• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    technický dotaz - má Dutch Warmblood nějaký rozumný český překlad?
    Dutch Warmblood - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Warmblood
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ano, Shetlanda jsem taky zažila.... ten by s "prvňáčkem" vymetl na to tata...
    PES
    PES --- ---
    I když třeba tohle je "plyšový mazlík" :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A to ještě haflingery, huculy či fjordy vlastně až tak mezi "poníky" běžně nepočítáme...
    ...to spíš takoví jako shetlandský poník (či jiné podobné "malé příšery", kterým často přímo z očí kouká to, že budou rošťáci)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a to je Chunky cca pětadvacetiletý valášek, fakt výborně vedený, v dobré kondici, voltižák, takže velmi tolerantní na pištící holčičky, blýskající se flitry, hlasitou hudbu, tleskající obecenstvo atd.... ale prostě je to PONÍK a má svou hlavu.... (a mě nezná, podle mě mi to s tou vodou udělal schválně - jsem mu zabránila - asi na pět vteřin - ve žrádle, aby mu holčičky mohly nandat ohlávku, když mu sundavaly uzdu)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ty voe..... to zase sepsal kdo? Jsem teď měla konflikt s Chunkiem, haflinger, co jezdí voltiž s nejmenšíma dětičkama... převrhnul si na závodech u přívěsu vodu (jako čumákem vyklopil kýbl, takže žádný, že náhodou se netrefil), tak jsem naběhla pro další kýbl, rvu to přes půl pastviny, strčím mu to pod nos - a jen jsem se otočila, tak voda zase zvrhnutá...
    Líbí se mi definice poníka "small horse with a big personality" :-))
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Prostě "Poníka (nejlépe alespoň dva) do každé rodiny!" :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tvl, wtf!
    PES
    PES --- ---
    Ha, ha, propagace (vždyť je to jednoduché)...
    ...kolik bude "domácích poníků"???

VIDEO: Poníka zvládne i prvňák, otrká se a naučí se zodpovědnosti - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/dite-a-ponik-chov-a-pece-o-ponika-jezdecky-klub.A210412_020600_hobby-mazlicci_mce
    PES
    PES --- ---
    Koníčkovi se do druhého dne noha po ošetření slušně zatáhla, takže dnes jsem mu to vyčistil důkladně znovu, opět zdecimována jakákoliv potenciální hniloba, vycpáno gázou a hutně napuštěno Betadine. Naštěstí je celkem sucho (i ve výběhu), tak snad...
    PES
    PES --- ---
    Koníček dnes dostal novou masku proti hmyzákům, s lepší průhledností, aby lépe viděl (na rozdíl od masky z loňska, která hodně omezovala výhled)...
    ...ale bohužel jsem našel prohnilou jednu střelku, bylo to velmi dobře maskované, kdybych do toho nerýpl kopyťákem, tak to nebylo ani vidět a ani cítit...

Maska (2021/04/10) - bohuzel do protisvetla - Album on Imgur

Vobludak hniloba (2021/04/10) - Album on Imgur
    PES
    PES --- ---
    Kýbl jim různě odneseš :-) než případně doplníš nový, byla by nuda, ne?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no já si myslím, že poličky by byly ztráta času a energie... zjevně jim stačí koupit pořádný kýbl :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Už od minule mám nutkání Ti napsat, že máš uvnitř málo "poliček", které by simulovaly "skalní útesy", na kterých by kůzlata mohla dovádět a simulovat přírodní výuku... ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a než jsem vám to napsala, tak už spí na pixlách všichni tři.... mají chlívek, s balíkem slámy na ležení, mají výběh s paletami, hřištěm a dalším balíkem... a kam jdou spát?????? No kam?????

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    takže zase předělávám chlívek, aby se mi tam vešlo víc koz a mohla jsem mít ještě chvilku oddělená kůzlata (jsou víc než tři týdny od sebe, rozdíl velikosti a zdatnosti je značný)... no nic, tak jsem si provizorně za dveřmi udělala koutek na nářadí, bednu s lékama, dojící stojan, seno, slámu atd... Přehradila jsem ho dole takovou deskou, aby mi tam nelezly slepice.... a co myslíte, že vymýšlí kůzlata???? Mě z nich fakt klepne, to je horší než lidská batolata!

PES
    PES --- ---
    Pokud tohle bylo to stejné co v reportáži na TV Nova, tak většina jezdců měla nějaké chladnokrevníky...
    Na Jízdu kolem osení vyrazilo šest jezdců. Brzy ráno, aby nelákali přihlížející - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/na-jizdu-kolem-oseni-vyrazilo-sest-jezdcu-40355975
    PES
    PES --- ---
    Když vidím předpověď počasí od pondělního večera skrze zbytek pracovního týdne, tak bude Vobluďák ještě rád za tu pláštěnku... :-/
    PES
    PES --- ---
    Btw. aby řeč nestála - apríl zatím dostál počasím svému jménu, po ránu přeháňka se sněhem, potom se (překvapivě) vyčasilo, pak střídavě polojasno, kolem poledne dokonce chvíli sluníčko (ale ne, že by to na teplotě bylo moc poznat, ve čtvrtek ještě až +24°C, v pátek už jen +12°C a sobota se držela mezi +4..+7°C)...

Nicméně podařilo se mi konečně zastavit se za koníčkem (resp. koníčky), Vobluďák mne i poznal a měl i radost z návštěvy (hned se hlásil, že jdeme ven + nastavoval se i na vyčesání chlupů)

Nejlepší tráva zatím roste "v roští" na kraji sousedního políčka (jo, poslechne nejen kdy, ale i kudy má projít, navíc i rozumí "ne", že nemá šlapat na kraj pole - čímž mne tedy nejen trochu překvapil, ale i potěšil, že už tak poslouchá)
    Vobludak paseni 2020/04/02 - Album on Imgur

V sousední ohradě se nejdříve valaši různě pokoušeli a proháněli, až z toho třeba tihle dva aktivisté zůstali svorně strašně unavení (no jo, jaro!)
    Po behani zaslouzeny odpocinek (2020/04/02) - Album on Imgur

Shirka se vyfotit nedala, resp. držela se tak těsně, že by v objektivu byla jen hlava (popř. jen nos), jak se chtěla mazlit a drbat (a nejraději by i šla ven, podle toho, jak se řadila za Vobluďáka u východu a koukala, když on prošel otevřeným ohradníkem), takže alespoň rychle andalušanka (foceno do protisvětla a andalušanka stojí trochu ze svahu) co se na chvíli zastavila (jinak také hodně kontaktní)
    Andalusanka (2020/04/02) - Album on Imgur

A ještě jsme se s Vobluďákem zašli podívat na místo "incidentu", kde opravdu ten kůň jen nešťastně uklouzl a lehl si tak, že se bohužel už sám z toho "dolíčku" nepostavil (na první foto je vidět, že se Vobluďák snažil s focením i pomáhat)
    Tunylek s trochou blata (2020/04/02) - Album on Imgur

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam