• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TLOUDEV: Jenomze - jak jsem psal, ten problem neni ani nabeh svarecky, ani zapaleni oblouku, ale zhasnuti oblouku a nasledna napetova spicka, kdy motor centraly jede "na plno" a najednou mu prakticky zmizi zatez - tohle maloktera centrala umi uregulovat a maloktera svarecka umi prezit.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XBAHNO: covece se obavam, ze si uplne nerozumime. Softstart vykreje napetovou spicku pri nabehu, ktera byva cca 1.5-2x vyssi nez samotny odber pri behu stroje. O tohle jde. takze pokud zdroj dokaze davat potrebny proud, ale nikoli rozbehovy, je softstart tim resenim. Typicke je to prave pro svarecky nebo motory. Neni to o tom, ze by protahl spicku, ale zabrani, aby spicka nastala, nebot rozbiha "postupne" s nizsim odberem, a az pote, kdy zarizeni ma stabilizovany beh a nehrozi nabehova spicka, tak zacne dodavat spravny proud.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TLOUDEV: Softstart neni reseni mnou nastineneho problemu. Skoro spis naopak, co by zachranil vcasny pad jisitce se posune na pozni pad a problem.
    BURAN
    BURAN --- ---
    KIE: btw v navodu ke tve svarecce je jasne uvedeno, jake parametry ma elektrocentrala mit ;)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KIE: tve reseni se jmenuje SoftStart. https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2006020401
    Nebo google a koupit hotovej.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    BURAN:
    KIE: Je to problematicky. Totiz, oblouk zapali, centrala orostuje motor aby to utahla, oblouk zhasne, napeti generatoru vystreli nahoru a odpraskne svarecku. Teda nejdriv vezme varistor, to vypadne jistic a vsechno OK, levna oprava v tomto bode. Na druhej pokus ale pujdou tranzistory menice a to bude drahy.
    Bud velmi vykona centrala, ta tolik neorostuje a tak tolik nehoupne - 2x prikon svarecky minimalne, nebo zodolnena svarecka(tim se chlubi, ze to umi jet na centrale), nebo superstabilni centrala - a ta taky neco stoji.
    BURAN
    BURAN --- ---
    KIE: imho ti maximalne vypadne jistic na ty centrale. Jinak se silnejsi centralou (ted nevim jestli jsme meli 4kW nebo 6kW) nebyl problem.
    KIE
    KIE --- ---
    Zdravím, má tady někdo zkušenost se svařování elektrodou při použití benzínového agregátu ?

Mám omicron gama 166 + elektrocentrálu, která dá nějakých 2200w , jde mi o to abych nezničil jedno nebo druhé (potřebuji vařit v místě kde není žádný jiný zdroj).... + jestli to jde, tak jak se to chová při zapalování oblouku...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Tohle je hodně cool, na to že tam zatim ještě nemá ani ochrannou atmosféru. Vtipný je, že to po mechanický stránce je vlastně tig vyrobenej z mikrovlnkovýho trafa, ale nejede v režimu oblouku, ale spíš v režimu bodovýho svařování:

First successful Print
    https://www.youtube.com/watch?v=3FQGzJXFlGs

Wire 3D Printer | Hackaday.io
    https://hackaday.io/project/169412-wire-3d-printer/
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    Ahoj, kdyby na to nekdo mel nervy, hledam radu s vyberem TIG svarecky. Mam nejakou velmi zakladni praxi z kurzu, ale jen s jednim strojem a netusim, co je nebo neni bezna vlastnost. Naprostou vetsinu casu stravim v rezimu DC pulse s pedalem a prave u nastaveni frekvence pulzu netusim, jak moc obvyklou nebo neobvyklou vec chci.

Pozadavky:

- moznost pripojeni pedalu
    - DC pulse rezim budu pouzivat vetsinu casu kolem 1 Hz, takze aby idealne sla frekvence 1-2 Hz nastavit +- plynule, treba po cca 0,1 Hz, tedy ne 1 Hz a pak skok na 2 Hz
    - min proud ne vic nez 10 A, max asi nemusi byt vic nez 150 A
    - max predfuk idealne 4-5 s
    - max dofuk ne mene nez 10 s
    - HF zapalovani
    - pokud mozno napajeni z 16 A zasuvky
    - AC rezim fajn, ale neni to tak kriticka vlastnost
    - cenu budu resit, az budu vedet, z ceho mam vubec na vyber.

Sam jsem si zatim poradit nedokazal, vyrobci ne vsechno vyslovne uvadi. Mozna je neco zjevne, pro me ale zatim ne. Diky za pripadne tipy.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    XBAHNO: zase jsem použil špatný výraz, milimetr je fatální problém, návrh je na setiny, ale počítáme s desetinovými odchylkami při ohýbání

jsme ve fázi prototypování, tedy matrice na lisování jsou myslím předčasné - určitou roli u nás hraje i logistika a zejména čas - momentálně to tiskneme z plastu - holt startup :)

máme vše vymodelované ve Fusionu, ale nemůžu to sem jen tak plácnout kvůli NDA - zkusím to nakreslit nějak schematicky
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MIKULAS: Elektrody jsou, ty medeny bajlaky, a ubyvaj, nicmene velmi pomalu, vzhledem k planovanymu mnozstvi svaru temer neznatelne.
    Existuji i bodovaci hubice na COcko, dokonce i specialni elektrody s pripravkem na bodovani(ale to uz je fakt specialitka, spise zajimavost).
    Cely mi to ale prijde nejaky komplikovany - jako paleni laserem a milimetry hrajou roli? To je strojarina, ne zednictvi, kdybys rekl setinky, nedivil bych se. Neslo by to jenom lisovat? "Stovky kusu", to uz stoji za vyrobu pripravku, matric a polohovadel. Jako ja jsem taky jenom programator, ale pohybuju se v tehle vecech dost dlouho na to, aby me tyhle plany prisly dost podivny - zkus to s nekym trochu vic probrat, treba i jenom tady.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HARVIE: dik za info - asi přesnější výraz než jekl jsem měl použít "krabička bez víčka", ale musí mít poměrně přesné parametry, milimetry hrají roli... Chci co nejméně úkonů, kde lze chybovat = laserem vypálit plechy, ohnout na ohýbačce, sesadit (mám vymyšlené zámky, aby to do sebe šlo přesně zapasovat a nemusel to člověk dál držet v ruce) a jak říkáš, sešít. Není třeba ukrutná pevnost. Nakonec to bude asi jen 0.7 plech.

Jo, asi bude největší problém zvolit správné čelisti, aby se vešly dovnitř...

A s tím souvisí dotaz, jestli se vyplatí ty kleště kupovat?
    Nemám představu, kolik může stát takový úkon někde externě...
    Nebo jestli není lepší si je na týden půjčit domů za 300/den.
    Krabiček potřebuji řádově stovky. Na každou by mělo stačit 6-8 bodových svárů.

Jo a ještě mě napadlo - při bodovém svařování není elektroda, takže nic "neubývá", že?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MIKULAS: Nemam s tim zkusenosti, ale ta bodova svarecka, kterou si posilal je myslim OK co se tyka technickejch parametru co tam uvadi, ale radsi pockej az to tu nekdo jeste potvrdi... Na druhou stranu bych se bal jestli se ti vejdou ty elektridy dovnitr toho "jeklu", aby ses tam dostal.

Kazdopadne tenhle druh svarecky dela jen takovy body, asi jako sesivacka na papir:

Prakticky nepotrebuje zadny extra ochranny vybaveni. Pokud chces, tak ochranny brejle a rukavice jako na rezani flexou nebo vrtani. Muzou z toho trochu litat jiskry, ale kdyz nebudes strkat xicht uplne k tomu a nebudes to delat na novym koberci, tak bys mel bejt v pohode. Samozrejme dlazdicky nebo beton jsou lepsi volba :-)

Pak je teda taky otazka jestli by nemelo vetsi smysl koupit hotovej jekl :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Ahoj, prosím o radu zkušených - předem upozorňuji, že ve sváření jsem naprostý laik a neznám výrazivo.

Potřebuji bodově svařovat 1mm + 1mm silné nerezové plechy
    - jsou ohýbané do tvaru U a zasunuté navzájem do sebe
    - svařený výsledek je tedy v podstatě nerezový jekl o rozměru 100mm x 100mm x 100mm

1. Stačí mi na to kleště 230V? (třeba: Schinkmann Tecna 7020, Telwin Modular 20/TI)

2. Má smysl si je kupovat nové? Kde mám lovit na bazaru? Nebo je lepší si je půjčit třeba na týden?

3. Zvládnu to bez předešlých zkušeností? (nastavení proudu, manipulace s kleštěmi)

4. Potřebuji na to kuklu, jiné speciální pomůcky, speciální prostředí (nehořlavá podlaha atd.)?

Díky předem,
    Mikuláš
    FRANTANEN
    FRANTANEN --- ---
    HARVIE: neplet pajeni se svarenim, jeste se tu toho nekdo chytne
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SCHWA: Ahoj, kdybys mel doma nakej obyc propanbutanovej horak, tak se da za par stokorun koupit drat na pajeni hliniku, vypada to easy. Ja ted bohuzel horak nemam :-/

How To Easily Join Together Aluminum Plates & Repair Aluminum Parts
    https://www.youtube.com/watch?v=3SBfP4_i1Go

How to "Weld" Aluminum Without a Welder
    https://www.youtube.com/watch?v=jtvOkI_pvMI
    BURAN
    BURAN --- ---
    Doporucite TIG kurz?
    Praha, MB, Liberec ci pobliz.
    Nepotrebuju prukaz, chci se to naucit pod zkusenym dohledem.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SCHWA: z guglu treba http://www.kovodvorak.cz/ za zeptani nic nedas
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Ahoj, nevite prosim, kdo by mi svaril hlinik (Praha pripadne okoli Rychnova)? Nebo se mame s kocarkem rozloucit a vyhodit ho?

HARVIE
    HARVIE --- ---
    Top 5 welding Trick That you don't Know
    https://www.youtube.com/watch?v=9RyTbdbZTNw
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam