PES: musím se předvánočně vypsat a říct, že "na starý kopyta" je koníček chováním prostě vzorný, poslechne slovní pokyny, neplaší se (pokud by se měl něčeho vyděsit, tak spíš přijde se ujistit, že to není bubák anebo alespoň naznačit, že bychom měli jít jinam/pryč), ošetřovat se dá spolehlivě (i případně nepříjemnější věci vydrží, protože asi po těch letech ví, že ošetřování má nějaký smysl)...
...a i když zuby už nejsou pochopitelně dávno 100% a musí dostávat krmení v drcené (i drcené senné granule apod.) a trochu vlhčené/máčené podobě a nesmí se dostat k senu/slámě s dlouhými suchými šťagély (ty nepokouše a tehdy předloni mezi Vánocemi a Silvestrem mu jejich jen špatně požvýkané kusy způsobili tu ošklivou koliku), ale stále naštěstí může spásat zelené.
Při troše kondičního cvičení a posilování zad by nejspíš bez následků s dobrým sedlem rozkládajícím váhu mohl svézt na hřbetě i mne, ale není důvod mu něco takového dělat. Akorát v létě mne přenese přes malou říčku a to moc dobře ví, že má vlézt do vody, postavit se bokem k břehu, nechá mne nasednout, opatrně přejde řekou mezi kameny na dně a na druhé straně ví, že z něj zase slezu a dál jde anebo některé úseky kluše (beru to i jako příležitost upevňovat si vlastní kondici ;-)) pěkně na úrovni ruky.
Tak budu doufat, že ještě pár let bude zdravotně na tom dostatečně dobře, aby si ten svůj koňský důchod v pohodě užíval...