• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: njn, ale zase tady nejsme na Great Plains & co. ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: nad ránem jsou venku -4.3°C (přízemní teplota dokonce -9°C), ale přes den se to vyšplhá až k +10°C... vysloveně jarní počasí, dyk to říkám...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...a jako dodatek, samozřejmě, že tohle místo je svým způsobem v okolí relativně unikátní, takže právě proto koníček pochopil jak moc fajn je poslechnout dvojnožce a jít s ním někam, kde je to fajn (jindy "oblíbená" místa tohle v zimě nemají a na ukousnutí jsou tam tak nižší jednotky milimetrů, pokud vůbec) ;-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: no tady v nížině (tedy na okraji Vysočiny, ale z jihu) sníh moc není. Navíc východo-západně orientované koryto má ten břeh pěkně vystavený na jih, takže se tam sluníčko moc pěkně opírá...

...ale jak je teď jasno, tak třeba aktuálně nad ránem jsou venku -4.3°C (přízemní teplota dokonce -9°C), ale přes den se to vyšplhá až k +10°C
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: koukám, že u vás už je jaro se zelenou travičkou....
    PES
    PES --- ---
    PES: dnes jsme si po poledni dali repete, tedy nejprve Vobluďák šel zkoumat oblíbená "stará" místečka podél cesty kousek proti proudu, ale pak si "vzpomenul", kam že ho to dvounožec vzal minule a že by se tam dalo zajít znovu...
    PES
    PES --- ---
    PES: no jo, jižní svah koryta, to je prý moc dobré místo...
    ... zvláště takhle po poledni, když svítí a je teplo.

PES
    PES --- ---
    našli jsme malý ráj ;-) teď nebude chtít chodit nikam jinam...

PES
    PES --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Důvtipný výzkum odhalil, jak fungují pruhy zeber
    https://www.osel.cz/12748-duvtipny-vyzkum-odhalil-jak-funguji-pruhy-zeber.html
    PES
    PES --- ---
    (teď nebudou naneštěstí žádné aktuální příhody s koníčkem, dokud se nezbavím nějaké mizerné virózy :-/ která konečně dostihla i mne - celkem jsem se divil, že jsem vydržel nezasažen celý ten v MHD a ve firmách smrkající a kašlající podzim a zimu, kdy i prakticky všichni známí s dětmi školou povinnými byli téměř permanentně něčím zasaženi)

Tudíž k dám k lepšímu snad jen historku, že když je nejhůř, tak si i dávní již neznámí známí vzpomenou na Vaše telefonní číslo, když shání přechodné ustájení pro svého koně a vzpomenou si kdo že to znal většinu majitelů/provozovatelů stájí tady ve městě a blízkém okolí? ;-)

Kupodivu se (dobrá) věc podařila a předmětný kůň našel slušné přechodné ustájení, i když primárně cílená stáj naneštěstí zaplnila poslední rezervní volné místo doslova pár dní před poptávkou, ale naštěstí jen doslova o pár set metrů dále se vhodné místo našlo.

A to jsem nikdy nechtěl dělat takového zprostředkovatele (a stále takové zájemce spíš jen vzájemně spojím a nechám je, ať si to vyříkají napřímo).
    PES
    PES --- ---
    PES: *na foto je PRŮCHOD skrytý hlavou...
    PES
    PES --- ---
    PES: Jen jsme vyšli z areálu, tak jsme se s koníčkem točili kolem lavičky, kdy se mne snažil neustále z jedné či druhé strany dojít a jemně nosem mne šťouchat směrem zpět k průchodu mezi plotem, abychom šli zase do areálu (jindy, když má chuť na procházku, tak naopak ukazuje, že by šel po cestě a že klidně půjde i první, stačí mu jen dát svolení ;-) na foto je skrytý hlavou koníčka - což také ukazuje jak se snaží komunikovat namísto toho, že by se prostě sebral a odešel - v čemž bych mu přes tu lavičku v tu chvíli nemohl nějak rychle zabránit)...

PES
    PES --- ---
    Dnešní výlet za koníčkem celkem proti očekávání zatím počasí ucházející, je teplo, ale tím pádem i bláto umocněné noční sprškou, která přinesla cca 3mm srážek.
    Koníčkovi se ven mimo areál dnes vůbec nechtělo, sice šel, ale vehementně naznačoval, že dnes by nikam nejraději nechodil. Tak jsem to nějak nelámal a s vyhlídkou, že od 12h platí výstraha na silný vítr (a padající větve/stromy) jsem nechal Vobluďáka popásat se kolem stáje a jízdárny. Stejně vyrážím dnes dříve zpět k domovu, aby mne náhodou nepřekvapil nějaký dopravní kolaps.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: IMHO koně jinam (rozprodeje?), ale pozemky na developerskou činnost (bytovky), to bude zisk...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Vcera jsem na to taky koukala jak pero z gauce co to sdili lidi na facebooku a nikde jinde ani zminka… by mne zajimalo jestli nakonec kone skonci na jatkach, na pastvinach se bude stavet a nakonec se prodaji i budovy hrebcina a bude vymalovano, nebo bude hrebcin pokracovat v cinnosti. Vubec letos skoncilo hrozne moc chovu a k tomu vazanych dalsich cinnosti (nejen konskych), ktere mely tradici
    PES
    PES --- ---
    Z Napajedel odvezli koně, budoucnost chovu anglických plnokrevníků je nejistá - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/hrebcin-napajedla-odvoz-kone-chov-anglicky-plnokrevnik.A230217_134030_zlin-zpravy_ppr
    PES
    PES --- ---
    Dnes jen na skok za koníčkem až odpoledne po práci a díky cestě na Haciendu, pozitivní zjištění - již se to dá stihnout ještě za světla a dnes se odpoledne vyvedla i trocha sluníčka na závěr dne, kdy už se sice pomalu klonilo ke kopcům nad JZ obzorem (to ubere samo o sobě hodně času svitu), ale přece jen svítilo...
    ... koníček byl rád, že měl mimořádnou návštěvu a navíc kromě mrkve a jablek samozřejmě dostal pak i večeři mimo ohradu. Jen škoda, že není více času na častější návštěvu s kondičními procházkami do okolí :-(

Nerušit! Večeře!

PES
    PES --- ---
    Desetiminutový minidokument o huculech na Janově hoře
    https://www.tvprogram.cz/horal-na-rozcesti/1730348129
    PES
    PES --- ---
    PES: našel jsem pro probírání archívu na disku foto Vobluďáka z března a července 2015 (fakt před 8 lety, to to letí)...
    ...na prvním svorně žere s neMlaďoškou a na druhém odhání tehdy do stáda čerstvě přidanou andalušanku (shirka už tehdy byla členem stáda delší dobu a spokojeně stála v přístřešku ve stínu, kde s ní postával tehdy zrovna i Vobluďák, vedle ve stínu se směrem k andalušance ještě šklebí huculka). Zajímavé, že posléze byla andalušanka s Vobluďákem právě snad největší kamarádka (shirka nebyla konfliktní snad s nikým a neMlaďoška s andalušankou se alespoň tolerovaly)

PES
    PES --- ---
    Dnešní koníček měl nakonech i chuť jít v té zimě courat mimo areál...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: jo, mozna usit latkovej a vycpat to, vatelinu mam dost..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam