• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: byl a zase by být mohl...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Jezis... ten by mohl bejt tak peknej :(
    PES
    PES --- ---
    Konečně po skoro týdnu a půl...
    ... alespoň vyčistit a sanovat kopyta, nechat popásat a nakonec i kyblíček s večeří...
    ... ve stádě už byl opět zpět u sena a mezi koňmi, ale když jsem přišel a chvíli se ještě věnoval jiným (jedna kobyla měla příšerně zamotanou čupřinu do kotaček/kudlibabek a fakt jí to vadilo tak, že držela na rozpletení), tak si šel ostentativně stoupnout k východu z ohrady a co chvíle lehce zařehtal jako že čeká a kde se zdržuji a tak...

PES
    PES --- ---
    MIST: já bych zase k té předposlední s tím zamýšleným pohledem přes řeku dodal bublinku "Na Šemíka?"
    MIST
    MIST --- ---
    NYEMI: posledni fotka pobavila....." a mezi autama je i muj zaparkovany Mustang!"
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Taky mam kone! Furt na nej nemam cas/chut, sem tam vozime deticky za dukaty, aby si kun vydelal na jidlo. A treba ted mi konicek vydelava vejvar, vozi tenhle tejden primestskej tabor. Zatim uplne epicky, bez nehod, zaseku, zvlada u toho poklidne hrebcit, nikoho nevyklapi a jeste se u toho radne napase.

A specialni obrazek pro ty, co se ptaji, proc je hrebec. Protoze tohle je proste dobrej pohled :D
    PES
    PES --- ---
    Koníček byl dnes opět sám v jedné části výběhu a když si mne všiml (a to jsem ho fotil docela z dálky), tak to zařehtání na uvítání bylo více než výmluvné (normálně by jen "zabublal", ale dnes to bylo dlouhé zařehtání a ještě se mi rozklusal vstříc)...
    PES
    PES --- ---
    A máme skoro o týden později, než jsem se z toho pracovního shonu opět dostal podívat na koníčka, jelikož to byl pátek, tak opravdu až pozdě odpoledne a jen na chvíli (tedy skoro na dvě hodiny, ale to uteče jako nic, kolikrát jsem podezříval všechny stáje, že uvnitř mají lokální černou díru, která zakřivuje čas k rychlejšímu plynutí :-/)...
    ...koníček mne uvítal překvapivě sám v části výběhu (pro představu jsou to dvě větší oblasti spojené v místě dotyku relativně krátkým úzkým průchodem), tak jsem si říkal zda je to následek změny hierarchie stáda anebo to mělo nějaký jiný důvod, protože předtím by Vobludák nebyl sám někde, kde nemá "své koně"...
    Ale jinak se choval normálně, neměl žádné nové šrámy (ty nad zadní nohou se postupně ztrácí), kopyta také v pohodě, takže se chvíli poflakoval na trávě za stájí (samo po předchozím vyválení se v písku) a jelikož byl večer, tak dostal kyblíček s večeří a potom ještě po chvíli dalšího poflakování se na trávě naznačil, že bychom mohli jít už zpět...

PES
    PES --- ---
    Dnes procházka s koníčkem, co v týdnu dostal nakopáno druhým valachem, tak je teď najedou strašně přítulný (a to mu říkám "teď jsem ti dobrej, že?"), vítá mne hlasitě a hned z dálky co mne uvidí, k východu to bere dokonce poklusem (už bychom byli venku)...
    ...a jelikož po přechodu té fronty se z úmorných veder stala příjemná teplota, tak dnes sám ukázal (samo až po vyčištění, kdy jak vidí hřbílko, tak se nastaví a přistaví těsně na dosah a pak ukazuje xichtíky pyskem jak fajn je podrbání všude), že půjdeme ven k řece. Obešli jsme klasický "důchodcovský okruh", kde v jedné části nám nějak začíná zarůstat stezka kopřivami a něčím ostnatým, tak jsem to mlátil a rubal kusem suché větve (příště to bude chtít mačetu anebo alespoň srp) - koníček už dávno pochopil, že tohle ho neohrozí (kdysi jevil tendence se vyplašit, když jsem se takhle něčím ohnal anebo mával), ale teď už ví, že dvojnožec takto proseká pohodlnější cestu (samo že pro něj), takže stojí za mnou (drží se těsně na krok) a když se mu zdá, že jedno místo sekám už moc dlouho, tak do mne velmi jemně šťouchne nosem jako že se s tím moc flákám.

...v provozu umí chodit způsobně na straně (i když teď je to také částečně kvůli tomu, že ho před cca 2 týdny vystrouhali a tentokráte začal být citlivější na kamínky, ale o normálně chodí způsobně mimo hlavní cestu a když mění strany, tak rychle a opět pak celý mimo hlavní cestu)... tady byl vyjukaný spíš protijedoucí cyklista než kolo totálně ignorující kůň...

...při cestě je třeba využít příležitostí a pořádně se posilnit...

...v řece i po sobotním nočním a dopoledním dešti hladina prakticky nezareagovala a stále lze přejít prakticky suchou nohou...
    PES
    PES --- ---
    Včera, ještě byla vedra, jsem zajel zkontrolovat koníčka a vzít alespoň hadicí, což si užíval a pak to vzal v písku na obě strany jak řízek (ale po oklepání se prakticky všechno opadalo)...
    ... akorát už když jsem ho bral z výběhu, tak mi bylo trochu divné, že má šrámy na boku u zadní nohy, které zjevně někdo ošetřil a stříkl "stříbrným", a že jde k východu velkým obloukem od koní, zatímco normálně by se moc nerozpakoval jít skoro přímo.
    Vysvětlení se pak ukázalo až po návratu zpět, dostali do stáda nového valacha a ještě jednu kobylu. A podle toho jak valach vyjel po Vobluďákovi a ten před ním prakticky utekl, tak bylo jasné, že téměř jistě ten zásah schytal od něj. Nekulhá, ale na dotek byl citlivý a vůbec celý takový pokrotlý co se reakcí týče a snažil se úpěnlivě poslechnout každý pokyn...
    ... nicméně zjevně tento způsob přidávání koní do stáda a zařazování není úplně nejšťastnější a jistě by se dalo více zapracovat na lepším přechodovém zvykání (přes ohradník apod.)...

PES
    PES --- ---
    Nový sprej na kopyta proti hnilobě pořízen, pro jistotu, takže snad přežijeme zase rok...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    moje kozy se daly na jógu.... zde póza downward facing goat...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Btw. to jméno by se přeložilo asi jako "Bezstarostná", jiné možné významy mi k tomu textu moc nepasují...

Btw. má samozřejmě heslo na Wikipedii
    Sergeant Reckless - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sergeant_Reckless
    PES
    PES --- ---
    Koníček už je zase v klidu, stádo považuje opět za stabilizované. Dnes za námi při odchodu z ohrady řehtala "bílá popelnice" (jedna tlustá kobyla co sežere na co přijde) a on se ani neohlédl a už vůbec že by zařehtal...
    ...samo, že si liboval ve vyválení se v písku (kus jízdárny je po nedávné bouřce ještě správně vlhký, tak to prý bylo moc fajn)...
    ...pak jsme šli pást do stínu k řece, kam za námi posléze došla jedna majitelka na kobyle z Vobluďákova stáda - a to najednou bylo "bublání" na kobylku a najednou ten starej páprda převáděl, že s kobylou by šel na výlet třeba na světa kraj, vždyť on je přece velký a zdatný turista :-)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak když to proložíš těma třiceti dolarama pokerových žetonů... :-))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Hlavně pestrá a vyvážená (armádní) strava... ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak hlavně, že jste si toho všimli.... :-(

Já dávám pro pobavení perličku z muzea vojenských vozidel a techniky....

PES
    PES --- ---
    Tak nám projel kolem výběhů vlak se žhavými brzdami a jelikož je stále sucho a zároveň SŽ se o čištění okolí tratě zrovna moc nestará, tak to začalo hořet těsně za ohradami, takže jsme volali na místní žel.obvod do stanice, kde zastavili na jedné koleji provoz a než dorazili hasiči, tak jsme to co nejvíce dusili lopatami, aby to s větrem nevlétlo do toho roští, protože to by pak byl táborák...

PES
    PES --- ---
    NYEMI: Bystřice byla prakticky hned přes les a pole ;-) nějakých 7km. Vy jste byli v tom stále stejném resortu u rybníka.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Vubec nemam paru, kde je nejaka bystrice, my byli jinde.
    A repelent vubec nevlastnim, nemam na to prachy :( u nas jsou jen obycejny mouchy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam