ANABEL_LEE: ano, máte mi gratulovat.... a je to koza...
Totiž to byla / je / ještě bude anabáze.... v roce 2020 jsme se stěhovali, později jsme si přivezli naše dvě kozenky - už teda březí... ale při stěhování jsem ztratila papíry na kozy. Během covidu se ADGA totálně zahrabala a neodpovídali na telefony ani emaily, takže se mi nepodařilo z nich vylámat kopie. Na jaře 2021 se narodila kůzlata, která ač měla papírové matky i otce, tak neměla papíry. Další rok ADGA zaváděla "nový systém" - se stejným výsledkem jako covid - absolutně se s nimi nedalo nijak komunikovat nebo něco vyřídit. Loni v létě jsem konečně po konzultacích našla cestu, jak se postupně dobrat k papírům původních koz (musela jsem si udělat novou registraci, přes úplně jinou organizaci jsem dokázala najít databázi s čísly původních koz a pak teda sloučit mou původní registraci s původními kozami a novou registrací). Pak jsem musela najít majitelku kozla z roku 2020 - která mezitím prodala kozla i celý ranč, a tudíž už neměla na kozla papíry, ale nakonec byla schopná a ochotná mi podepsat papír o připuštění (proč jsem měla naskenované papíry jejího kozla, ale ne papíry vlastních koz, to nechápu dodnes - asi Němec). Takže jsem na podzim zaregistrovala konečně kozy narozené v roce 2021. Do toho chovné kozy musí mít tetování v uších - což jsem se pokusila spáchat na jedné z koz - s výsledkem dvě zelené chovatelky, zelený chlívek a koza vypadající jako Fantomas. Taky odvézt kozu k vetovi na krevní testy. No a pak stačilo najít chovatelku s kozlíky a kozu připustit (sladit kozí říji, s mou prací - 3-4x týdne odpoledne od 16:00 a prací chovatelky - 5x týdně do 15:30 a tím, že jsou doma haranti z univerzity - aby mi někdo pomohl kozu naložit a vyložit). Naštěstí koza byla v říji v neděli (čímž odpadlo slaďování zaměstnání dvou osob, i to, abych měla dostatečný počet dobrovolníku na kozí rodeo). Naštěstí byla chovatelka rozumná a když bylo jasné, že je naše kozena totálně vystresovaná a vyděšená, tak si jí tam nechala na půl dne.