• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tohle už je při probírce co spást během osychání a postoj zrovna náhodně zachycený okamžik. Na nohy si nestěžuje. Nastavoval se při drhnutí, zvláště na tom muchničkami sežraném hrudníku (po doschnutí dostal i repelent)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jestli se nenastavoval spis proto, ze ho bolej nozicky... tohle je fyziologicky fakt nedobrej postoj.
    PES
    PES --- ---
    ...a dnes konečně vykoupaný a vyšampónovaný kůň (a jak držel a nastavoval se při šamponu s kartáčem)...

PES
    PES --- ---
    Dlouhé dny (tedy ten dnešní byl zase už o minutu kratší :-/) jsou fajn, ráno světlo brzy, lze stihnout práci (pro klienty) a ještě zajet na Haciendu a odtam ještě odskočit vyvenčit koně...
    ...po včerejší várce bouřek bylo v podvečer příjemných pouhých +21°C, nelétala hovada, ale zase se vyrojily ty pitomé mouchy a kousavé muchničky (koníček má sežraný hrudník, že mu budu muset sehnat něco hojivého a zklidňujícího a zároveň říznuté repelentem - za podrbání na hrudníku by se dnes koníček rozkrájel)...

PES
    PES --- ---
    Není nad ranní pasení...
    ...chádek, prakticky bez hmyzu (ještě je mokrý od rosy a dokud neuschne, tak nelétá)...

NYEMI
    NYEMI --- ---
    A jeste jedna z rozcvicky, krasny zadky na povel, takze velmi pochvaleny. Kdyz uz to pouziva, tak at vi, kde ma balanc a hranice, aby se se mnou treba nekdy neprevratil :D

PES
    PES --- ---
    Jo a samo byl jsem dnes s koníčkem venku, ale jen chvíli, sám uznal, že vraždit 3-4 hovada či ty bodavé mouchy současně a téměř nonstop, tak to že by raději zalezl do stáje, do svého starého boxu, kde je klid, prakticky žádný hmyz a hlavně je tam chládek...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Situace na konci dne stále ve stavu "SNAFU"... TL;DR verze: vysypanou elektroniku stykače jsem sice rozjel a i o víkendu ve městě sehnal náhradní stykač, i když byl trochu problém ho nacpat na místo původního mini-stykače, nicméně řízení čerpadla začalo opět (elektricky) fungovat. Bohužel se ukázal, že poruchy chodí zákeřně ve skupinkách a kromě stykače přestal fungovat i tlakový spínač, který dává signál kdy začít čerpat (nízký tlak) a kdy přestat (natlakováno do zásobníku na limit)...
    ...no a to už je problém pro vodaře, který tam sice dopoledne byl, ale když se zjistilo, že nejede stykač, tak se nějak na kontrolu tlakového spínače zapomenulo. Tudíž jsem ještě udělal náhradní spínač pro přemostění tlakového spínače, ale bohužel to znamená, že musí stále někdo často (1-2x do hodiny při běžném odběru (a to se nesmí ani sprchovat koně) chodit kontrolovat aktuální tlak a zapínat ručně čerpadlo, počkat než se natlakuje a opět ručně vypnout :-/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No, a my jsme dneska opet zkouseli, jestli teda jako se to povede, nebo co jako. Nakonec se to povedlo, nejaky vzpinani a vztekani se bylo, ale zvladl to nakonec velmi, velmi dobre. Dokonce si vyslouzil pochvaly od Svycaru, ze zvladl bubny, coz tedy nevedeli, ze jsem na akci prijela v devet rano, buben si pujcila, a nez zacal pruvod ve dve, pravidelne jsem mu so nej u ohradky mlatila ty ctyri hodiny.
    Byla jsem z toho uplne vypsychla, jak to dopadne, ale nakonec presne, jak jsem si vysnila v nejlepsim moznym scenari - sli jsme s vlajkou v cele pruvodu! Zpivajici pesaky, bubeniky i jiny kone jsme zvladli! I kdyz byli jen dva.

Slavnosti kralovny Johanky
    https://youtu.be/9WEBIULj-Ns

NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak to je za vikendovou prirazku, jednoznacne!
    PES
    PES --- ---
    No super, pokaždé když někdo volá nebo píše. SMS z ranče, tak je nějaký průser...
    ... naštěstí ne s koněm, ale v pátek večer zdechl stykač ovládající čerpadla ze studen do domácí vodárny a tak není voda...
    ...no elektrikáři v nedohlednu, vodař si s tím také neporadí...
    ...so "Who we gonna call?"

Original GhostBusters Theme Song
    https://www.youtube.com/watch?v=m9We2XsVZfc
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo, tam to je také dobré... když pomineš riziko supervulkánu, tak máš z chaty podle pevnosti základů buď ponorku anebo vor ;-) (trochu mi to připomíná vtipy na inzeráty z dob povodní tehdy v Praze ve stylu "Prodám chatu, k vidění v čase X v Chuchli, v Y u Bráníku, v Z Karlova mostu a pak v Holešovicích...")
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: na druhou stranu.... lepší než mít chatu v Yellowstonu :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: možná budu zítra litovat, že to nemám také...
    Do Česka se valí další bouřky s kroupami - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/do-ceska-se-vali-dalsi-bourky-s-kroupami-40400150
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    políčko na brambory a odolnější zeleninu (dráteník je na rajčata, papriky atd.) vypadá jak kluziště - obehnané metrovým plechovým mantinelem....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    místo skleníků tu lidi mají dráteníky - kvůli kroupám a různé divé zvěři

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: to už jsou kategorie "biologické zbraně". Předtím bylo "jen počasí" :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: přidej mravence, mšice, housenky, plísně, žirafy, králíci, zemní veverky a myši....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Samé problemy. Předtím tomu v zimě chyběl mráz... teď krátké vegetační období... ;-) Čtyři nepřátelé zemědělce - jaro, léto, podzim a zima! A jejich "pomocníci" déšť, sucho, mráz, vedro, kroupy, vichr...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    FROSTICZ: náš má teprve malé zelené kuličky.... vegetační období tu máme 90 dnů....
    PES
    PES --- ---
    PES: ...ale není tady na to podvečerní pasení sám, i někdo jiný přijel za koněm až večer...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam