• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NYEMI: koukam na asi prostrední fotku.. favorit dojezdil?
    PES
    PES --- ---
    Konečně na chvíli na kontrole u koníčka... Vobluďák byl dnes jak šílený... sice mne vítal, že jsme se objevil ve výběhu, chtěl hned jít se mnou ven (strkal mi hlavu do ohlávky, což normálně jen naznačuje, ale dnes vehementně), ale jen jsme vylezli z ohrady (kde je přesunut se stádem už skoro 3 týdny + přibyly mu do stáda de-facto asi tři nové kobyly, pak jeden trochu agilní mladý valach a jeden středně starý a kupodivu hodně submisivní kříženec s geny hucula), tak začal řehat na všechny strany...

...u pasení při čištění nohou se mi snažil každou chvíli odejít, takže pak jsem ho připnul na vodítko, do kterého se po chvíli zvládl tak zamotat zadními, že si pak až sedl a pak smutně koukal, že se nemůže skoro ani hnout (jo, pak zůstal v klidu, než jsem ho z toho vymotal, to se ani nehnul a počkal na pokyn, že může vstát). Pak si začal dávat pozor na co šlape a jak se nad vodítkem točí, přestal se snažit zdrhnout zpět ke kobylám, ale začal mne zase nosem pošťuchovat, že už bych ho měl vzít zpět do výběhu... Bylo vidět, že na jednu stranu chce být děsně hodný a poslušný koníček, ale stále uvnitř bojoval s tím nutkáním "co kdyby mi kobyly teď chtěl odloudit ten druhý valach ve výběhu?"...

Nakonec se víc uklidnil, když jsem ho po sanaci kopyt ještě vydrhl hřbílkem, to začal nastavovat jednotlivá už docela huňatá místa, kam si nedosáhne a kde chtěl podrbat...
    ...a nakonec ještě vyválet na písku a pak tedy opět naznačoval (až prosil), že už bychom mohli zpět do výběhu (spořádaně, nepředbíhal).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to asi nehrozí už nikdy... mám na blízko asi pět dioptrií, takže i taková věc, jako ostříhat kozám paznehty, je problém - brýle ti zaostří na předmět jen v nějaké dané vzdálenosti a cokoliv mimo to je stejně rozmazaný. Brýle jsou OK na čtení (když držíš knihu v určité vzálenosti stabilně, ale jakoukoliv drobnou práci je to úplně na hovno... plus teda držíš koze nohu, jsi k tomu sehnutej a teď ti brýle buď padají, nebo se zapařují.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Coby, dovybavíte barák dílnou a můžeš se postupně realizovat :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Zatim jeste je, ale zhruba tretina materialu jeste pujde pryc. Kdybyh to delala z nejakyho tvrdyho dreva, budu si moct dovolit to udelat jeste tenci - hotovy sedla, co se daji dohledat, jsou fakt elegantni. Plus na nich nenjsou tri prdele calouneni, jako ne modernich sedlech, nejsou vubec kolenni operky, takze tam to usetri spoustu vahy.
    Kazdopadne je to moje poprvy, tak pak uvidim.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: to musí bejt hrozně těžký, ne?
    Jinak obdivuju trpělivost atd.... já jsem budovatel pomocí zip ties a duct tape :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jinak ja uz jsem si to davala na FB, pac mam radost, jak to pokracuje, ale treba potesi neci oko i tady!
    Jde o "stredoveky" sedlo, kolem 14 stol., finalni uprava bude jen lak a decentni calouneni na posedli. Ted jsem nekde zhruba v pulce, budu slepovat ten masiv predni rozsochy s paternima deskama, pak vyrezavat uhel v predni rozsose (driv se to resilo naparovanim a kroucenim ty spodni desky, ale prcam postupy, pac na to nemam prachy), zadni operku budu vtesavat a lepit az uplne na zaver. Delam to z odpadniho dreva, co jsem dostala z jednoho bourani, bejvaly schody, snad borovice.
    Je velka sance, ze se mi to pak rozstipe, ale aspon se to hezky naucim a pak koupim treba habrovy fosny :)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak zrovna plesnivý věci slepicím nedávám... na druhou stranu - žerou kozí bobky, tak co už haha...

Jinak s tím zrním mi to přijde, že když to nechtějí a já v zásadě moc nechci, aby to žraly, tak jim koupím to, na co jsou zvyklé - a tohle si s radostí vezme majitelka stájí. Ten dvacetikilovej pytlík zase taková děsná investice není.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tyjo, u mne slepice berou vsechno a dostravaj vsechno. Obcas se snazim vyhodit treba zplesnivelej chleba a vetsinou ho vystrachaji z odpadku a sezerou >.> Takze o tom, co by slepice mely a nemely zrat nemam slu rozhodovat :D Nehlede na to, ze mi driv nezravavaly polystyren a najednou zacaly. S tim uz taky nebojuju :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: v zásadě souhlasím, ale vzhledem k tomu, že jim to slazené zrní moc dávat nechci (jedna koza má po tom průjmy) a že jim do toho lezou slepice (které by imho to sladké taky mít neměly), tak jim to nahradím neslazeným, obyčejným, docela ráda... před rokem jsem bojovala právě s tím, aby přešly na to neslazené (viz. zdravotní problémy), teď jsem jim to koupila proto, že to bez melasy neměli a já jsem honem potřebovala něco na ranní dojení...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Mne by jeblo :D Nez by to sezraly, nic novyho by nedostaly! Kdyz je hlad, tak neni cas na hrdinstvi :))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Rozmazlené kozy... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... na kompost letělo to, co nežraly kozy, zbytek pytle pojede do stájí pro koně - ti snad rypák neohrnou...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    kozám se fakt první sníh nelíbí... staré kozy na to pohlédly a pravily, že ani smykem, že ven nejdou. Kůzlata na to pohlédla, vyšla (jak na žhavých uhlíkách) za mnou ven, ochutnala to - a pravila, že takový podraz ode mně fakt nečekala - a šla domů...
    A tam jsem se předvedla jako podrazák největší, protože k snídani dostali zrní s molasou... takový HUMUS! (normálně kupuju suchou směs, aby to mohly i slepice atd. - ale včera neměli, tak jsem jim vzala tu sladkou, v domění, že budou nadšený, hmmm - takže to letělo na kompost)

PES
    PES --- ---
    A pak ještě v druhé polovině ohrady, kde je seno, tak se zrovna Vobluďák zašklebil na toho valacha, který se moc přiblížil (chtěl projít kolem mne).
    Tam pak (ne)Mlaďoška se senem v hubě kouká, zda bude stačit výhrůžka od Vobluďáka anebo jestli půjde prohnat valacha sama. Za zadkem Vobluďáka je další zrzavá kobyla a za Vobluďákem ještě je černobílá flekatá drobná kobylka. A pak úplně vzadu kousek takového krémového křížence hucula...

PES
    PES --- ---
    Vobluďák dnes se stádem v jiném výběhu, kde je přidali ke zbytku (3 koně) původního sousedního stáda...
    ... vypadalo to v klidu (jedna kobyla z těch 3 koní je matka (ne)Mlaďošky a svého času byla i ve stádě s Vobluďákem, takže ti se znají), takže akorát valach ve středním věku, co si před kobylama hrál na hřebce, to schytával škleby jak od kobyl, tak si kobyly hlídal Vobluďák...
    Ten úplně vlevo je ten valach, první tmavé pozadí v přístřešku zleva je Vobluďák, druhý tmavý zadek je matka (ne)Mlaďošky, která stojí hned jako další čelem...

PES
    PES --- ---
    Spokojený důchodce...

PES
    PES --- ---
    Sobota stejně jako neděle ve znamení práce na zahradě, ale odpoledne už mne to stříhání jabloní fakt nebavilo (a také si nesmím zrušit zápěstí, abych mohl ještě večer/v noci úderničit pracovně na klávesnici), takže ještě zaopatřit Vobluďáka.
    Klasicky vysmejčit přístřešek, u čehož mne "popoháněl", aby už skončil a vzal ho ven. Takže se teď pase a kolem je tu ticho a prakticky liduprázdno...
    ...aneb po vyčištění si šel "pi svém" ;-)

PES
    PES --- ---
    Dobrá zpráva - po týdnu a půl nepřítomnosti (zkráceně práce + viróza + práce) konečně návštěva za koníčkem a kromě vyčištění přístřešku chvíle v podvečer s Vobluďákem (už bylo před krmením). Ovšem potěšilo, že jsem mu zjevně chyběl, alespoň podle toho jak mne vítal (i zařehtáním), jak se vtíral na mazlení a jak mne popoháněl, ať už mu nasadím ohlávku a vezmu ven ;-) Kopyta naštěstí OK, koníček vypadal také...

...a doufám, že mi na ranči najdou kam zašantročili masku (Bucas), kterou Vobluďákovi sundali, protože prý byla uválená v týdnu v blátě a trochu natržená. Kdyby ji někam nezaložili, tak bych ji vzal a zašil, Vobluďákovi docela chyběla (jak naznačoval)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Plus teda zase na druhou stranu takovej serial mozna umozni a zpusobi aby se o tom mluvilo a pak se treba ta velkochovatelska praxe zmenila
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam