• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ja jich tu mam hodne, koupene s barakem a mokry klouzou vsechny... ale mozna jestli na nem jsou nejake drazky tak to bude lepsi
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    CAROLIAN: to je pravda, je to z hlediska uživení se...nám do toho hážou vidle ještě myslivci se svejma prasatama, který nám vždycky rozrejou minimálně 1/3 ohrady
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: je to kus od kusu... já jsem měla klouzavej jeden a když jsem ho otočila, tak neklouzal...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Hele, asi mam nejaky divny, zatim mi to na nich jeste neklouzlo. Zaplatpanbu! Mam v planu si je vzdycky na zimu vytahnout a na jare sklidit. TO by mohlo bejt dobry!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: akorat mokre a kolem nuly dost klouzou..
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ty dopravníkové pásy jsou fajn...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No, priznam se, ze ted je to masakr i tady u mne. Kone maji paddocky prinejlepsim 50m2, tak na kybl, misto na srani a boudu. V boude u sena maji suchou zem, ale vsude jinde totalni peklo. I kdyz uprimne, to je prvni rok, a do pristiho to budu resit. Mam ted neomezenej prisun metr sirokejch prepravnikovejch pasu, a ty jsou jak kouzlo. Nejlepsi na nich je, ze se daji pohodit, a pak zase uklidit. Takze do pristiho roku jich poridim i pred vrata a k "parkovisti" (rozryty to tu mam od konu aj od aut), udelam konsky chodnicky a vyspagatkuju jim trasy. Plus teda pokud se stane zazrak a nasetrim desitku, zrealizuju tu ohradu na louce nade mnou a vykopnu je tam. Ach, to sneni!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PUPEK: tak to je ale pastevko - imho ve smyslu, že ty zvířata žijí z toho, co spasou. V reálu můžou být na menším prostoru (někde jsem četla 150 metrů paddock pro jednoho nebo dva koně), když krmíš a vyklízíš.... tady v tom prostoru, co mají ti koně z obrázků by to imho bylo v cajku, KDYBY tam někdo vyklízel... ty sračky co tam jsou, jsou skutečně sračky - to je koňský hnůj rozložený na jemné blátíčko. Cokoliv, co by se s tím mohlo dělat by muselo začít traktorem, který toto bahno stáhne - nebo nevím, jestli by stačilo to zaorat, ale to by musela být pořádně hluboká orba a pak by se tomu imho musel dát čas na rekultivaci, jinak bláto zase vyplave napovrch
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    mě připadá, jak když je tam příliš koní na malej prostor a s tim se prostě nic neudělá. Nejsem si jistej, jestli to nařizuje zákon přímo nebo je to jen doporučení, ale při pastevním odchovu se u koní počítá 1,1 dobytčí jednotky na hektar. Což, pro lepší představu...pro 5 koní by měl být prostor o velikosti 11ti fotbalových hřišť
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jó, to by bylo moc hezké...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já si myslím, že je to jen o tom chtění... Nedoušovi stáje jsou taky na pronajatém pozemku, navíc s hrozbou, že to Open Space prostě zavře a nazdar - a ty úpravy tam postupně probíhají, částečně v režii majitelů koní, brigádami atd. Ale je to samozřejmě na managementu - který dokáže říct "budeme mít náklaďák štěrku, když přispějete" nebo "máme dotaci na odvodnění jízdárny, ale dotace je xy fufníků a nepokreje práci - my budeme mít traktor, ale potřebujeme lidi na drobné práce okolo" - a právě že management shání věci jako dotace a nebo dobrovolníky (např. středoškoláci musí odpracovat nějaké hodiny na veřejně prospěšných pracích - domluvit, aby práce ve stájích se jim na toto počítala znamená, že přijdou brigádníci - a pokud tam sami jezdí / mají koně, tak vlastně je to pro ně dvojitá výhoda - udělají něco pro své koně a splní body ke studiu)... ale to musí někdo organizovat a vymetat úřady a domlouvat... nejde jen sedět na zadku a příjmat poplatky za ustájko a dotace
    PES
    PES --- ---
    Z jiného soudku - "zoo" se vrátila, oproti loňsku si "potvora" s sebou přitáhla nejspíš potomka...
    ...škoda, že to pan majitel kvůli nCoV už nikdy neuvidí :-(

PES
    PES --- ---
    PUPEK: Ono tam není bláto stále... bohužel tam je, když je na to počasí (deštivý podzim, mírná zima, deštivé jaro). Trochu je to také "bias" - když je hezky, tak tolik foto z výběhu není...

CAROLIAN: Njn, bohužel - částečně ten popsaný přístup (platím = nehnu prstem, kasíruji = dostanou nažrat a vodu) + ne vlastní pozemky... Bohužel, aniž bych se nějak chtěl chlubit, kromě toho co udělají "až musí", tak si často připadám, že "vylepšení" tam často dělám snad jen já (ať již alespoň trochu nasměrování vody bokem či proházení cesty blátem, tak často i plno věcí ve a kolem stáje, co už tam ani nechtějí jezdit řemeslníci ze širokého okolí...)

Ale samo, chtělo by to tam udělat více úprav (třeba v Korporátu na stavbě office-parku vidím, jak mají položeny "rohože" - něco podobného jako Tosiplasty - okolo bahno, ale po tomhle se chodí a občas i jezdí osobáky a je to stále OK), ale bohužel to by museli provozovatelé chtít (anebo by na to musel být zrovna vypsán nějaký dotační titul...)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ano.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak zrovna vidm kvs, jak někam jede kvůil tomu, že jim napsala nějaká baba, která ani nežije v ČR :-))... ale hlavně je otázka, co by se tím dosáhlo... aby to neodsrali zase ty koně...

Co mi hlava nebere, je, že to tak nechají ti majitelé koní... je spousta možností, jak dosáhnout zlepšení podmínek pro mého koně - počínaje odstěhováním koně jinam, přes brigádu, zorganizování nějaké hromadné akce (u nás třeba jsme se poskládali na náklaďák štěrku), připlacení extra stájníkovi (třeba za extra vyklízení / přikrmování / medikování), nebo třeba dohoda, že když investuju do paddocku, tak se mi sníží ustájko (pže pravda, vylepšený paddock si s koněma pak neodvezu a zůstane to stáji), nebo že stáj poskytne materiál na vylepšení a já si to udělám sama atd...
    Mě tady přijde takový ten postoj "já platím ustájko, tak už nehnu prstem" a od ustajovatelů "však jim seno dáme, tak co byste ještě chtěli".
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Myslim, ze tam muzem kazdej zvlast posilat kvs... To je nejvic, co se da.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PUPEK: kdyby trochu..... ale zrovna tohle je z místa, které můžeme jen pozorovat a jinak máme na to hospodaření tam asi stejný vliv, jako na páření veverek v Krkonoších... :-(
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    já teda soudim jen z fotek, ale nepřipadá vám to trochu jako týrání zvířat, mít je celoročně takhle na blátě?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: tak nemusi to byt je cushing, muze to byt jen pomaly metabolicky rozvrat, nebo cokoliv jineho... ale tak pes to asi nevyresi, jen ze tlusty kun teda vypada jinak :)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: cushing byl samozřejmě laická střelba od boku - je dobře, že se řeší ty živiny / minerály atd., protože je zvláštní, že takhle fyzicky schází, když je na "pastevku" (ehm, tankodromu) - přeci jen by člověk čekal, že trochu pohybu má... cushing mě napadl proto, že to je taky metabolická porucha...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam