• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    Malá poznámka - dokoupit #REPELENT
    PES
    PES --- ---
    Maska se sice nakonec našla (což mne překvapilo), ale to už jsem měl novou (byla ve slevě ;-)), takže má koníček minimálně dvě, které se dají střídat (kdyby bylo třeba vyprat či tak)...
    ...repelent zatím fajn, pokud se bude dát věřit popisce, tak by mělo stačit 1x týdně (hlavně když mu to ochrání krk a břicho).
    FROG byl jen v plechovce se štětečkem a asi byl nejvyšší čas to pořídit a trochu ty střelkové rýhy sanovat.

PES
    PES --- ---
    VAMPY: Držím s vyplazeným jazykem...
    ...de-facto se snažím dostarat o koňodůchodce Vobluďáka, který si tu péči přece jen zaslouží (zvlášť že se "na stará kopyta" chová tak dobře jak se chová, extra přilnul zvláště při té epizodě tehdy s kolikou na veterině).

Teď jsem mu nakoupil novou masku, dehet, FROG a repelent, takže asi 3tis. peněz, ale to je jen maličkost, aby nestrádal (třeba problém s kopyty by byl úplně zbytečný, kdyby nastal). Stejně to beru tak, že tohle je poslední kůň, o kterého se nějak starám...
    PES
    PES --- ---
    PES: i když pátrání po masce pokračuje (prý byla viděna ve stáji v zimě), tak jsem raději pořídil jeďte jednu (tedy de-facto třetí), aby měl koníček lepší výhled a neobtěžoval ho ten hmyz...
    ... přibral jsem dehet na kopyta a ještě někde musím sehnat ten FROG na případné akutnější sanace hniloby. No a případně nějaký repelent (i když pokud ho nechám ve stáji, tak se obávám, že se také "spotřebuje" moc rychle)
    PES
    PES --- ---
    Musím ještě přidat malou historku z neděle, kdy jsem vzal koníčka na procházku (dopoledne byl s majitelem a povozil jeho děti v sedle, protože den předtím si děti stěžovaly, že se jim sedí špatně+měly trochu odřené nohy odněkud, takže přímo na koni je to štípalo atd.), kdy šel ochotně a samo ve volnosti, protože procházka stínem a kolem vody byla zjevně lepší než pod stromem na pastvině anebo zalezlý v tmavém koutu boxu, navíc cestou mohl dělat inventuru jabloní (a spadlých jablek) a hrušně (to s lítostí zjistil, že z té už všechno opadalo a je pryč)...
    ... každopádně nejzábavnější moment byl právě u řeky, kde seděla nějaká rodinka s dětmi a koukali jak jdeme (jé, koníček!) , když tu se Vobluďák nastavil, že ho i přes repelent prý něco hmyzákovitého otravuje a chce to zaplácnout. A přitom jsem si všiml, že má kousek před lopatkou tak na pomezí hrudníku a krku nějaký už chvíli starší pořádný štípanec, tak jsem mu ho podrbal a tím odstartoval koníčkovu eskapádu, kdy se při drbání xichtil blahem tak, že se rodinka smíchy neudržela, ale zjevně to bylo tak příjemné, že pak byl ochoten udělat úplně cokoliv jen pro pokračování drbání, takže jsme rodince předvedli celou paletu "cviků ve volnosti" (různé obraty, ohýbání jak ukazoval nosem kde drbat, následování v kroku i klusu, jen aby mi nastavil to místo na podrbání ;-) aneb se správnou motivací se oř prakticky rozkrájí) ;-)))
    PES
    PES --- ---
    Dnešní návštěva u koníčka nejprve vypadala tak, že ani nevyleze z přístřešku (jistě, bylo už dopoledne dusno a pražilo Slunce a všude bodavého hmyzu...), ale když sem jako odcházel z toho tmavého přístřešku, kde byl zalezlý (a jak je tmavý, tak skoro neviditelný), tak najednou slyším, že koníček jde za mnou...
    ...asi měl strach, že když nejeví nadšení, tak ho tam nechám (nevěděl, že jdu jen pro repelent ;-))

Takže vylezl a šel za mnou, dostal "impregnaci proti hmyzu" a kupodivu bez protestů se mnou šel menší okruh vycházky (nemusel jsem ho ani nikterak pobízet, jen si sem tam něco ukousl, na lepších místech jsme se i na chvíli zastavili). Prostě pohodička. A hmyzákům repelent nechutnal, bylo vidět jak hovada tak ty "divné mouchy" (co jsem tu identifikoval na jaře) si zkusí sednout na koníčka a ihned odlétají pryč.

PES
    PES --- ---
    PES: a ještě si dáme jednu mydlící odchlupovací koupel někdy v květnu, aby pak vypadal s letní srstí pěkně...
    ...maska už se hodí, otravného hmyzu s teplem plno. Ten starý valášek (32), co s ním je teď ve stádě v ohradě do mne celou dobu zezadu nosem žduchal a snažil se upoutat pozornost a třel se o mne hlavou, abych ho také vzal hřbílkem a hlavně abych ho podrbal v uších, kde už to měl pokousané/pobodané a při podrobání padaly stroupky a konce prstů jsem měl lehce od krve (ale svědilo to asi moc, protože mi to ucho na ty prsty přímo cpal)...

...no a Vobluďákovi budu muset na zbytek těla pořídit také nějaký trvanlivější repelent (nějaké tipy?).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Vubec nemam paru, kde je nejaka bystrice, my byli jinde.
    A repelent vubec nevlastnim, nemam na to prachy :( u nas jsou jen obycejny mouchy.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tohle už je při probírce co spást během osychání a postoj zrovna náhodně zachycený okamžik. Na nohy si nestěžuje. Nastavoval se při drhnutí, zvláště na tom muchničkami sežraném hrudníku (po doschnutí dostal i repelent)...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PES: existuje na koně nějaký repelent?
    PES
    PES --- ---
    Dnes se předvedla shirka jako charakter - majitelka dorazila v podvečer a odjezdila kobyly (testovala nový jezdecký pad a nové podbřišníky, zda sedí a zda sedí i jí) a pak, až šla uklidit sedlo a namíchat repelent do rozprašovače, nechala kobyly popásat za jízdárnou v takovém vzdáleném koutě areálu, odkud se ani nedá nikam odejít/utéct... Než si to vyřídila a šla pro kobyly, tak se již začalo trochu šeřit, ale vidět stále ještě bylo. Kobyly zalezlé až vzadu, tak jak jdu s ní, tak jí říkám podívej, třeba přijdou - a zavolal jsem na kobyly, ať se ráčí přivalit...
    Shirka zvedla hlavu a rozběhla se... a nacválala... majitelka už viděla, jak se prožene kolem a zastaví až před vchodem do jejich výběhu, ale ne... i když pocit stát v cestě řítící se 3/4 tuně není úplně jednoduché zvládnout (když toho koně neznáte), tak shirka naprosto vzorově kousek před majitelkou zpomalila a těsně před ní způsobně zastavila s výrazem "Zavolali jste, tak jsem zde!" :-)

Tubka andalušanka se sice držela na startu shiry, ale prakticky ihned zabočila do otevřené kruhovky (jakoby to byla přímější cesta) a pak koukala, že tam je ohrada a že to dál jako nejde... No tak koukala a dělala "trubku", že vůbec neví, kde má za zadkem na druhé straně kruhovky tu díru (vchod/východ) a že neví kudy tedy, no ti "španělé a portugalci" jsou někdy trochu zmatkaři...
    ...tak jsem pro ni do toho vchodu došel, zatímco majitelka chválila shirku, jak je šikovná a skvělá. No a tak andalušanka konečně naznala, že asi bude muset zpět tím vchodem. Ovšem pak se zase vzorně držela ona na volno pěkně u ruky aniž by jevila tendence předbíhat/zpožďovat se/zkoušet žrát či cokoliv jiného než jít způsobně u ruky.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    To je super, takovy emancipacni upgrady! To moc podporuju :))

Jinak postup ve vycviku hrebce - uz se mu libi i drbani na tech panskejch vecech, nebot jen za vcerejsek je ma uplne rozstipany od musek. Je ze mne molester :( Ja zadnej takovej organ nemam, ale predstava, ze mne nejakej hmyz okusuje na ohanbi mne uplne desi. Zejtra zkusim lidskej repelent a pak nekdy zajedu pro konskej. Snad mu to trochu pomuze. Jojo, leto a s nim i radosti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam