou či na to případně - někteří - hřeší), o ty se stájníci takhle starat nebudou (třeba ty nohy umývat, no to by nedělali nic jiného)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No prave, to mu maj rict ty pice! Fakt nechapu, jak muou kaslat na tak zakladni vec, jako je proste ten vybeh, kde jsou ty kone imrvere. A nechapu lidi, co tam ty hajtry maj, ze na ne tak kaslou. To je tak malo normalniho ustajeni, ze jsou lidi v tomhle a jeste za to platej... a jako bonus tam proste chodi clovek, kterej proste jen ve svym volnym case, zadarmo dela zakladni peci o hajtry, co ma delat kazdej normalni stajnik. Fakt sileny :(
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Myslíš jako že když rovná a spravuje sousední výběh, tak že mu řeknu, aby - než dojde na opravu Vobluďákova - prohrnul alespoň to bláto... no to je fakt sen...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Takze to tam opravujes za zadama majitelu. No proste farma snu.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: A proto jsem se domluvil přímo s traktoristou :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Pri vsi ucte k tobe a tomu co delas si nejsem jista, jestli u takovejch mamrdu, kam chodis, je to opravdu tvoje zasluha, ze se zlatokopky rozhodly milostive aspon probagrovat pruchod k pristresku...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Třeba já do toho průběžně "vrtám" (ano, riskuji, že se dostanu na "černou listinu" - a mít koně a neodstěhovat ho jinam a/nebo kdybych tam neudělal tolik věcí, na které tam specializovaní řemeslníci už chodit nechtějí :-/ tak už bych nejspíš za to neustálé urgování bláta dostal "ban") a nějaké výsledky to má - postupně se koně už "netopí" v bahně, přístřešek má pevnou podlahu, jednou za ... se bahno odhrne a prohrne se "cesta" v té dolní části zhruba na šířku poloviny spodní šířky ohrady = koně se "boří" jen kopyty a ne přes spěnky dále, vedlejší výběh už dostal "repas" (bylo to na jedné z fotek) a teď by mělo dojít i na ten výběh u Vobluďáka, kde by to podél jedné strany mělo být vyvýšené, na geotextílii, zhutněné, vyspádované (a čištěné), tak by to snad mělo vypadat...

Problém je v tom, že zrovna ty pozemky jsou jen v pronájmu (tj. investice do nich problematické + větší úpravy nutno dohadovat a nechat odsouhlasit) - i když jim říkám už pár let, že se to musí doslova "převorat" shoda dolů, obnovit původní terasovitou strukturu, nově vyspádovat, udělat pásy nižšího křoví (zase by se muselo udržovat) pro zpevnění svahu a omezení eroze.... Prostě moře věcí...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    já to stejně nechápu, že v tom někdo toho koně nechá... Nedoušek byl v 80 let starých stájích, sraček milion, ale vystřídal tři paddocky, a kromě toho prvního, kdy to bahno bylo fakt neřešitelné, tak se s tím vždycky dalo něco dělat. Textilie, štěrk a na to podložky (a protože jsem šetřivá, tak to byly částečně pásy od přepravníku), v druhém případě mi největší bahno stáhnul majitel traktorem a pak to to přišly tyhle věci.

Ale je pravda, že u nás s novými "majiteli" (mají to v nájmu, ale tak víte, jak to myslím) se zrušilo připlácení za vyklízení - vyklízí se všem a je o to navýšené ustájko, takže nemůžou šetřílkové nechat stát v koně v sračkách (které pak tečou do sousedních paddocků) - a nechají vždycky navézt náklaďák štěrku a za pár fufníků si člověk může odvézt kolečko - nebo i si nechat k paddocku dovézt větší množství traktorem. To mi přijde fajn - že je v ustájku základ (úklid) a pokud chce člověk něco budovat a vylepšovat, tak si připlatí - ale fakt to nejsou závratné částky. Určitě menší než výdaje za veta :-(
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: No budou to řešit, ale majitelé koní, tak jako předloni - proč asi alespoň o víkendu jezdím Vobluďákovi umýt pečlivě nohy skoro až po karpy (aneb kdo nečistil a neumýval alespoň 1x týdně, tak pak řešil nějaký kožní tfujtajbl - chuděra shirka měla puchýřky skoro až po zadek a než pochopila, že umytí a dezinfekce jí uleví, tak udělala pár otisků zadní do omítky - naštěstí do lidí kopat nechtěla, těm se vyhýbala, ale nějak to projevit musela :-/)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam