• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ...zastaví a čučí - co víš, kolik práce a času dá spočítat a roztřídit všechny ty vločky? ;-)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: myslíš z té fotky, kdy jediný sníh byl už jen na cestě? Ne, neklouzalo. Nebyl pod tím led (to bych ho na to nebral) a nebylo to tak ztuhlé, takže adheze byla dobrá. A kupodivu on si navíc dává hodně pozor na čem a jak jde, kdyby to klouzalo, tak by mi nejspíš i naznačil, že tam jít nechce (a ve volnosti by měl i plno možností mi to dát najevo všelijak ;-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: neklouzalo mu to?

já jsem na fotky a příběhy unavená... a koně nemám a asi už nikdy mít nebudu, nemám na to časoprostor, peníze, zdraví (rozpadá se mi páteř), tak ještě tak ty kozy... mám kozu (teda hňupa), u kterého se mi zdá, že si užívá sníh... když napadne, tak se jde brodit sněhem - jako schválně - ignoruje vyhrabané cestičky a tak... no a do toho mám novou kočku - před arktickou vlnou mi stálo šíleně hubený kotě před dveřma a mňoukalo. Tak ještě řeším kotě. Po týdnu už vypadá trochu jako 3D kočka - před tím bylo při pohledu shora v podstatě "placatý"...

Fotka sněžné kozy je z loňska, ale tohle dělá pořád - odejde do sněhu a tam se zastaví a čučí...

PES
    PES --- ---
    Tentokráte nebude nic... tedy pokud někdo nedodáte vlastní fotky a příběhy... ;-)
    PES
    PES --- ---
    PES: Dnes jsme si dali ráno trochu jemného cvičení na kryté jízdárně (a také konečně po mnoha týdnech sebou mohl plácnout do písku a vyválet se ještě před detailním vyčištěním), takže jsme si dali základní věci ve volnosti jako chůze a pak klus na kruhu, změna směru atd. jen tak pro rozehřátí, proto chůze u ruky a kolem "bubáků" (různé věci, které ležely za okrajem krátké stěny a které nevídá tak často a tím pádem jim nevěří - jako barevný barel, pletená židle, smotaná hadice, koňské balóny různé plachty) a nakonec i pár testovacího zastavení při chůzi u ruky, kdy zastavil a když se náhodou o krok předešel, tak se hned (sám!) srovnal malým zacouváním pěkně na linii k ruce...
    ...ale dlouho jsem ho tím netrápil, protože když to dělá dobře, tak se má přece v nejlepším přestat a jít dělat něco zábavného (jako např. přejít k čištění a tím i drbání, u kterého koníček ukazuje jak moc příjemné to drbání je).
    PES
    PES --- ---
    PES: a něco z procházky (samo ve volnosti ;-)), všude inverze (na slibované Slunce by bylo třeba se vyšplhat tak o 400m výše, což tady moc šancí není a dle satelitního pohledu se inverze rozpadla až na druhé straně Vysočiny a nad Jižními Čechami se Šumavou a jihem SČK).

PES
    PES --- ---
    A už to pomalu zase začíná...

VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: To je kvalita :(
    PES
    PES --- ---
    Humus... jen pro otrlé...

Jako zvířecí koncentrák. Na statku našli umírající krávy a ovce i kostru koně - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/tyrani-zvirat-statek-cichalov-karlovarsko-veterinar-uhynul-zvire.A250115_120652_vary-zpravy_vb
    PES
    PES --- ---
    S Vobluďákem na procházku kolem téměř zimní řeky...

CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Též přeji VŠE NEJLEPŠÍ :-)
    PES
    PES --- ---
    Říká se "Jak na Nový rok, tak po celý rok." a tudíž mám splněno a doufám, že oře uvidím ten celý rok (co nejčastěji) ;-)))

A všem Vám tu přeji všechno nejlepší a ať se jen daří...
    PES
    PES --- ---
    Voda v řece u břehu postupně den za dnem po troškách zamrzá, ale jinak je tu každý den na sluníčku kolem poledne moc pěkně...

PES
    PES --- ---
    PES: měli byste vidět ten výraz "Tak když už jsme došli až sem, tak nezdržuj s nějakým focením!" ;-)))
    PES
    PES --- ---
    PES:
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    Ráno bylo ještě hezky (a tím pádem i mrazivo), ale postupně se to pomalu zatahuje a tím pádem denní výkon Slunce klesá...
    ...ale alespoň jsem stihl vyvenčit koníčka, rozčesat a vydrbat co bylo pod dekou, vyčistit kopyta a z prázdného FROGu ještě vyrazit pár kapek do těch kopyt, aby to náhodou nezkusilo prohnít dovnitř.
    PES
    PES --- ---
    PES: musím se předvánočně vypsat a říct, že "na starý kopyta" je koníček chováním prostě vzorný, poslechne slovní pokyny, neplaší se (pokud by se měl něčeho vyděsit, tak spíš přijde se ujistit, že to není bubák anebo alespoň naznačit, že bychom měli jít jinam/pryč), ošetřovat se dá spolehlivě (i případně nepříjemnější věci vydrží, protože asi po těch letech ví, že ošetřování má nějaký smysl)...
    ...a i když zuby už nejsou pochopitelně dávno 100% a musí dostávat krmení v drcené (i drcené senné granule apod.) a trochu vlhčené/máčené podobě a nesmí se dostat k senu/slámě s dlouhými suchými šťagély (ty nepokouše a tehdy předloni mezi Vánocemi a Silvestrem mu jejich jen špatně požvýkané kusy způsobili tu ošklivou koliku), ale stále naštěstí může spásat zelené.

Při troše kondičního cvičení a posilování zad by nejspíš bez následků s dobrým sedlem rozkládajícím váhu mohl svézt na hřbetě i mne, ale není důvod mu něco takového dělat. Akorát v létě mne přenese přes malou říčku a to moc dobře ví, že má vlézt do vody, postavit se bokem k břehu, nechá mne nasednout, opatrně přejde řekou mezi kameny na dně a na druhé straně ví, že z něj zase slezu a dál jde anebo některé úseky kluše (beru to i jako příležitost upevňovat si vlastní kondici ;-)) pěkně na úrovni ruky.

Tak budu doufat, že ještě pár let bude zdravotně na tom dostatečně dobře, aby si ten svůj koňský důchod v pohodě užíval...
    PES
    PES --- ---
    Jedna obligátní koníčka-důchodce bez deky při "průzkumné" vycházce okolo ranče ze soboty...

PES
    PES --- ---
    Dnes sice nebylo nic moc počasí, ale Vobludak po vytažení z futrálku a vyčištění, vydrbání, rozčesání šel pěkně na malý okruh, kde jsem ho pak nechal ještě zkoumat co kde ještě zůstalo k ukousnutí. Opět po nás koukali jak někteří návštěvníci Ranče, tak kolemjdoucí či na kolech kolemjedoucí, jak koníček způsobně chodí ve volnosti a staví se za kraj cesty, aby nepřekážel zadkem provozu ;-) (jo, je to starý kůň, ale mám ho fakt rád, když si představím jak se choval kdysi - jeho póza protivnej šklíba, kterého se lidi bojí a nechají ho tak na pokoji - a jak se to postupně dostalo až sem)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam