• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no to jasně, ale stejně to člověka potěší :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tak jsou to westernaci, normalni pracovni kone. Necekala bych od nich nic mensiho :)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Stejně je všechny prohlásí akorát za obtížnou minoritu zpátečníků a troglodytů, "schovaný" premiér se jich přece vůbec nebojí...
    ...no a ta služba GoFundMe se toho ujala přece také "tak nějak správně, stranicky" a hodila tam "DeFund" zpátečku a lidmi zaslanou podporu odmítá zprostředkovat (za což si zaslouží jako platforma být vyhladověna až se sama rozplyne do propadliště).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: vidíš, hokejky jsem si nevšimla - fascinuje mě, jak kolem koní plácají ve větru prapory a koně nic...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jojo, je toho plnej FB. Mne na tom pobavila kanadska vlajka pridelana na hokejce.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    prý 300 koní dorazilo k blokádě v Coutts

Freedom Convoy 2022 🐎🐎🐎🐎🐎🇨🇦🇺🇸⚖️🔜🌎✊
    https://youtu.be/b14pD3HhEFk
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    našla jsem vedle, kdyby se někdo chtěl ujmout osiřelé kozenky?
    JEBTISKA:
    PES
    PES --- ---
    Stále huňatý jako medvěd (majitelé jiných koní na ranči docela obdivují a někteří přímo závidí)...
    PES
    PES --- ---
    Koníček zaopatřen, vyčištěn (od bláta na krku a nohou), bez deky se pak mohl vyválet na písku (byť vlhkém), takže pak musel "přetrpět" ještě jednou čištění a rozčesávání, potom asi 2,5km procházku pro dokonalé vyschnutí, chvíli se pásl na jednom vhodném místečku, kde je závětří směrem na jih a teplo i od řeky, takže tam roste tráva snad i v zimě ;-) a nakonec už naznačil, že půjde domů do výběhu za svým stádem...

Fajn bylo, že jsem našel i své koňorukavice, které jsem před týdnem nevědomky vytrousil z kapsy na kraji ohrady (a přežily bez větší úhony).

A jelikož mi zbylo něco přes půl hodiny času na bus, tak jsem ještě udělal dobrý skutek pro místní obec - už od prosince jsem se nemohl dívat na odpadky poházené a rozlétané u řeky kolem příchozí cesty k ranči. Je tam takové malé parkoviště, kde často nechávají auta turisti, kteří se pak jdou projít kolem řeky anebo se zastaví na druhé straně mostu v cukrárně anebo o pár desítek metrů dál na zmrzlině či ledové kávě.
    Více než měsíc tam jako pěst na oko ležela i taková ta modrá Tesco igelitka a ne a ne v těch vichřicích uletět. Neuletěla ani do dneška, kdy mi zbyl čas, měl jsem s sebou i hygienické rukavice, takže jsem tašku použil a celé to tak kolem řeky vybíral, nacpal (sešlapal) do té igelitky a vyexpedoval do obecního odpadkového koše.
    Jsem zvědav za jak dlouho tam bude zase stejný svinčík :-(
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Pratele. Dneska jsem udelala megafoceni s megalidma. Prikladam jedno foto ze serie, a za zminku stoji, ze na miste jsem mela i kamarada s dronou a mam nejake zabery z te. A kone byli milionovi!

NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Nosni kost se lame pod haka, ano. Celist ne, tam neni, co by se zlomilo. Jinak na haka, a vubec bezudidlove se nejezdi na tom posranym "prilnuti"(ktery je stejne jen picovina, vztekyvztek, v cechach jsem jeste nevidela nikoho pouzivat udidlo tak, aby to bylo spravne a spravne je to akademicky, tzn nez kun umi vsechno na obnosku, vubec se do nej udidlo necpe, aaaaaksdfadfhsldhflslgs, vsichni pouzivaj udidlo jako primarni pomucku a to je eufemizmus, spis na tom visej, tahaj, lamou, aaashfaljfdlgfaldjf /rantover). Jak jsi na to pak prisla, jezdi se na zahozenym, myslenka je, ze bezudidlovy jezdeni ma bejt strasne slunickovy a kun se snazi strasne vyhovet, pak staci oteze pouzit jen u nejakyho presnejsiho pozadavku.
    Ja mam mechanicky haka, bo jsem dostala k ponclovi, a pouzivam to, kdyz chodim Normena socializovat k ohradam. Pomohlo nam to obema vela, ted jsem to zase dlouho nepouzila, je to opravdu vostry uzdeni. Vera jsem si ho vzala na ten zaprah, pac jsem vedela, ze pujdu kolem koni a hlavne ze budu tahat deti na bobech... no, uz to neudelam, kdyz jsem videla, jak mam tezkou ruku.
    Jinak celkove "bezudidlovy jezdeni" je fakt veda, resi se jak spravne napasovat, jak spravne pouzivat, kterej typ je na co vhodnej, a ja nevim co. Treba jen haka je prehrsel typu s ruznou ostrosti, pak to jeste muze clovek regulovat tim, kam to tomu koni umisti na hlave. A kun, kterej to nezna, tak z toho je samozrejme vyplesklej a snadno se stane, ze je zmatenej, protoze lidi se snazi aplikovat zasady z udidel na bezudidla, coz proste nefunguje.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Pamatuju si, ze nas ve vsech jezdeckejch oddilech, kde jsem kdy byla za krale klacka (tedy v dobach, kdy bezudidlove nejezdil snad nikdo a fakt to nebylo “in”) poucovali, ze hackamore je jedno z nejostrejsis zpusobu uzdeni a v podstate se pouziva na kone, ktery nereaguji uz ani na paku na snehulakovi a tenouckej zkrousenej drat v hube. Dokonce v Herouticich nejaka slecna, co tam delala stajnici vypravela s ocima na vrch hlavy, ze na nejakejch zavodech na vlastni oci videla, ze nejaky pablb jel parkur na hackamore a zatahl za to tak mocne, ze koni zlomil bud nosni kost, nebo rovnou celou celist (to uz si nepamatuju, ta nosni kost mi zni pravdepodobneji ). Je pravda, ze to je paka vyvijejici tlak na nosni kost, na coz jsou kone celkem citlivi, tak to dava smysl, ze na to Normen reagoval hodne. Osobne rada pridavam k dobru historku, jak jsem jednou huculoida, ktery jezdil cely zivot na udidle (lomene stihlo, velmi tluste) nauzdila bezudidlovkou (takovou tou klasika z Equiservisu… nevim kdo to vyrabel uz. Proste vsechno stejne tluste kozene reminky), a chudak kun z toho byl tak nestastny, bylo to na nej hrozne moc ostre, porad sel za otezi, uhybal pred tim tlakem, bylo mu to strasne neprijemne i kdyz jsem jela na zahozene otezi a snazila se mu tam tim moc nevadit (no, vadila jsem).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je to tak, taky jsem detem kazala, kdyby cokoliv, ihned skakat. Ale mela jsem to haka, a to je brutalni uzdeni jaxvin, a on mi predvedl, jak je jemnouckej. Jak se ted ucil vzpinat, tak je strasne pripravenej mi to nabidnout. No, a to haka na dlouhejch otezich neni proste ideal, plus teda s tim nejde moc vyvijet tlak na jednu stranu, tedy zatacet... zkratka kdyz jsem obcas chtela, aby zatocil, tak se zastavil. Tak jsem hucela a zvysovala pozadavek na zataceni, tedy tlak. No, tak mi hned nabidl, co jsem po nem chtela a sel na zadni :D Chudak se tak strasne snazil! Byl to pro mne dost reality check, jak moc mu to haka na nos pusobi.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: u nas maji deti nakazano ze kdyby se kun plasil tak maji vystoupit.. ono z tech nizkych sanek se.proste vyklopijou do snehu
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Jako prochazet plotama uz umi :D
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...a pak s ním chodit pracovat jako bourací kladivo, ne? Hehehe...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: měla bys ho naučit nějaké pořádné triky...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tak jsem si rekla, kdyz je ten hrebec tak hodnouckej, ze je nacase zase trochu vylizt z komfortni zony, toz jsem zaprahla a jela dal, nez na louku za barakem. Cestou jsem posbirala nejaky deticky a mela skvelej plan, jak budu tahnout lano a deticky se budou drzet lana, aby to bylo bezpecny.
    Bezpecny to mozna bylo, ale taky pekne na hovno, takze nakonec vsichni skoncili prikarabinovani a spokojeni. Konicek behal, cvalal, pasl se a papal oves :3

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: No, jeste pred rokem mi to delat nechtel. na volno, pri hre, to jako dobry, ale na povel a proti mne, to neeeeee. Tak jsem se na to vybodla a ted po roce jsem to zcela nahodne zkusila zase a on to tam poslal! Vcer poprve, tak vahave a jen dvakrat, pak uz se mu moc nechtelo. Prislo mi, ze je pro nej psychicky narocny se stavet jakoby proti mne, nebo si to alespon myslim. Ale dostal velkou pochvalu, a dneska jsem jen zasustila pytlickem a uz to nabizel sam.
    Samozrejme to ted nabizi furt, takze budeme muset dusledne rozlisit, kdy je to zadouci, ale je u toho hodne opatrnej.
    Jo a je strasne super, ze to netaha pres zada, ale normalne si ty zadky posune pod sebe, a vlastne dela skoro levadu. Cumim jak puk!
    PES
    PES --- ---
    To ho učíš moc pěkné věci ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam