• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Uplna normalka :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    proč zrovna já musím mít úplně BLBÝ zvířata????????
    Takže - kozy se mi začaly sápat do kurníku - jediné místo, kde můžou mít slepice slepičí krmení (kozy může zabít)... takže tři dny zkoušení, jak to udělat, aby tam ty ludry nelezly - nakonec jsem vystřihla z do plastiku (je to jako papundekl, ale plast) menší slepičí dvířka a strčila to před vchod do kurníku (zatížené tvárnicemi) - co myslíte, jak dlouho trvalo, než jsem měla kozu pobíhající po dvorku navlečenou v plastiku???? No nic, přitvrdila jsem a pořídila díru do 2cm tlusté překližky... jak dlouho myslíte, že trvalo, než jsem měla kozu běhající po dvorku v překližce???? Jako to ty nány NECHÁPOU, že se do díry nevejdou? No nicméně - obě poučené, už se překližce vyhýbají... ovšem mezitím se slepice Pepper rozhodla, že nebude snášet v kurníku - a snáší v koutě, kde mám stodolu / sklad... jak se tam dostane, nechápu, je tam 120cm vysoký plotek (aby tam nelezly kozy) - zřejmě tam lítá z popelnice a pak pozhazuje pixly a věci z police a nakonec se usídlí na balíku sena a tam snese vejce - a pak zase nějak unikne? Přemýšlela jsem, jak jí v tom zabránit, ale pak jsem usoudila, že na to prdím... jestli jí to stojí za tu námahu, tak já si tam to vejce seberu....

PES
    PES --- ---
    PES: Dnes (konečně! od chvíle změny výběhu a mírnému rozšíření stáda) neměl tendence řehtat po stádu anebo chuť stále odcházet zpět k výběhu, ale naopak se chtěl promenádovat po ranči a blízkém okolí, chvíli se popásal, pak se zase vrátil ke stáji k seníku (plus v dohledu dveře do krmírny a možnost koukat po každém procházejícím, zda by z něj něco nevypadlo ;-))... prostě spokojený s tím, že má poblíž lidský dozor (tedy dozor, který hlídá a odhání ty dravé šelmy z okolí :-))
    PES
    PES --- ---
    Sobotní ráno...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Lol, ucastnim se zavodu! Sice je jen online, nemam na to vubec cas a prvni disciplina je zcela retardovana, ale tak po praci jsem pritahla chudaka kone a behem peti minut natocila soutezni video. Je strasne vtipny, jak tam vsichni maj udyndany pisnicky a behaj tam s konma dokola, podavaji nohy a tak. Alespon jsme nezapadli :D

velmi ezo a dusevni tanec s konem
    https://youtu.be/eeConJb4zeQ
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Zatim ne.tohle je svatej Martin :))
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Hrajes nekde Jana Zisku?
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    NYEMI: se ctvrtym bys dala i Apokalypsu:p
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Konecne je to tady, hrebec si realne vydelava na zradlo! Zatim mam dve akce jisty, a dve rozjednany. Tak z toho bude snad seno aspon na mesic a pul! A jeste potrebuju tretiho, bilyho kone, abych mohla rozjet mikulase! A tri krale!

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: supeeer
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Dam brahmana, az zacne kokrhat!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tyjo nutne potrebujem kohouta, mame 30 slepic a jen jednoho chlapa na ne! hlavni podminka at je hodny a nunu. odcmelikovani uz probehlo :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak to u mne uz je to pres pul roku. ALe taky nemam vrazdici plemena. Mam brahmy, asi tri kohouty, dva faveroli, ti jsou totalne nevic v chillu. Jako nejvetsi pero je muj odkojenec Hurikan, ale ten vi, ze bydli se mnou doma, takze se pres den chodi sice socializovat s ostatnima, nicmene vubec nesdili koncept boje o zvanec, protoze ode mne dostane vzdycky cokoliv mam ja, nebo co si rekne (umi stat u chlebinu, kdyz chce toustak, nebo u lednice, kdyz chce sejra, pripadne velmi vyznamne u misky, kdyz proste jen dosypat), a nejvic ho vzrusuje moje noha, protoze s ni proste vyrostl. Uvidim, co rekne na to, az prijde ze sukat se maji slepice, ale moc se toho nebojim. U mne maji ty zvirata pomerne neomezeny prostor, hodne mensich kurniku a dost zradla i samic, takze nemaji proc se prat.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no třeba jim to vydrží.... na ranči býval prastarý kohout Red, pak tam někdo dotáhnul pět mladých slepic a kohouta (řádově dvou tříměsíční) - tak jsme si říkali, že pohoda...a jednoho dne se mladej rozhodl Reda zavraždit... podařilo se je odtrhnout a Red pak měl azyl u koz - ale mladej skákal na plot a snažil se na něj dostat furtundfurt... přitom před tím žili několik měsíců společně v pohodě...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: JA mam nestesti, ze ze vsech mejch vajec jsou kohouti :D Aodmitam je mordovat, takze mam zahradu plnou kohoutu a par slepic a vsichni jsou tak nejak v pohode :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: pár lidí, co mají hospodářství (v místních podmínkách se tomu říká homestead) znám a je to tak... kůzlata jdou na zimu do mrazáku (včetně toho kozla, co oplodnil kozy na další rok) a tak.... tady (prérie) je chov na maso vlastně jediný rozumný způsob, jak z té krajiny vydobýt něco k žrádlu pro lidi (v suchých 1800 metrech nad mořem, s posledním sněhem v květnu a prvním v září toho fakt moc nevypěstuješ).

A koně byly vždycky luxus... babička vyprávěla, jak rodina měla statek se DVĚMA páry koní - to bylo něco, protože uživit koně je problém - většina drobných zemědělců tahala s volem a nazdar.
    A osli dávají v Itálii smysl, pže sucho... tam imho koně taky neuživíš... tak jako je do skromných podmínek lepší koza než kráva... protože osel a koza sežerou i chábí v příkopu a nemusí mít nějaké pastviny atd.
    Překvapila mě morčata, která v Jižní Americe chovají často i doma... na maso... ale pak si člověk vzpomene, že v Česku bývala za každou chalupou králíkárna....

To, že teď máme koně na to, že na nich někdo třikrát týdně hoďku jezdí, to je skutečně luxus... (já mám luxusně dva hňupy, protože bych svoje kůzlátka nemohla sežrat :-) - a to mám štěstí, že z pěti kůzlat byli jen dva kluci)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: Presne. Ceske zeme take byly jeste donedavna plne plemen skotu, ktera mela trojstrannou uzitkovost “maso, mleko,tah”. Kde jim je konec vsem tem Zlutkam, Vrankam a jinym. Ted tady krisime z mrtvych Ceskou Cervinku, ktera se prikrizila buh vi cim a soucasne jsou to tezce ovladatelna agresivni zvirata. Sice vyborne matky, ale nepodojis to, nezatahas to… leda doma na okrasu, nebo zabit a sezrat
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Musim rict, ze nic nebylo vice poucne, nezli ucit zahanicni studenty, protoze treba kdyz zpracovavali prezentaci o narodnim plemeni uzitkoveho zvirete, dozvedela jsem se opravdu spoustu veci. Nejen to kolik doji jaky Yak a velbloud, ci kobyla, ale i treba to jakou kvalitu masa ma pes Cau cau. A nejlepsi na tom bylo, ze se vsichni ti studenti navzajem respektovali a za tenhle referat nikdo cinskou studentku na pranyr nevesel. Byl to takovy pruhled do ostatnich kultur a prekvapilo mne, ze nekdete ty kultury nam nejsou ani tak vzdalene. Treba to, ze italove doji ve velkem oslice jsem se dozvedela az tehdy.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: To odráželo jejich "kulturní zvyklosti"...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: spousta lidí žije skutečně v podmínkách, kdy si nemůže dovolit "darmožrouty".... a kdy holt zvířata fungují tak, aby uživila lidi... a aby zároveň všichni vyžili na určité rozloze půdy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam