• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: supeeer
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Dam brahmana, az zacne kokrhat!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tyjo nutne potrebujem kohouta, mame 30 slepic a jen jednoho chlapa na ne! hlavni podminka at je hodny a nunu. odcmelikovani uz probehlo :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak to u mne uz je to pres pul roku. ALe taky nemam vrazdici plemena. Mam brahmy, asi tri kohouty, dva faveroli, ti jsou totalne nevic v chillu. Jako nejvetsi pero je muj odkojenec Hurikan, ale ten vi, ze bydli se mnou doma, takze se pres den chodi sice socializovat s ostatnima, nicmene vubec nesdili koncept boje o zvanec, protoze ode mne dostane vzdycky cokoliv mam ja, nebo co si rekne (umi stat u chlebinu, kdyz chce toustak, nebo u lednice, kdyz chce sejra, pripadne velmi vyznamne u misky, kdyz proste jen dosypat), a nejvic ho vzrusuje moje noha, protoze s ni proste vyrostl. Uvidim, co rekne na to, az prijde ze sukat se maji slepice, ale moc se toho nebojim. U mne maji ty zvirata pomerne neomezeny prostor, hodne mensich kurniku a dost zradla i samic, takze nemaji proc se prat.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no třeba jim to vydrží.... na ranči býval prastarý kohout Red, pak tam někdo dotáhnul pět mladých slepic a kohouta (řádově dvou tříměsíční) - tak jsme si říkali, že pohoda...a jednoho dne se mladej rozhodl Reda zavraždit... podařilo se je odtrhnout a Red pak měl azyl u koz - ale mladej skákal na plot a snažil se na něj dostat furtundfurt... přitom před tím žili několik měsíců společně v pohodě...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: JA mam nestesti, ze ze vsech mejch vajec jsou kohouti :D Aodmitam je mordovat, takze mam zahradu plnou kohoutu a par slepic a vsichni jsou tak nejak v pohode :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: pár lidí, co mají hospodářství (v místních podmínkách se tomu říká homestead) znám a je to tak... kůzlata jdou na zimu do mrazáku (včetně toho kozla, co oplodnil kozy na další rok) a tak.... tady (prérie) je chov na maso vlastně jediný rozumný způsob, jak z té krajiny vydobýt něco k žrádlu pro lidi (v suchých 1800 metrech nad mořem, s posledním sněhem v květnu a prvním v září toho fakt moc nevypěstuješ).

A koně byly vždycky luxus... babička vyprávěla, jak rodina měla statek se DVĚMA páry koní - to bylo něco, protože uživit koně je problém - většina drobných zemědělců tahala s volem a nazdar.
    A osli dávají v Itálii smysl, pže sucho... tam imho koně taky neuživíš... tak jako je do skromných podmínek lepší koza než kráva... protože osel a koza sežerou i chábí v příkopu a nemusí mít nějaké pastviny atd.
    Překvapila mě morčata, která v Jižní Americe chovají často i doma... na maso... ale pak si člověk vzpomene, že v Česku bývala za každou chalupou králíkárna....

To, že teď máme koně na to, že na nich někdo třikrát týdně hoďku jezdí, to je skutečně luxus... (já mám luxusně dva hňupy, protože bych svoje kůzlátka nemohla sežrat :-) - a to mám štěstí, že z pěti kůzlat byli jen dva kluci)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Presne. Ceske zeme take byly jeste donedavna plne plemen skotu, ktera mela trojstrannou uzitkovost “maso, mleko,tah”. Kde jim je konec vsem tem Zlutkam, Vrankam a jinym. Ted tady krisime z mrtvych Ceskou Cervinku, ktera se prikrizila buh vi cim a soucasne jsou to tezce ovladatelna agresivni zvirata. Sice vyborne matky, ale nepodojis to, nezatahas to… leda doma na okrasu, nebo zabit a sezrat
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Musim rict, ze nic nebylo vice poucne, nezli ucit zahanicni studenty, protoze treba kdyz zpracovavali prezentaci o narodnim plemeni uzitkoveho zvirete, dozvedela jsem se opravdu spoustu veci. Nejen to kolik doji jaky Yak a velbloud, ci kobyla, ale i treba to jakou kvalitu masa ma pes Cau cau. A nejlepsi na tom bylo, ze se vsichni ti studenti navzajem respektovali a za tenhle referat nikdo cinskou studentku na pranyr nevesel. Byl to takovy pruhled do ostatnich kultur a prekvapilo mne, ze nekdete ty kultury nam nejsou ani tak vzdalene. Treba to, ze italove doji ve velkem oslice jsem se dozvedela az tehdy.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: To odráželo jejich "kulturní zvyklosti"...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: spousta lidí žije skutečně v podmínkách, kdy si nemůže dovolit "darmožrouty".... a kdy holt zvířata fungují tak, aby uživila lidi... a aby zároveň všichni vyžili na určité rozloze půdy...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Muheheheheh! Miluju lidi a jejich styl uvazovani "vydoj, co to jde". A to doslova!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Zase kdyby se kone stahli ze sportu, dalo by jim to prostor k rozvoji v jinych smerech uzitkovosti. Kdyz jsem ucila na univerzite zahranicni studenty a vzala je do skolnich staji na prohlidku, tak nezpomenu ty udivene nechapajici vyrazy studentu z mongolska, kteri nemohli pobrat, ze ve stajich jsou valasi, na kterych se jenom jezdi, misto toho aby tam byly kobyly ktere by se krome jezdeckeho vycviku, jeste dojily. K cemuz italove trefne poznamenali, ze kastrovat hrebce je pakarna, ze by se meli sameckove neurceni k plemenitbe poslat na vykrm a normalne porazit a sezrat
    PES
    PES --- ---
    Reakce moderních pětibojařů...
    Jsme šokovaní, rezignujte! Vzpoura moderních pětibojařů po vyřazení parkuru - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/sport/ostatni/moderni-petiboj-parkur-vyrazeni-reakce.A211106_131042_sporty_tof
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Meli by vyradit vsechny kone z olympiady :D jakykoliv!
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Souhlasím s tím, že si mají závodníci vozit vlastní koně... to přidělování (losování?) místních s kdovíjakou úrovní/výchovou/ochotou jsme u tohoto nikdy moc nechápal... Ovšem vyřazení parkuru z moderního pětiboje mi přijde uhozené...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Podle mne to je dobre. Bud at si tam vozi kazdy vlastniho kone jako na klasicke zavody a nebo at to zrusi. Ochota tehlech koni je velmi zavisla na tom kdo na nich jel pred tebou a to je pak velmi o nahode jak ten parkur zajedes…
    PES
    PES --- ---
    Tak asi sluníčkářský výsledek bude zrušení parkuru z moderního pětiboje...
    Němka týrala koně, ovlivnila celý sport. Parkur zřejmě vyřadí z moderního pětiboje - Aktuálně.cz
    https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/nemka-tyrala-kone-ovlivni-cely-sport-parkur-zrejme-vyradi-z/r~9a1754ee3be611eca1070cc47ab5f122/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Tak slavnej hubert dopadl tak, ze jsme prijely na misto, ja jsem zjistila, ze "zodpovedna osoba", co to organizuje je asi sestnactileta cacora na facku, a zcela moudre jsem si rekla, ze nemam zapotrebi travit cas s nejakejma picema, co jim je trinact, maji popujcovany kone a budou si cestou honit svy malinkatky egicka. Takze pred mastali jsem Normosovi vzala to supermechanicky haka, na kterym ted jezdim socializovat mezi kone a dala ho holce s ponikem, pac poncl je sice hodnej, ale ma problemy chodit za nekym, potazmo zastavit. A ja jsem si vzala ohlavku, pac nic lepsiho nebylo, a jela domu po vlastni ose. Vsude jsem potkavala nejaky posrany konaky, pac bylo hezky, ale Normos nezklamal. Rval jak protrzenej, ale to uz tak dela, navic ted nemel ani svyho ponicka. Nicmene jsme si udelali moc krasnou solovou vyjizdku.
    Holcina s ponclem se vratili taky driv a chudak holka mi vypravela, ze dokud se slo krokem, tak dobry, ale ze jak se naklusalo, poncl proste zdrhal a chtel bejt prvni a nedokazala ho udrzet. Coz by teda nebyl nejvetsi problem, kdyby se jelo s fajn a normalnima lidma, rekli by neco jako "hej, tak jed na pohodu prvni", poncl by byl v chillu a tak, ale tyhle pice na ni rvaly, at se jako zaradi, odmitaly zastavit, kdyz mela problemy a tak :D No proste presne takovej ten "hubert" jak si to pamatuju z nejtemnejsich zazitku totalnich insecure pic. Po druhym pokusu o klus se holka sbalila a jela domu, a ze prej samostatna vyjizdka domu byla super :)
    Tak se nestastnice poucila, co to znamena chodit na "projizdky" s picama, a jak nema vypadat hubert :)) A ja jsem ji pak chvalila, ze vsech ma toho kone vskutecnosti nejzmaklejsiho, pac treba s konem dokaze prejet ocelovy, i plechovy a pruhledny, rachotici mosty, brody, potoky, teren, projet provozem bez uskakovani a vubec, jezdi sama a zvlada tohle sama, coz se vsadim, ze kterakoliv z tech pici tam si muze nechat zdat. Bo viset za udidla v rade za sebou fakt neni umeni. A hlavne neni umeni bejt na nekoho hnusnej, no.
    A vubec, jdu si zorganizovat vlastniho huberta, s pokrem a devkama :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Devce, co u mne ma ponika prislo s tim, ze zitra je prej hubert v nedaleky staji (ze ktery ke mne prisel ten ponik, pac ho tam bili a pac tam jako ponik zvladl zhubnout na zebra, alebrz maji stado asi triceti koni pohromade, takze se nikdy nenazral a majitel slusnej kokot k pohledani). A ze by chtela jet, pac huberta organizuje kamaradka a ze tam prej bude max deset koni. Ja bych rada s Normosem sla nekam s cizima konma, at se to oba konecne naucime, tak jsem na to kejvla. (Ale zaroven jsem pripravena kdykoliv, kdy to nebude v pohode kone vzit a otocit domu.) Koneckoncu posledni dobou jsme s nim hodne chodila k ohradam ho socializovat, tak si rikam, ze by to nemusela bejt takova tragedie nekam vyjet.

Poty, co jsem zase dva tejdny nemela cas se na kone snad ani podivat (a to mi stoji u domu :/), jsem ho dneska vytahla. Jendnak, abych ho posocializovala pred vykonem, a druhak do ty staje budem muset dojet, je to par kilaku, a ja tam neznam zadnou cestu po kopyte. Navic pocitam s tim, ze tu rano bude zase mlha aspon do jedenacti a posledni, po cem touzim, je motat se skrz nejaky nepristupny kraky, kdyz neni videt na tri metry.
    Nasla jsem cestu, dosla k te mastali, kde mame zitra v deset byt a tam nasla ohradu s tema triceti konma. Docela maso. Kolem do kola megaplanina, uprostred toho vybeh, tak jsme tam asi pul hodiny nacvicovali. Vzhledem k tomu, ze je to tezsi, kdyz jsou kone na volno ve vybehu (obecne se chova mnohem lip, kdyz jsou kone pod jezdcem), tak mu trvalo tak patnact minut se zklidnit, ale pak se teda zacal past, tak jsem ho dost vdecne nechala.

No a po ceste zpatky jsme potkali kamose motorkare, tak jsem s nima kus cvalala, ale pak zastavili, abysme se pozdravili, a zrovna to bylo u nejaky ohrady s konma, takze frajeri koukali dost vydesene, kdyz jsem se tam to sedmisettunovy monstrum snazila ze zeme zklidnit. Pak odjeli a ja jsem si vsimla, ze takova plesniva simla byla ocividne dost rijici kobyla a Normen chudak vypadal, ze mu vylezou koule usima, tak jsme sli domu.
    Ale nic neprovedl a vlastne byl fakt poslusnej

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam