• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    A pak ještě v druhé polovině ohrady, kde je seno, tak se zrovna Vobluďák zašklebil na toho valacha, který se moc přiblížil (chtěl projít kolem mne).
    Tam pak (ne)Mlaďoška se senem v hubě kouká, zda bude stačit výhrůžka od Vobluďáka anebo jestli půjde prohnat valacha sama. Za zadkem Vobluďáka je další zrzavá kobyla a za Vobluďákem ještě je černobílá flekatá drobná kobylka. A pak úplně vzadu kousek takového krémového křížence hucula...

PES
    PES --- ---
    Vobluďák dnes se stádem v jiném výběhu, kde je přidali ke zbytku (3 koně) původního sousedního stáda...
    ... vypadalo to v klidu (jedna kobyla z těch 3 koní je matka (ne)Mlaďošky a svého času byla i ve stádě s Vobluďákem, takže ti se znají), takže akorát valach ve středním věku, co si před kobylama hrál na hřebce, to schytával škleby jak od kobyl, tak si kobyly hlídal Vobluďák...
    Ten úplně vlevo je ten valach, první tmavé pozadí v přístřešku zleva je Vobluďák, druhý tmavý zadek je matka (ne)Mlaďošky, která stojí hned jako další čelem...

PES
    PES --- ---
    Spokojený důchodce...

PES
    PES --- ---
    Sobota stejně jako neděle ve znamení práce na zahradě, ale odpoledne už mne to stříhání jabloní fakt nebavilo (a také si nesmím zrušit zápěstí, abych mohl ještě večer/v noci úderničit pracovně na klávesnici), takže ještě zaopatřit Vobluďáka.
    Klasicky vysmejčit přístřešek, u čehož mne "popoháněl", aby už skončil a vzal ho ven. Takže se teď pase a kolem je tu ticho a prakticky liduprázdno...
    ...aneb po vyčištění si šel "pi svém" ;-)

PES
    PES --- ---
    Dobrá zpráva - po týdnu a půl nepřítomnosti (zkráceně práce + viróza + práce) konečně návštěva za koníčkem a kromě vyčištění přístřešku chvíle v podvečer s Vobluďákem (už bylo před krmením). Ovšem potěšilo, že jsem mu zjevně chyběl, alespoň podle toho jak mne vítal (i zařehtáním), jak se vtíral na mazlení a jak mne popoháněl, ať už mu nasadím ohlávku a vezmu ven ;-) Kopyta naštěstí OK, koníček vypadal také...

...a doufám, že mi na ranči najdou kam zašantročili masku (Bucas), kterou Vobluďákovi sundali, protože prý byla uválená v týdnu v blátě a trochu natržená. Kdyby ji někam nezaložili, tak bych ji vzal a zašil, Vobluďákovi docela chyběla (jak naznačoval)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Plus teda zase na druhou stranu takovej serial mozna umozni a zpusobi aby se o tom mluvilo a pak se treba ta velkochovatelska praxe zmenila
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ale uplne to samy dostanes, kdyz pujdes na exkurzi jak do Kladrub, tak do Slatinan a to vcetne toho, ze tak snad dokonce jeste nekde stoji kone u stontu (mozna to zrusili, ted nevim jak to z hlediska rekostrukce a pamatkaru nakonec dopadlo. Nechci nikomu krivdit, ale pet let zpatky na stontech jeste nektery kone byly…).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Je na hovno, ze se to lidem ukazuje. Lidi, co nevi, neznaji, pak dostanou "tutu krasnej dokument o konickach". Ve kterym je vsechno spatne.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Ted jsem videla trailer a bylo tam asi bambilion lidi s ruznejma konma. Nicmene kone z hrebcinu jsou nauzdeny normalne. Stihlo a klasicka uzdecka, mozna tam ma jeden kombinovany nanosnik, to jsem nejak nebyla schopna vypozorovat, ale zase jsou to kone z hrebcinu, a na ciziho kone vysokovanyho z nataceni a prevazeni na ruzny mista bezudidlovku nedas. Krom toho kone z hrebcinu (obou) nejsou uplne spolehlivaci co se jezdeni tyce. Resp nejsou to zadni milackove pro deti a nikdo se jim nevenuje tak, jak se ty venujes treba Normenovi. Jasne, mohli to udelat tak, ze oslovi majitele se svymi konmi, kteri je nauzdi na bezudidla a bude to min na konskou krasu a vic zamereny fakt na ty kone, ale hadam ze ucel byl udelat hlavne neotrely cestopis co se bude prolinat s tradici chovu koni a jezdectvi v CR a ta porad z vetsiny vypada tak, jak vypada ten trailer (cili dostihy, stare zpusoby treningu a jezdeni, tvrda prace v lese, kde kdo uzdi na paky a snehulaky a co kdo ma po dedovi do tahu, dostihaci a jejich trening a vychova byva taky vcelku tvrda vuci konim atd atd). Co se tyce stavu kopyt, o tom jsem cetla i nejaky clanek, ze se hrebcin nevytah a kvalita je naprd. Ale otazka je, jakou kvalitu kopyt maji obecne kladrubaci a jak tezky je to upravit a udrzovat a hlavne tam kovou a strouhaji casto ucnove a lide z kurzu… neni to idealni. Neomlouva to tu situaci, ale to je dlouhodoby problem velkochovu koni. S tim by mel delat neco hrebcin.
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a jelikož jsem se tam zastavil vyčistit přístřešek také včera večer, tak se dočkali poměrně rychle, protože do rána se tam objevily pouhé dvě hromádky na malém prostoru. Akorát dnes Vobluďák nemohl pochopit proč je stále zavřená písková jízdárna (měli tam hodinu na trénink) a třikrát se šel přesvědčit a zklamaně se vždy vrátil popásat, než se dočkal prostoru k vyválení ve vyhřátém písku - to pak zářil spokojeností :-)
    PES
    PES --- ---
    Dnes mi přišli pomáhat (=ponoukat co nejrychleji uklidit a věnovat se jim) jak Vobluďák, tak i (ne)Mlaďoška

PES
    PES --- ---
    Ty dny se už příšerně krátí... dorazil jsem na Haciendu těsně před 17h, přehodil hadry, skočil na kolo, 17:20 jsem byl u koní - rychle jsem vyházel přístřešek (v tom mi přišla asistovat (ne)Mlaďoška a trvala na tom, že i při uklízení se s ní musím pomazlit a podrbat ouška a vůbec... takže ten úklid pěkně protáhla) a vyčistil kopyta (ne)Mlaďošce a trochu ji přejel hřbílkem a pak totéž s Vobluďákem (ten byl po večeři a nimral se se zbytkem stáda v novém balíku sena, ale byl přítula - také mu bylo pomazlení a podrbání milejší než to seno)...
    ...no a najednou skoro 19h a už zapadá Slunce (dnes 06:28 - 19:16) a už se šeří... kde jsou ty dny, kdy zapadá 21:10 či ještě o nějakou minutu později a slušné světlo je skoro do 22h???
    Na Haciendě už trhám jablka a na jabloních už je vidět, že se začíná barvit pomalu listí (mizí zelená) a už i trochu opadává... podzim je tu! :-/
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Zatím jsem neviděl ani ukázku - to jsem prošvihl - jen zbytek rozhovoru, kde se chlubili, jak jim hřebčín půjčil dva koně, kteří se normálně nepůjčují atd...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: JA na to mam ultimatni hejt, od ty doby, co jsem videla trajler, na kterym byly detaily, jak naseda curak (hlavne ze je prej slavej) na kone, a dosedne tak, ze ten kun se uplne prohne a vyrazi dopredu. Popripade, jak maji ty kone nauzdeny, to fakt neni normalni. O tom, v jakym stavu maji ti kone kopyta, ani nemluve. Humus.
    A nejhorsi je, ze se to ukazuje verejnosti, jako neco krasnyho a jak by ta romantika asi mela vypadat. Grr.
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Konečně jednou co se nepase...
    ... cílevědomě kráčí směr písková jízdárna - vyválet se ;-)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ňuňu
    OBRAZEM: Výtahem přijel kůň a zamířil seniorovi splnit sen - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/praha/zpravy/hipoterapie-kun-domov-pro-seniory-mlekovice-obrazem.A210824_113219_domaci_mkop
    PES
    PES --- ---
    Tak prý po ránu čekat na vymetení přístřešku se mu nechce, když si může dát šlofíka na sluníčku...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Blbí rozhodně nejsou :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mne zase utika kun. Teda, kdyz je necham na zahrade, tak na vecer si podleze pletivovej plot (fakt bych to chtela videt!), a jde se past do prijezdovy cesty k sousedum, ktery tam nechavaji otevrenou branu. Take kdyz si vsimnu, ze je zdrhlej a zarvu, Normen se sebere a normalne obehne celej pozemek, bratru tri sta metru, a pribehne normalne pred moji branu.
    Dneska jsem byla pryc na motorce, tata je tu "hlidal". No, tak jsem prijela domu, zajela do garaze, sundavam helmu, a najednou slysim cvalajici kopyta na ceste. Von normalne slysel masinu a pribehl. Ja se z nej poseru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam