• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    Dnes vyšlo jak počasí tak nálada koníčka a hlavně jsem nezapomenul sem tam pořídit i foto...

...ovšem jako první věc se dnes koníček uvedl tím, že mne při braní si kousku suchého chleba (a to jsem měl jen jeden usušený z toho co zbylo doma a pak už jen pár jablek) hltoun jeden lačná štípnul zuby do dlaně a podařilo se mu tu kůži naneštěstí prokousnout, sice malá ranka, ale do krve. Takže jsme začali tím, že dostal vynadáno a musel pak se mnou ke dveřím k umyvadlu a čekat, než si to vymyji, zacpu papírovým ubrouskem a nasadím na to rukavici, aby mi do toho nešla špína. No prostě skvělý start.

Ovšem koníčkovi fakt došlo, že udělal něco špatně (jasně, musel se toho zmocnit co nejrychleji, aby ho náhodou nepředběhla kobyla, která k východu z ohrady došla s ním, jako by trouba nevěděl už za ty roky, že ho určitě neošidím :-)), takže se pak choval slušně a jemně (v dalším loudění :-))...
    ...navíc s ohledem na počasí měl po vyčištění náladu na procházku, tak jsem mu ji dopřál (a konečně byly díky sluníčku i správné barvy).

První zjištění, že venku opravdu zatím nic neroste, a pohled "Tady je ale úplně h...o"

Na vycházce nám údržba kabelů kolem trati naházela nějaké prořezané křoví na cestičku, ale koníček statečně čekal, než dvounožec odtáhne/zlomí/odhodí překážky, aby pak důstojně pokračoval v cestě (k další překážce, kde otočil hlavu s výrazem "tak kde to vázne s odklízením?")

Na cestě zpět jsme to vzali (jako okruh) po cestě, kde si hrdě vykračoval...

...jen nás na tom relativně krátkém kousku dvakrát předbíhala nějaká kondiční běžkyně venčící pejska a málem se udusila smíchy, když mne při druhém míjení slyšela, jak Vobluďákovi říkám, že by si z těch dvou měl vzít příklad a také takhle kondičně běhat (možná se smála jestli zahlédla Vobluďákův výraz o nějakém běhání myslí ;-) )
    PES
    PES --- ---
    Ach jo... když už jsem dnes vypucoval koníčka a měl ho chvíli bez deky, tak jsem si ho nevyfotil :-/ (i když zase dnes nebylo dobré světlo... to včera s tím sluníčkem by to mohlo vypadat moc pěkně - ale to zase nešlo zajet za koníčkem kvůli práci :-/)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tady se to naštěstí rychle střídá - v noci ze včerejška mínus dvacet, teď (11 dopoledne) je mínus deset a v osm večer má být +2... a na další týden už jsou normální teploty - přes den mírně nad nulou, v noci mírně pod nulou - a slunečno... a je tu relativně suchý vzduch, takže to nezalejzá
    a abych jen nežvanila, tak mám pro vás jednu bezhlavou slepičku... :-)

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak to máš dobré... nás tady čeká také opětovný skok do mrazů, ale snad to po -10°C nepůjde...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    uf, tak slepičky přežily studenou noc... a vypadají normálně vesele, kvokají, chodí, (všude serou), hrabou.... bylo kolem mínus dvaceti, slepice mají "kurník" vlastně jen vyhrazené místo v kozím chlívku - což má své výhody a nevýhody - malý kurník by asi snáz zahřály, chlívek zase má přitápění + další zvířata (bylo tam jen mínus osm) a mají prostor v tom řádit, když je venku hnusně (sníh, vítr, mráz)....
    PES
    PES --- ---
    Z ranče u Pardubic zmizel plemenný hřebec, policie žádá svědky o pomoc - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/hrebec-zmizel-stare-hradiste-ranc.A220104_135539_pardubice-zpravy_skn
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja bych se musela jen vztekat.

Takze neco veselyho! Prestoze mam teplotu a rymicku a je mi na chcipnuti, musela jsem vlastne cely svatky furt neco delat a nemohla odpocivat. A kdyz dneska byl konecne krasnej den, tak jsem se vysrala na lezeni (lezela jsem do tri anyway, a ted bude tejden hnusne, tak muzu konecne lezet s poradnou chripajznou) a jela nakoupit s Normenem!
    Cesta tam byla velmi lina, Normen byl linej jak ves, jak videl, ze se bude stmivat, ale nakonec jsem ho uhuhlala a dali jsme si i krasnej cval po dlouhy louce pred mostem. Tam jsem pak i navesila reflexky, protoze tma a provoz, pak uz billa, nakup, pytel jablek, a jak jsme vyrazili zpatky domu, pan to po tech chodnicich vzal cvalem, zcela nadsene. Auta zpomalovala na rychlost cvalajiciho kone a cubrnela, tak jsem se mohla smat. A hovna z chodniku jsem uklizela jen dvakrat, yay!
    Vlaky, sranky, uzty pesinky podel reky, drateny mosty pres potoky, vlaky, nakladaky, deravy vejfuky a samozrejme jiz legendarni uvazani na parkovisti pred obchodem! Nejlepsi kon!

PES
    PES --- ---
    NYEMI: To trochu mícháš... už pár let na něm nelítá (to je minulost, kdy na to byli kůň i majitel dost mladí) a v sedle vozí tak max. svoje děti...
    ...to nevysušení nemůžu nějak extra posoudit, zda šel mokrý anebo jen slepený avšak usušený.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jojo, to je ten majitel, ajk za nim neprijede, kdyz ma kun zdravotni problem, zato prijede, praskne na nej westernovy tezky sedlo a lita na nem jak kreten a pak ho zahodi do vybehu nevysusenyho, ze? Tak ten by urcite nelhal.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ptal jsem se extra pana majitele - pupek měl prý od vždycky, i když s ním za mlada lítal hodiny po kopcích v okolí (tedy pochopitelně nelítali v kuse, ale jezdil téměř denně a dlouhé vyjížďky)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ten, kdyby s nim nekdo neco delal, by mohl bejt tak hezkej...
    PES
    PES --- ---
    Btw. konečně slibované foto Vobluďáka k tomu Novému roku... má sice srst trochu pomuchlanou od pláštěnky (ale i díky tomu nebyl při té aktuální oblevě oválený v bahně jako mnoho jiných, kteří se vyskytovali okolo i s jejich velmi nešťastně se tvářícími majiteli) - samo, že ho nejvíce zajímala (v sestupném pořadí) veškerá mrkev v mé kapse, seno rozbalené u stáje, okolo procházející lidé (potenciální možnost vyrazit z nich nějaký mls)... Potěšující je, že se mi zatím daří udržovat nohy a kopyta bez problémů...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: uf teda..... tyhle děti asi krásu ohňostrojů hned tak neocení (mmch moje děti raketové útoky nezažily a do nějakých pěti let se ohňostrojů bály - a to byly ohňostroje na 4. července, v létě, hned po setmění, a čekali jsme tam na to, byli jsme s kamarády atd. - žádné, že to začne práskat uprostřed černé noci)

U nás letos mínus dvacet a sněží - takže všichni byli zalezlí doma :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Kokoti zasrani zajebani, dopcealeuz! Jaktoze ve 21. Stoleti tyhle sracky furt existujou! Uz to ma bejt davno zakazany >:(
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Kez by to bylo jen pul hodiny, v Praze praskaly petardy jeste ve dve rano. Sice nemam kone, ale mam dve male deti, ktere zazily raketove utoky a maji z toho lehkou PTSD…
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak hlasim, ze jsme to zvladli bez excesu. Provozovala jsem nejakej stress eating, zjevne to fungovalo. Ponclu to bylo zcela sumak, Normen se nechal vystresnout od jidla dvakrat, kdyz nam to odpalili za plotem. A pak teda kdyz mu doslo zradlo v kybli, tak byl prej strasne vydesenej, ale vic jidla to spravilo.
    Zmrdi zajebani zasrani kripli oschli strupati curaci, at je kovid sejme. Nestaci deset minut, ale pul hodiny. Doufam, ze uz to brzo zakazou zakonem.
    PES
    PES --- ---
    Takže všem přeji, aby byly ty Šťastné a veselé Vánoce (a také Nový rok úspěšný a pokud možno lepší než ten předchozí)...

(Bohužel foto s koníčky dnes nebude, ale vynasnažím se to do Silvestra napravit)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tyhle problémy... to by byl ještě potřeba nějaký "sparring partner", který by byl "stejný blázen" (spíš ještě větší, protože by se musel napohybovat ještě více, aby měl vždy co nejlepší pozici záběru) a fungoval jako kameraman. :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CHEVALIER: Ja zadny delsi nemam, bo je to jen takovy to kratky, co clovek nahrava do zpravy v messangeru D: Mam jeste jedno kratky, jak lezeme pres mostecek :)) A nedrzim v rukou spagatky, protoze v rukou drzim mobil, v obou tech videich :D

mostecek 3
    https://youtu.be/KFJ5wMgcpN0
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NYEMI: dávej ty videa delší prosím..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam