PES: navíc kozy mají obecně špatnou pověst, ale je to proto, že lidi se k nim chovají hnusně... stará prudivá Hazel lidi trkala - ale prostě strávila většinu života zavřená na prostoru pár metrů čtverečních, tak samozřejmě, že si prostor hájila... a zdrhala, kdykoliv mohla... když jsem jí začala brát s mýma kozama na procházky / pastvu, tak se spousta věcí uklidnila.... jenomže pak přijdu a letní tábor pořádal rodeo - že se zavírali do výběhu k Hazel a provokovali jí a měli hroznou prdel z toho, když někdo nestihnul utýct... to jsem myslela, že je tam seřežu na jednu hromadu (a tohle dělali vedoucí)... Hazel byla koza rohatá, trknutí od ní bylo jak kdyby tě někdo přetáhnul kovovou tyčí, jak fakt jim mohla ublížit - nemluvě o tom, že moje "práce" na tom, aby chápala, že lidi jdoucí do výběhu tam jdou proto, aby jí přinesli seno / vodu, nebo jí vzali na procházku, a tudíž není potřeba je hned přizabít, byla rázem v čudu...
Jedna moje stará koza je trochu psycho, ale kozy, co se už narodily a jsou od malinka "doma" se mnou, jsou totální plyšáci - jsou zvyklí, že lidi je drbou, češou, nosí jim dobroty, chodí s nima na pastvu... nezažili lidi, co je bijou a zavírají do kotců... Na stříhání paznehtů chápou, že je beru postupně - a že stříhám na dojicím stojanu, kde mají uvázanou hlavu - ale zase vědí, že dostanou extra příděl zrna, takže jsou připravení za vrátkama a chodí postupně... Znají spoustu povelů a informací - třeba když jim nesu nějaké pamlsky, tak vědí, že "all gone" znamená, že už pamlsky došly, zavírá se pixla a je konec. Vědí, že nedostanou slepičí krmení a když vezmu pixlu a řeknu jim, že to je pro slepice, tak se na mě přestanou sápat - a když volám slepice, tak taky kozy nejdou...
Tohle je jedna mladá koza se mnou na pastvě... chvilku se pásla a když viděla, že ležím, tak si přišla lehnout ke mě... jak psíček..