• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mě teda podle toho, jak je chlupatej, přijde, že toho cushinga musí mít... jsem ráda, že jsem se mýlila....
    PES
    PES --- ---
    Jedna dobrá zpráva... rozbor na ACTH...
    ...v normě = Cushing u Vobluďáka nepotvrzen.
    PES
    PES --- ---
    Dnes dopoledne (po šíleném bouřkovém show od pátečního večera až do sobotního rána) jsem zajel za koníčkem a on je fakt jak malé dítě...
    ... měl tam dost velkou nedožranou porci krmení ze snídaně, ale když jsem mu ten kyblík protřepal a pak držel v úrovni hrudníku před nosem, tak to postupně zblajzl celé.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: to dostal nejspíš aby to zabralo rychle, teď bude dostávat ¼ Previcoxu denně...

...jako jo, hledá se příčina toho celkem náhlého pohubnutí, zítra se udělá ještě ten test na Cushing (dnes se na to brala ještě krev).

A ano, lítám za ním a starám se co to jen jde (majitel tak nějak tolik nestiha). Konec konců si říkám, že to už je pro mne poslední kůň, o kterého se takto starám (o tohohle už vlastně skoro 15 let), tak tomu ten čas a i peníze věnuji, aby zbytečně netrpěl, pokud to není nezbytné (a kdyby to bylo pro koně pak už opravdu špatné, tak doufám, že mu majitel dopřejte klidný odchod).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: No tak ten má ale péči panejo. A ty infuze bude mít pravidelně?
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: ne, ucpanina dobrý. Do tohohle dostával nějakou infuzi proti bolesti (přesně netuším proč, málo informací, nebyl jsem u toho), pravděpodobně zkoušejí zda nehubne (popř. teď snad i málo žere) kvůli nějaké nespecifikované bolesti...

...dnes zuby jsem již zmiňoval, jen lehce ohladila, ale jinak stabilizovaný stav prakticky jako před tím rokem a půl, kdy mu dělali zuby opravdu pečlivě na Klinice (to tehdy jeden zlomený a začínající se kazit dovnitř trhali a ještě odstraňovaly malé zbytky dalšího ztraceného zubu, co si tam vybavuji)...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Takže ještě se to vrátilo ta ucpanina?
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a dnes má zkontrolované a lehce přibroušené zuby. De-facto výsledek prakticky setrvalý stav od minulé dentální probírky, kterou mu udělali ještě na Klinice tehdy, když ho vykřesali z toho příšerného ucpání střev...
    ... teď je ještě lehce sedovaný (i když on by ty zuby nejspíš dal i bez té sedace)

PES
    PES --- ---
    PES: včera (s majitelem) měl koníček nějakou infuzi...
    ...ale prý nic kritického.

PES
    PES --- ---
    VAMPY: jo, zmizela... tedy něco se jim podařilo rozehnat/rozmasírovat ještě než jsem přijel a alespoň včera večer nakonec už nebyla (když jsem koníčka prolil tou perlivkou, tak polykal durch).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    A boule zmizla?
    PES
    PES --- ---
    PES: Tak jsem koni prolil litr a půl vody z PET flašky krkem (rada od MVDr.)... na to, že jsem to do něj nalil jen tak bez ohlávky a ničeho, tak držel a ani se nepral, jen samo zvedl hlavu (naštěstí na něj dosáhnu) a pak jsem cítil jak to polyká (protáhnout ten krk od případných zaseklých zbytků)...
    ...no vypadá to, že se vše podařilo uvolnit a snad bez následků.
    PES
    PES --- ---
    No fakt super, telefonát, že koníček má na krku nějakou bouli a moc nežral...
    ...no černé myšlenky na ucpání jícnu (z čeho? vždyť má dostávat granulované seno a vojtěšku namáčené de-facto jako kaši), majitel zrovna někde popil, takže autem nemůže...
    ...tak se preventivně vydávám na ranč já, mám to tam 45 minut :-(

Snad se pak do noci dostanu ještě zpět domů.
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a díky fotce méně rozpláclého exempláře a funkci GoogleLens už i vím co za hmyz to nosí a nastavuje koníček k rozplácnutí...

Bzikavka slepoočka – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Bzikavka_slepoo%C4%8Dka
    PES
    PES --- ---
    Začaly ve větším létat ty "barevné bodavé mouchy" a já jsem teď pro koníčka opět ta šikovná plácačka těch, na které si nedosáhne je odehnat...
    ... takže vždy přijde, nastaví stranu/místo s tou ošklivou mouchou popř. hovadem a čeká na rozplácnutí...

PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Njn, už je to fakt stařešina :-( Z některých úhlu pohledu už moc...

PES
    PES --- ---
    Z hrozivě vypadající srážky s koněm na dostizích vyvázl chlapec jen s boulemi. Policie případ dál vyšetřuje - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-z-hrozive-vypadajici-srazky-s-konem-na-dostizich-vyvazl-chlapec-jen-s-boulemi-policie-pripad-dal-vysetruje-40472238
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Jsou erupce na slunci, tak musi odpocivat ;)
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a ten úplně vpravo jasně hned naznačil, že chce podrbat hlavně na břiše (a pěkně u toho usnul až začal i trochu chrápat)...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam