• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To je jen úhel pohledu ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ještě že ON má TEBE do deseti minut daleko....
    PES
    PES --- ---
    PES: a ještě jedna procházka v areálu po dalším nálevu (odlehčí se personálu, který nemusí pul hodiny pochodovat s jedním koněm, přece jen tam není sám)...
    ... musí se protřepat (jak u Bonda - protřepat, nemíchat... ;-)), ještě že ho teď mám do 10minut daleko...
    PES
    PES --- ---
    Tak vyhráno ještě zdaleka není, ten největší nalezený kus ve střevech stále vězí, prý dle pohmatu je to hodně tuhá věc velikosti prý přibližně bochníku chleba Šumava (a to se mi zdál velký ten "špunt" před rektem, který byl původně velikosti prý pštrosího vejce, co se posléze trochu zmenšil na "avocado" než šel ven)...
    PES
    PES --- ---
    Koníček dnes o něco živější, nicméně stále má předepsané co 2-3 hodiny 6L nálev + procházku v areálu pro pohyb střev...

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ono ne kazda kolika se leci pohybem atd, kolika je jen symptom, ale puvodu teto bolestivosti muze byt vicero a nekdy je pohyb treba kvuli bolesti nemozny
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Konacina, to je drina!

Jinak tri kralove letos ve spolupraci s nasi mistni charitou! Dneska jsem to domluvila, tak Normen bude mit premieru v pruvodu s cizim konem (bude tam jeden kun ze vsi, na kterym pojede treti kral).
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ty už jsi si toho taky během let užila...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: To mel normen taky, kdyz pozral psenici. Leje se do nich parafinovej olej.
    PES
    PES --- ---
    Koníček další den na Klinice, čeká se na to až zmizí (=odejdou ven při vyprazdňování) další sekundární kusy ze střeva (něco, co se tam vytvořilo/zaseklo ve "frontě" za tou primární největší). Akorát měl dnes navíc sondu nosem do žaludku, aby tomu mohli trochu více pomoci.
    Samo že z toho nebyl moc nadšený a ani z té "nudy" v boxe, i když ho berou na chvíli na procházky po areálu (bohužel personálu a ani koníkovi v tomhle nemůžu pomoci, protože když se tam dostanu, tak je obvykle omezen na box připojenou kanylou na hadičku od infuzí apod.).
    A i nadále musíme s majitelem jen doufat, že se nic ještě nezvrtne a podaří se všechno doléčit.
    PES
    PES --- ---
    Paradoxně teď má (za zděnou přepážkou) za souseda koně (friese, cca 19 let), se kterým byl před pár lety několik let ve stejném výběhu, než se (dva) friesové tehdy přestěhovali do jiné stáje nedaleho... takže de-facto známého...
    ...a jako kuriozitku tam v boxu naproti mají jako dalšího z pacientů i menšího velblouda + vedle nějakou dost robustní (macatou) kobylu, která tedy ještě včera se schvácením spíš jen ležela a dnes již stála.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo, díky. Před chvílí jsem za ním byl na Klinice. Obstrukce střeva vyšla ven, teď se snaží doktoři zabránit, aby se to podrážděné střevo tou zátkou rozjelo do zánětu.
    Koníček byl o něco vnímavější (také odezněl ten náklad analgetik co v sobě předtím měl pro snížení bolestivosti toho kolikoidního stavu) k okolí i návštěvě, trefil jsem zrovna chvíli vizity, takže jsem měl možnost vyslechnout si celou anamnézu. Samo ho to v tom boxe Kliniky vůbec nebaví, stravu musí dostávat jen tekutou (no také pro něj nic moc lákavého, co by mu zvedlo náladu - ale měl už alespoň trochu tendence loudit, takže alespoň trochu se zlepšuje + samo zkoušel "smlouvat", že ho od tam mám zachránit, ale pochopil "NE", že tentokráte to "neusmlouvá"... musí být rád, že se tam o něj starají...)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak pořád držím palce....
    PES
    PES --- ---
    Aktualizace stavu - zdá se (dle zpráv z Kliniky), že tu "zátku" ze střeva koníček dostal, ale zatím ještě není vyhráno, ale je to o něco lepší zpráva než co byly prognózy včera...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tyjo, to je zaslouzilej chlupac. Urcite ho budeme dlouho pamatovat! Teda, at uz odejde, nebo ne.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: 26 a půl...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    A kolik mu vlastne je? 24 bo tak?
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: no, jediné plus bude, že pokud to bude konečná, tak to bude právě na té Veterině a nebude u toho někde zbytečně trpět při čekání na smrt...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jo, já jsem s tím smířený již mnoho let, že ten kůň má věk a rok od roku už mladší nebude...
    ...konec konců nebyl by to první kůň, o kterého jsem se staral jako by byl můj vlastní, se kterým jsem se rozloučil (i když prakticky všichni se jen stěhovali někam dál pryč a neumřeli, ale jednou muselo/musí dojít i na tohle).
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Hele, už teď je v tom pres 30k. Operace by jen náklady vystřelila nad 100k s nejistým výsledkem (dle lidí z Kliniky).
    Blbý je, že nějak neexistuje způsob, jak tu obstipaci / zátku v tom střevě neinvazivně (tedy bez kuchání v anestézii) rozehnat či jí nějak pomoci se posunout směrem ven.
    Sice mne to jako technika s jen lehkou veterinární znalostí (přece jen u těch několik let vypomáhaní jako "hrubá síla+podrž to" té známé co byla čerstvě MVDr. se nakouká ledasco) štve, že není třeba možnost zepředu sondou do žaludku poslat hodně tekutiny a zezadu zároveň trochu vypomoci tomu střevu nějakou tou vazelínou, napumpovat, trochu tím roztáhnout a udělat kluzké, aby se ta "zátka" pohnula) :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak držím palce.... na druhou stranu... Nedouše jsem ořvala, ale navicular se moc léčit nedá, a držet koně 25+, zvyklého celoživotně na prostor a pastevko, několik měsíců v boxu a medikovat ho s tím, že možná se to zlepší...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam