• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: našel jsem pro probírání archívu na disku foto Vobluďáka z března a července 2015 (fakt před 8 lety, to to letí)...
    ...na prvním svorně žere s neMlaďoškou a na druhém odhání tehdy do stáda čerstvě přidanou andalušanku (shirka už tehdy byla členem stáda delší dobu a spokojeně stála v přístřešku ve stínu, kde s ní postával tehdy zrovna i Vobluďák, vedle ve stínu se směrem k andalušance ještě šklebí huculka). Zajímavé, že posléze byla andalušanka s Vobluďákem právě snad největší kamarádka (shirka nebyla konfliktní snad s nikým a neMlaďoška s andalušankou se alespoň tolerovaly)

PES
    PES --- ---
    Dnešní koníček měl nakonech i chuť jít v té zimě courat mimo areál...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: jo, mozna usit latkovej a vycpat to, vatelinu mam dost..
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    ANABEL_LEE: Usit ruzovou mrkev s poutkem na celenku a omotat to zlutou stuhou by nefungovalo? A nebo udelat konstrukci z dratku, navlict to na celenku a omotat to latkou
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no na to holky jeste nemaj vek,to tak za deset let
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: ja nechci nic kupovat, mam tu barvicek a materialu tri kopy :))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: koupit dětskou masku jednorožce (na druhé fotce od Nyemi je malá holčička s čelenkou jednorožce) a to přidělala na ponclovu ohlávku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Ja bych tam pridratovala dildo!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: u nas je masopust koncem mesice, chci vzit holky na ponclach, nemas tip, jak udelat jednorozcovej roh, ktery pripevnime na uzdecku - na celenku? Napadl me drat + papiermasch, ale radeji bych neco mene rozpustneho pro pripad deste...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ten má tedy výrazy ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    MAsopust!
    PES
    PES --- ---
    PES: a ještě si můžeme pro zajímavost dát FLIR snímek předních nohou...
    ... zatím jsem tedy nenašel nástroj, který by z toho JPG s infra snímkem dokázal separovat uvnitř uložený normálně viditelný snímek (aplikace v mobilu dokáže potažením shora či zdola přecházet plynule z jednoho zobrazení do druhého)

PES
    PES --- ---
    PES: Tak vystrouháno, ani nezlobil, stáli jsme sice v zimě, ale na sluníčku, takže bylo příjemně (podle výrazu nám oběma)...
    PES
    PES --- ---
    Dnešní návštěva Vobluďáka v pohodě, opět mne pěkně vítal (samo, že se zároveň těšil na "snídani" a k tomu i nějaký mls navíc), ale bylo zima a zamrzlo všechno - včetně srážek za poslední dva roky, takže to na mnoha místech byl led :-/ a tak to venku stálo i z pohledu Vobluďáka dost za prd, ale alespoň chvíli jsme se na bezpečnějším terénu venku pohybovali...

Nicméně bude mít překvapení zítra, že mne opět uvidí, když budu odpoledne (opět) zaskakovat u strouhání, tak bude muset pěkně v klidu stát a držet nohy...
    PES
    PES --- ---
    A pro zajímavost kobyla z původního Vobluďákova výběhu aktuálně bez deky...

PES
    PES --- ---
    PES: Ukazuje to ovšem, že jak chlupy srsti tak i ta Zimní deka izolují docela dobře, protože na povrchu jsou dost studené.
    PES
    PES --- ---
    PES: Jo ty barvy berte s rezervou, škála se přiřazuje dynamicky, takže ta bílá patří k nejteplejší části obrazu a to i v případě, že by tam všechno bylo klidně i zmrzlé pod nulou, což v tom mrazivém dopoledni ve skutečnosti bylo.
    Musel bych tam pustit zobrazení min/avg/max teplot anebo škálu nastavit ručně.
    Když k tomu vytáhnu škálu, tak to vypadá takto (samo ruší to ta "studená" obloha, kde není žádné tepelné záření a snímač bez referenčního bodu o známé teplotě si v těch místech pak trochu vymýšlí)...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Jasně, ten snad byl podkovaný jen kdysi na začátku sportovní kariéry...
    ...co já ho znám, tak podkovy neměl.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: je bosky? Že má teplý nohy....
    PES
    PES --- ---
    Dnes mne koníček vítal hned od cesty, ještě mne ani nemohl vidět, ale slyšel jak mi v mrazu vrže guma podpatku na botě a on moc dobře ví kde takové vrzání slyšel ;-) , takže na mne řehtal hned při přiblížení se k hranicím ranče...
    ...a pak podruhé, když jsem se od stáje vracel s ohlávkou a vodítkem, to už se rovnou i chystal k východu. A jelikož jsem přišel opravdu brzy ráno (no také když jsem vzhůru mezi 4-5, tak není problém jít na vlak v 6 ráno, zaopatřit Haciendu a na ranč dorazit ještě kus před 8h), tak jsem ho mohl ještě před snídaní oddekovat, nechat vyválet v písku, co si hodně užívá, pak mu v boxe dát snídani ve stáji, kdy jsem ho v boxe i mohl pohodlně vyčistit a pak zase zadekovat pro venkovní prostředí.
    Jelikož tzv. "Druhou snídani" jen povrtal (ale to bylo tím, že mu do senných granulí dali moc vody, to jsem pak slil, aby to nebyla taková šlichta), tak jsme šli na procházku, kdy se před námi vlekli koně s dětmi jezďáku a kdy si Vobluďák doslova užíval, že může jít kus za nimi a může sem tam okusovat osamělé trsy trávy.
    Pak jsme se vrátili, kdy si dal tu "Druhou snídani" (po slití té přebytečné vody to zblajzl s chutí) a že se půjdeme prý podívat ješte na druhou trasu takže druhá procházka - do tunýlku pod tratí, kde opět předvedl jak je vychytralý, protože umí tunýlek projít i přesto, že cca třetinu cesty uvnitř se jde prakticky po tmě (jo, po chvíli si oči zvyknou a i v nejtemnějším místě je slabě na zem něco vidět), ale koníček ví, že dvojnožec má u sebe světlo a tak prý že mám rozsvítit LEDku v mobilu a svítit, aby koníček měl pohodlně nasvícenou cestu (fakt, mrcha, zastavil se a nosem jemně šťouchal do té správné kapsy, kde nosím mobil a jak jsem rozsvítil, tak se hned rozešel). Pak těm koním něco ukažte a oni si to hned zařadí do "užitečných věcí" :-/

Pak už se blížil čas oběda a jelikož jsem tam byl, tak mi rovnou řekli ať mu to nachystám a nakrmím ho (tj. oběd co si dal ještě ve stáji + druhý kyblík namočených senných granulí pak jako zákusek dostal už do výběhu, i když věřím, že by klidně ještě šel alespoň na jednu procházku do okolí, jak byl dnes celkem agilní).

A jedno netradiční foto z nové "hračky" aneb nový (pracovní) mobil s FLIR kamerou :-) (bude se případně hodit, kdyby se - nechci to zakřiknout - někdy hledal zánět či tak...)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a zase trochu pro pobavení, trochu osvěta
    Livestock Guardian Dogs Don’t Need ‘Rescuing’ Even If They Look Cold - Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2023/01/24/livestock-guardian-dogs-dont-need-rescuing-even-if-they-look-cold/

By the way, if a “rescuer” attempts to take a dog and the dog demonstrably doesn’t like it, chances are the law is not on their side.

Under Wyoming law, “livestock guarding animals” enjoy special legal protections when compared to household pets, Mower said.

“Except in case of alleged negligence, the animals’ owners may actually be exempt from liability for injury to a person or other animal by a guard dog actively engaged in protecting livestock,” Mower said.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam