PES: já chtěla jen ilustrovat, že spousta zvířat dokáže fantastické věci, POKUD chtějí... oni zase nejsou blbí, vědí, že je to riziko (když si zlomí nohu, tak jsou v pr***), takže za běžných okolností neriskují....
Včerejší historka - kozy mají "soustředné" pastviny - malá pastvina je ohrazená čtvrtka velké pastviny - ale vrata z malé do velké pastviny jsou vlastně ve "středu" velké pastviny.... byla jsem před domem, kozy se rozběhly za mnou - přes malou pastvinu, vrátkama do velké a podél plotu zpět velkou pastvinou k místu, kde jsem byla já..... jenomže jeden hňup nějak zaspal a zůstal v chlívku - a teď on ječel přes plot na mámu a stádo, že je zapomenutý, oni ječeli na něj, kde je - ale on nedokázal překročit to, že aby se dostal za stádem, tak musí odběhnout od nich a oběhnout ten plot, co je dělí... a čím víc všichni ječeli, tím vystresovanější byli... a to jsou kozy poměrně inteligentní, když se do něčeho zamotají, tak vycouvají atd. - a tenhle hňupík je normálně poměrně nebojácný (třeba jako jediné kůzle zvládnul psí dvířka s chlopní - že se jí nebojí a prochází tím) - ale tenhle stres nedal...