• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    RAINBOF: jednoznacne rez...
    SASOS
    SASOS --- ---
    RAINBOF: rozumím totu, že jsi s mma zkoušel dělat plechařinu? Moc si nedovedu představit definici 2 cca 3mm profily. Ideálně dej fotky ať to vidíme. Jednak může dělat problém polarita, druhá věc je i použitý prodlužovak k invertoru, pokud tedy nejedeš přímo z domovního rozvodu. Kdysi jsem se takhle vztekal a celé to bylo o tom, že jsem jen přes 20m prodlužovák 3x1,5 Cu a to invertoru bylo málo. Když jsem přehodil prodlužku za 3x2,5Cu, tak ok. Dále, svárová oblast (místo budoucího sváru) by měla být co nejlíp očištěná od rezu nebo barvy. Svářet pomocí MMA plech - malování do plechu, je skoro holé šílenství. Delší sváry budou dělat 100pro boule, protože vnesené teplo do materiálu způsobuje nerovnoměrné roztahování.
    Co se týká stability oblouku, tak bych ještě zkusil v troubě přesušit elektrody. Na krabici by měl být napsán čas a teplota přesušování. To má dost vliv na ochotu zapalovat a držet oblouk.
    Jinak na 2mm elektrodě je tuším proudový rozsah 50-70A, na 80A bude pěkně hořet, ale bude to zároveň i propalovat.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    RAINBOF: neni 80A malo? je to aspon nakej chytrej invertor, nebo picovina trafo z hornbachu? mas spravne polaritu?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cest poridil jsem si mensi svaredlo potreboval jsem neco malyho bo mam malo mista a nemam ani auto. poridil jsem si klasicky mma neco jako gamu ma to svareci proud 120 A ( kontinualne)
    porad me to nejde. mam elektrody 2mm rutil na 60A. na 60 se to nechytalo poprskavalo a prilepovalo se. experimentalne to zacalo drzet kolem 80A. spatne ocisteno ? vadi rez svaru ? varil jsem lem nejakych vyhozenych dveri za ucelem spojit to (dva cca 3mm profily)

nepovedlo se mi s tim ale nic poradne svarit. bud to material propalilo nebo se mi udelala muchlanina na jedny ci druhy strane bez snahy se spojit.
    jsem zacatecnik takze je pravdepodobny ze je to rukama. zatim mam nezhaseci kuklu (samozhaseci je na ceste). takze opruz s zamirenim. pokud me nekdo videl musel se bavit.

myslel jsem si ze 2mm elektroda bude jednodussi a pujde s ni "malovat" do plechu (spojit dva delsim svarem co se nepropali skrz) vlastne nevim proc.

poraddte nejaky oblibeny bezny elektrody treba je to i tim.
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    SASOS: vse si popsal takze ? v hlave vsecko nemam a vsecky masiny neznam...

btw: jsou to housenky ne svary jen tak mimochodem svar je spojeni 2 ploch dohromady.... takze jestli mas dotaz konkretne jinak nevim jak ti poradit nebo odpovedet...

a jestlis si tim myslel neco a ja to nepoznal rad se priucim nemam problem...
    SASOS
    SASOS --- ---
    Tak malinko zaspamuju i tady, pracovní dílny už to schytala dřív :)
    Pořídil jsem si nového staršího mazlíka, je to převlečený Rehm RD280
    Zatěžovatel je 100% 210A, takže pro moji práci to znamená, že po zapnutí nemusím vůbec řešit přehřívání. Podavač je 4 kladkový a hnaná jsou všechna kola.
    Smozřejmě mě zajímalo, co je uvnitř:), takže jeden pohled do útrob je níž.
    A pak ladící sváry. Většina svárů je zkoušení nastavení intervalu na řetízkový svár (5 spodních svárů), horní svár je obyč režim a pak 2 bodovací pokusy (2. řada napravo). Vzhledem k nedostatku drátu jsem toho víc nestihl, ale dnes dorazilo 15kg klubko 1mm drátu, tak zase na chvíli vystačím.
    Co vím, že budu dodělávat je ještě tráfko se zásuvkou na vyhřívání redukčního ventilu, protože jsem v poslední době řešil, že při delší práci už mi omrzal průtokoměr na redukčáku. Ale to jen dovnitř namontuju trafo, panelový konektor a vypínač.

DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    PARRHESIA: na kdy ? a kde ?
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Hledam nekoho s autogenem,potrebuji prozezat vodovodni pripojku.Mistama to ma 2 cm.Za praci se nalezite odvdecim!
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    neohnete mi nekdo v praze a okoli nerez trubku za studena? prumer 40mm tloustka 1,5mm-2mm material koupim a praci zaplatim...uhel taky znam
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    KOMAS: beze vseho :)
    KOMAS
    KOMAS --- ---
    SASOS:
    DADOSHEKK: Diky moc za ceny rady, zkusim se tim prokousat a pak sem nahodim co sem vybral at mi to muzete rozmluvit:)
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    SASOS: tu bych bral taky hned... budiky a flasku sezenes v linde... nebo ti poradi idealni mi zivnostak ti pronajmou za par supu...
    SASOS
    SASOS --- ---
    KOMAS: ted je pr tebe ideální stroj na bazoši
    Svářečka CO2 ALFA IN 164 EKONOM - Nový Jičín, prodám
    http://stroje.bazos.cz/inzerat/59936982/Svarecka-CO2-ALFA-IN-164-EKONOM.php
    SASOS
    SASOS --- ---
    DADOSHEKK: díky za doporučení, na MMA mám doma Lorch Micorstick 160.
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    SASOS: zapomel sem doplnit ze u tehle svarecky staci dokoupit komponenty a muzes varit TIGem proste super stroj... vypada jak decka hracka ale dava krute...

mel sem stesi na cenu a nekupoval jí komplet stala me 15tis. normalne pres 20...
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    SASOS: http://images.google.de/...&ndsp=16&ved=0ahUKEwilsPjjuJbMAhXECCwKHT2fC6EQMwg3KA0wDQ&bih=661&biw=1227
    tudle mam asi 3,5 roku utahne i 3.15 varim s tim nosniky i tenkostene jekly to uz ale musis umet trochu aby si nelepil ale varil jde s ni cokoliv das si ji na rameno a cajk lehka vykonna... muzu jedine doporucit...
    SASOS
    SASOS --- ---
    KOMAS: tak jednofázové stroje existují,toho se neboj. Za domácí stroje třeba od Omicronu OMI 165, OMI 166, od Kuhtreibera Kit 2040 a 2080 MIG Euro a třeba i ten Einhel SGA 175 či co to doma mám je jednofázový, ale počítej s tím, že na 1 fázový stroj musíš mít minimálně 16A zásuvku s pomalou charakteristikou vypínání. Sám mám v dílně jistič 16A - B a na 4 nejvýšší stupeň mi rád často vypadne, takže vlastně stále vařím na 3stupeň. Ta OMI a Kit bude mít jemnější regulaci. Problém bude v ceně, to za 12tis. nepořídíš.

Jak zmiňoval DADOSHEKK: u obalené elektrody je vaření o dost jiné. Sám jsem šel opačně, nejdřív mě otec pustil k elektrodě, protože za komanče Cočko doma skoro nikdo neměl, zato střídavý trafa se i balstlily. A na to, že potřebuju/chci COčko jsem přišel náhodně loni, když jsem začal svařence vozit do zinkovny a najednou jsem zjistil, že ošetření svárů před zinkováním je šílenej opruz. Struzka občas drží a nechce dolů, když blbě nastavíš proud, tak to máš v okolí sváru samou kuličku (což jde samozřejmě i u COčka), takže musíš brousit, oklepávat, atd. Elektroda je univerzálnější venku, nevadí jí vítr, kdy u COčka řešíš zase nějaké zástěny, abys měl v okolí sváru dostatek plynu. Když to s elektrodou neumíš, tak začátky jsou často klobání a lepení elektrody k matroši. Ale od doby invertoru a s funkcí Hot Start a Antistick už to není taková sranda jako s trafem. Jinak kdybys koukal po svářečce na obalenou elektrodu, tak do 2 tis. seženeš mraky traf jako JS-90, Mez Brumov RTB 2, RTB 3. Zde je váha kolem 30 kg minimálně, ale rozhodně nehrat trafosvářečky typu Baumax za 1200-1500Kč v bazarech, protože s nima vyvaříš 3 elektrody v kuse a budou přehřáté. Jinak invertor na obalenou elektrodu novej cca 5500Kč (4500Kč stroj + 1000Kč kabely) http://www.gamasvar.cz/4673-svareci-invertory/59109-gama-131/
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    KOMAS: ja myslel neco podobneho jen ze se da poridit i bazarovka za slusny penize ve slusnem stavu...

A z bezny zasuvky ? tak to nevim...invektor elektroda jo ale COcko asi nic tak male sem nikdy nevidel a moc bych tomu neveril a jestli si nikdy nevaril tak budes z elektrody akorat nasrany :))) je to uplne jine vareni a hlavne se pouziva vic venku na tvoje hobby blikani je COckem urcite lepsi...a rychleji to pochopis... u elektrody mas struzsku a u COcka hned vidis co si tam nakidal a nebo naopak jestli mas hezkou kresbu...

doporucuju jestli to myslis vazne tak se zeptat ve svarecke skole zajdi za mistrem tam mu dej flasku nebo 500,- at ti neco ukaze a trenovat muzes doma... kdyz nevis jak to ma vypadat nebo necumis nekomu pod ruce tak je to strata casu... ver mi delam to dlouho a zivim se tim...
    KOMAS
    KOMAS --- ---
    SASOS: O mobilitu mi prilis nejde, ale 150tikilovy hovado bych teda nechtel, kazdopadne potrebuju abych to moh napajet z bezny domaci zasuvky.
    KOMAS
    KOMAS --- ---
    DADOSHEKK: Fakt, neni to trochu risk z druhy ruky, je to docela macek teda. Hele a co elektroda, jaky ma vyhody/nevyhody vuci cocku?
    DADOSHEKK
    DADOSHEKK --- ---
    KOMAS: novou nekupuj todle ti bohate staci... http://bidmix.cz/inzerat/svarecka-co-1394454222
    SASOS
    SASOS --- ---
    KOMAS: no teď si ještě zvaž, jak moc potřebuješ, aby to bylo mobilní. Z toho ti vyjde jestli budes chtit odbočkový zdroj, který je skoro nezničitelný, protože je to trafo s minimem elektroniky a nebo elektronikou naslapanej invertor, kterej je lehoučkej, ale když se vysere, tak to doma do kupy asi nedáš.
    Další věc, jaké budeš chtít napájení 1 fazové na 230V nebo 3x400V.
    V tehle relaci se pohybuješ buď u bazarového staršího zdroje typu AEK, WLSP 315, PP 250 apod, ale váha je tragická a s těma tenkýma plechama si nejsem moc jistej, protože to jsou průmyslové stroje s váhou od 150kg ke 3 metrákům :). Záměrně nepíšu o Einhellu, protože je branej jako největší peklo (i když s jedním doma vařím už rok, protože jsem ho dostal zadarmo). Pak se v tehle relaci občas objeví Jasic 160, ale to je číňan jak vyšitej.
    Vím, že jsem ti moc nepomohl, ale zkus si to srovnat ať se ti pak líp hledá.
    KOMAS
    KOMAS --- ---
    DADOSHEKK: COcko
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam