• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    Zabrousila jsem na stranky Franty Susty a vypadl na mne zase po case seminar zamereny i na kone a kozy ;)

Dostal jsem takový nápad a rád bych z toho udělal vysílání. V tomhle případě si budeme povídat čistě jen o pozitivním tréninku aplikovaném na býložravce včetně koní. Rád bych tu mluvil o zvláštnostech tréninku býložravců, na které se zapomíná apak jsou z toho problémy... Každopádně zde je odkaz a budus se těšit
    Býložravec není pes - František Šusta
    https://www.treninkjerozhovor.cz/seminar_cz/396/bylozravec-neni-pes/
    PES
    PES --- ---
    Dnes, po lehkém odbahnění (protože se musel někde ve výběhu vyválet) jsme šli na procházku a jelikož nás minuli dva koně na kratší procházce a Vobluďák je nejdříve ignoroval, ale když zmizeli asi o 500m dál za zatáčkou, tak za nimi smutně zařehtal a "přemlouval" mne, že bychom mohli jít dál tam kde zmizeli...
    ... svižnějším krokem jsme je došli a pak jsme se domluvili, že klidně mohou naklusat dle libosti, že to s koníčkem zvládnu také. Nakonec měl Vobluďák i motivaci klusat (způsobně u ruky, nepředbíhal, nechtěl utéct z dosahu) až k nedalekému viaduktu a pak zpět (celkem bez pár metrů 4km).
    Nakonec jsme se odpojili (to chvilku pořehtával, že jako ti koně jdou špatně ;-) , ale neprotestoval) a šli ke stáji zadní zkratkou - tam to má Vobluďák rád, dá se tam i teď najít sem tam jablko (nenahnilé, neprasklé, dobré, chutné) a tak jsme se s těmi koňmi z vycházky potkali zase až na ranči (ale to už bylo Vobluďákovi šumák)...

...u viaduktu mi pochopitelně vrazil hlavu do focení a s pohybem se rozmázl a zakryl koně před námi :-(

PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    ...a jedna nekoňská z Ranče

PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Bohužel jsem nechal na telefonu režim HDR a nepřepnul na manuální nastavení citlivosti a clony, takže v tom pošmourném odpoledni to objekty v pohybu rozmázlo :-(

Komorní Mikulášský průvod...

PES
    PES --- ---
    Tak konečně jednou po vyčištění od trochy bahna chvilku postál s hlavou nikoliv u země ;-)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LUKACZECH: je to spíš tak, jak píše PES: jde o to, co s tím koněm kdo dělá.... oni zase nejsou blbí, aby se dali utáhnout jen na to, že jim někdo přinese žrádlo... jde o ten čas s nimi trávený - když dáš dětem na stůl jídlo, ale jinak na ně budeš kašlat, tak s nimi taky nebudeš mít žádný vztah...

Jinak imho býložravci to mají jinak než šelmy (psi, kočky, lidi) - šelmy si musí žrádlo ulovit, musí vydat spoustu energie na to, aby se nažraly. Když jim dáš jídlo, tak jim nejen dáš potravu, ale ušetříš jim tu energii, kterou by museli vydat na to, aby něco ulovili (nakoupili, uvařili atd.). Koně & spol mají žrádlo "všude kolem" - a v podstatě je to náplní jejich života (žerou "furt") - ale nemusí v podstatě nic prudkého pro to dělat - jídlo / pamlsek pro ně není tak silnou motivací, je to něco, co mají "všude kolem" k dispozici... naopak je pro ně velkou motivací právě to "všude kolem" - to, že si můžou odejít od tohodle trsu trávy k támhletomu, který jim přijde lepší... pes si raději dá pamlsek z tvé ruky, než aby šel něco lovit / hledat.... kůň si raději zajde svobodně na trávu než aby byl zavřenej a krmenej... největší odměna pro koně je, když mu dáš svatej pokoj - a necháš ho volně se courat, necháš ho vyválet se někde v suchém písku a tak...
    Pracovní koně obvykle ocení i to, když mají práci - a je to něco, co "umí" a znají - zvlášť pokud vědí, že pak zase budou mít čas na to flákat se s kámošema... Což si myslím, že je to, co funguje u Psa - kůň je na pastvině, fláká se s kámošema furt - takže to, že se jednou za čas děje něco zajímavýho (zvlášť pokud je to zpestřené výletem za travičkou), je příjemné zpestření....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: chteli oni, to staci :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: A mne dneska prisli, aniz bych chtela :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo prijdou, kdyz se jim zrovna chce :) jindy na to prdej
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LUKACZECH: Kdyz jsem mivala kobylu blahy pameti ustajenou, tak za mnou taky chodila sama, obcas i pribehla a to jsem za ni jezdila tak dvakrat tejdne. Ono i kdyz s tim konem nekdo manipuluje a krmi ho, nedava mu takovej ten smuclymucly presah. Kdyz ma clovek tu hajtru rad, tak ji treba muma, drbe, povida ji a tak podobne a to zvire samozrejme vnima tu osobni uroven.
    PES
    PES --- ---
    LUKACZECH: já se také za koněm "jen zastavím" (někdy to fakt není častěji než 1x týdně) a přesto se takto chová (a to to byl svého času dominantní kůň, co věděl jak se šklebit a vůbec odrazovat lidi od jakéhokoliv kontaktu a otravování)...
    ... proti tomu jsou tam lidi, kteří jsou tam prakticky denně a přesto tohle nemají se svým koněm ani náhodou.

I když, budu teď trochu spekulovat, nejspíš je to tím, že ti lidi obvykle nestrávili/nestráví s koněm čas jen tak, kdy po něm nic nechtějí (popř. nespojí "práci" s nějakým smyslem výsledku a přínosu "zisku" pro toho koně samého). To já s koňmi trávím i ve výběhu relativně dost času a oni zjistí, že se dá i pomazlit (zvláště v létě podrbat svědící místa a zabíjet hmyzáky, na které si sami zrovna nedosáhnou), že se dá jít i jen tak ven a courat se s pasením (platí na ruce i pod sedlem) a vůbec že s (tím kterým konkrétním) člověkem může být i zábava a není to jen práce a povinnost...
    LUKACZECH
    LUKACZECH --- ---
    tak to je celkove problem tech ustajeni, kde se o kone stara nekdo jiny nez majitel, ktery se jen obcas zastavi … jak to ma pak ten kun vedet?
    Kdyz mam to stesti mit kone u sebe a travim s nim ten cas ja, je to pak jina pisnicka …
    Takovej pocit z toho mam, je to pravda ?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Pockat, za tebou kone neprijdou z vybehu? :O ja myslela, ze jo?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: asi zijem v jinym svete no
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: No takhle by si to asi představoval každý - akorát v realitě je "běžný standard" trochu jinde (koně majitele pokud možno ignorují dokud fakt nemusí, že by vítali a/nebo sami aktivně přišli - to občas leda když vidí/slyší něco na zub, chození a poslouchání ve volnosti - opět málokdy a málokdo si s tím dá tu práci)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To zni jako beznej standard ale :P
    PES
    PES --- ---
    Dnes 5 hodin poslední dřiny na zahradě (asi se budu do rána cítit jako zmlácený), pak slabé 2 hodinky s Vobluďákem, který mne vítal ve výběhu (fakt mi majitelé jiných koní závidí, že kůň na mne z dálky zařehtá a jde buď hned anebo na zavolání za mnou a pak spořádaně ven z ohrady, kde počká až za ním zavřu a pak jde pěkně se mnou ke stáji a pak se těší na vyválení se v písku). Dnes tedy malé zklamání, že opravdu nepůjdeme nikam ven mimo areál, ale neprotestoval, vzal na vědomí, že dnes ne - ale budu mu to muset vynahradit ;-) ...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Bylo to hrozně zábavné, když to předvedl poprvé...
    ...konec konců koně obvykle nejsou hloupí a docela snadno si spojí (pro sebe) příjemné a výhodné věci s tím co vidí u lidí a podle toho se také umí chovat.

A je fajn, když jsou pak lidi schopni s nimi pracovat tak, aby to bylo vzájemně "výhodné" pro obě strany ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam