• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Záleží na tom... venku asi ano, ale co jsem zažil koně VE stájích, tak někteří v noci docela hlasitě chrápali (když jsme tam po nějakém ohni a opékání přespali, bylo to slyšet skrze dřevěnou podlahu - tj. když nechtělo se/nemuseli jsme třeba ještě nočními rozjezdy, což byla velká výhoda tamní stáje - celou noc každou hodinu spojení pro mne přímo za roh k domovu a jinak i pro ostatní na grantovaný přestup v centru s navazujícím rozjezdem busů prakticky do všech koutů města a blízkého okolí)...
    ...a někteří se ošklivě dívali ještě ráno, že proč někdo ruší tak brzy (v létě po rozednění) - náladu vylepšil jedině zvuk chystané snídaně :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: stejně si myslím, že koně toho v noci moc nenaspí... jako oni toho moc nenaspí celkově, že... Kameru jsem neměla, ale pár nocí jsem ve stájích trávila (kvůli kozím porodům) a vesměs byli koně relativně čilí.... ono taky je chladno, na telku se moc nedívají (jako že by se svalili na kanape)... tak tak různě popocházejí a tak...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: No jo, ale to vy žijete v divočině... (ne, že by se tady min.zem. také zoufale nebil za znovuosídlení vlky, ať to stojí tolik hospodářských zvířat kolik chce)...
    ...nicméně zatím je tu klid, predátoři (pro koně) veškeří žádní a páprda má klid prakticky neustále (majitel s rodinou jednou za uherský rok, to nějaké to dítě sveze) a se mnou spíš zábava (anebo ví, že ho tahám z nějakého průseru)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: zkus to, budeš překvapen.... co je tam života... zatím jsem ve všech stájích viděla koně spící tvrdě právě dopoledne - jsou kolem lidi (stájníci) = nepřijdou vlci, žaludek je plnej, svítí sluníčko, je teplíčko - tak akorát moment se natáhnout a dáchnout si.... noc - to je doba, kdy je třeba se mít na pozoru.... nevím, jak u vás, ale u nás navečer vylézají mývalové, kojoti, rysové, pumy.....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jednou bych se tam měl v noci podívat (anebo osadit kamery s nočním viděním :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: každý slušný kůň spí dopoledne - po vzrůšu ranního krmení a před tím, než se odpoledne přihrnou haranti a majitelé a budou vyžadovat práci... V noci se nespí, v noci se paří s koňskejma kámošema a pomlouvaj se lidi :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Pche - v jeho věku v noci každý slušný koníček spí , pokud tedy zrovna nemá hlad (balík sena) nebo žízeň (napáječka)... navíc při jeho srabáctví je noc přece plná predátorů a to by nikam přece nešel ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já myslím, že by šel klidně i v noci... jenom zhůvěřilí lidé v noci spí
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak nějak se tvářil a pak hodně překvapený, že jsem ho přes ten východ nepustil...
    ... zjevně by šel třeba i 3x denně (ráno, v poledne i večer ;-)).

Jinak byl dopoledne mazlík, trpělivě vyčká na sanaci kopyt (je to docela fuška, zvláště ty dvě střelky co byly chycené) - v týdnu mu ještě pořídím dehet, toho nebude zase taková spotřeba a bude se moc hodit opět na podzim a přes zimu, až bude všude humus...

Nu, teď přijede ještě člověk na vystrouhání kopyt (avizoval jsem majiteli, že zatímco post-absces a post-hnilobu zvládám udržovat tak, aby se to zahojilo a kaverny zarostly, tak s postupně přerůstajícími kopyty už to chce odborníka).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no, koníšek se vyspinkal, tak byl čas na další legraci... nový den...
    PES
    PES --- ---
    Koníček byl dnes "srandista"... kolem poledne jsem se s ním vrátil do ohrady a šel ještě pečlivě vysmýčit přístřešek, kde koníček zaparkoval a dal si i menšího šlofíčka. A když jsem se pak u stáje balil k odjezdu, tak jsem zjistil, že jsem nechal pověšenou na přístřešku mikinu (ráno přece jen není na krátké rukávy) a šel si pro ni - a koníček z přístřešku jásavě řehtal, že jsem se zase objevil a hurá že mi jde naproti a prý že bychom mohli jít zase ven (a to v přístřešku hnípal snad hodinku)...
    PES
    PES --- ---
    Když takhle na ranči před pár lety zasadíte pár (asi 25) odřezků jednoho druhu vrby ze zahrady, které Vám bylo líto vyhodit, takže šly na ranči do barelu s vodou zakořenit a potom zasázet jako takové cca 2-3m dlouhé proutky (z toho šly skoro 1/2m pod zem) a potom přes dva měsíce 2-3x týdně (při návštěvě) nanosit z řeky dohromady dle možností 50-100 kýblů...
    ...za pár let je z toho solidní alej a když se vyřezaly spodní větve, tak vznikl i stín pro koně (jih je na fotce přímo vpravo), kobyla tam byla zalezlá co nejdál do stínu (asi také kvůli hmyzu, který zjevně do "tmy" moc nelétá)...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    SHAMPOO: Ja jsem kdysi videla nejaky zabery snad i v televizi, ze ti kone tam jsou jak toulavi psi, stada nepatrici nikomu se toulaji zastavbou, a teenageri se bavi tim, ze s nima delaji rodeo. Ale je to takova uz asi davna (doufam) historie.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: Já když vidím, co s nima cikáni v uk dělají, divím se, že jim nějaká kopyta zbyla :/ Ale hele dobrý :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dotaz.... jedna slepice má na hrudi holý flek - nevím, jestli si peří trhá, měla nějakou nehodu (lezla někde plotem) nebo se pere.... nebo jestli je nemocná? Snáší vejce, žere, hrabe, vypadá čilá a veselá...? Mám se znepokojovat?
    PES
    PES --- ---
    Vobluďák dnes nadmíru poslušný... dal jsem mu na výběr zda chce zůstat v přístřešku (stín proti dusnu venku) anebo jít se pást, tak si vybral pasení...
    ...pustil jsem ho z ohrady jen s ohlávkou volně a když po chvilce zamířil k protějšímu poli toho nachového jetele, tak i přes vzdálenost více než 7 metrů na hlasový zákaz, že "na pole NE!" se na mne podíval a vrátil se na cestu kolem ohrady. Po ní se pak chtěl popásat směrem od stáje a opět, stačilo říct, že jdeme ke stáji (a na trávu za stáj) a opět ve volnosti se otočil a šel za mnou. Opravdu dnes překvapuje poslušností ve volnosti...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ted jsem byla u slecny, co ma kone na suchdole. Dva hrebce a kobylu, zatim nejhodnejsi byl jeden hrebec, to byla krasna prace. A kolem nej chodili kone, kon sice rval, ale nozicky podrzel. To byl jeden zkusenej, druhy dva kone trilety, v zivote nemeli delany nohy. Kobylu jsem tam byla zatim delat na dvakrat. Na zacatku jsme dve hodiny resily, jestli mi tu nohu poda a vydrzi aspon deset vterin. Po dvou hodinach jsme zvladli ostipat nejhorsi stipackama. Pak mela den pauzu a vcera jsem tam byla po druhy. Ten kun za mnou normalne prisel sam a zvladly jsme i zarasplovat. Tentokrat za tri ctvrti hodiny. Panicce nohy trochu davala, ale ciziho se proste bala. Cas vlozenej do prvnich zazitku se silene vrati pozdejs. Normen mi taky daval nohy sam. Ale jakmile to chtel nekdo cizi, tak to byl problem.
    Nehlede teda na to, ze ti slavni kovari konum ty nohy pacej ja nevim kam, trvaj na tom, ze kun musi mit tu nohu zvedlou, nez mu milostive dovolej ji polozit. Vsechno dohromady dva kone, co je nervozni, pak se o ty nohy pere, nez ho nejakej ovar dostatecne zlomi. Takze to je k tomu, jak zachazej s konma lidi, co nutne potrebujou udelat tricet konu denne, aby splatili hypoteku.
    A pak je tam ta vec antomie. Jakoze znam jen nekolik kovaru, co se v tom snazej nejak vzdelavat. A vtipny je, ze se ucej na stejnym miste jako ja.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: A to jsem jich vyzkousela fakt hodne. Volas jim a rikas "je mladej, zaplatim vam ten cas, co to zabere, budte pomalej". A pak litaj rasple :(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: skoda ze mas zkusenosti jenom s pseudokovarema :) oni fakt existujou i ti, co umi strouhat ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Jakoby souhlasim, ze kopyta jsou neco tak slozityho, jako cela anatomie a znalosti na urovni doktoru. A prave proto nesmi kovar ani pobliz mejch koni. Protoze zbrousit koni nohy do roviny a nabouchat na ne kus zeleza je na mile vdaleny jakykoliv anatomii :(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: Pro me je kovarina podobne odborne osetreni jako veterina a tu si teda sama taky delat nehodlam.. Trauma z kovaru zadny muj kun nikdy nemel a to andula byla pekna mrcha na kovani... Holt majitel to musi trenovat a vybrat si slusne ho kovare a pak zadne trauma byt nemusi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam