• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    XBAHNO: plus jedna za zinkovou horecku..to byla snad nejhorsi otrava, co jsem si kdy privodil..nedoporucuju :]
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    PAN_MYVAL: Z my malý zkušenosti
    1) 1.6mm zapálim se 40A, 2mm s 45A
    pokud materiál pod tím je tenký tak
    2) držet krátký oblouk. Krátký oblouk, menší napětí, menší energie.
    3) pokud vyvařuju díru ve shnilým materiálu, tak to nejdřív objedu návarovou housenkou, tak cenťák od tý díry. Rychle, tenká slabá housenka.
    4) pak teprve vyvařuju díru, ale teda... to není svařování, to je fakt lepení. Pomalu, po kouskách, housenka vpravo, housenka vlevo, oklepat a znova.

A jak píše CUKI, čistota materiálu je základ a pozink je svinsvo, musí pryč. On musí pryč i z tlustýho, jednak se ten svár chová blbě a druhak zinkovou horečku fakt nechceš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAN_MYVAL: No jo to si tam můžeš zastavit proud jakej chceš, pokud to není čistý je to na prd. A stačí fakt trocha nečistoty a výsledek je tragédie a pokud to zapálíš tak se to hned propaluje. Já vařil elektrodou vejfuk u příruby a byl to masakr, vlastně ani nechápu jak se mi to povedlo a že to tak dlouho drží.

Na očištění je poměrně zásadní je pořídit si kvalitní ocelovej kartáč. Je v nich fakt rozdíl. Nejvíc se mi osvedčil tento: https://www.alza.cz/hobby/bosch-hrnkovy-kartac-copankovy-75-nerezova-ocel-2-608-622-060-d10869993.htm
    v kombinaci s https://www.alza.cz/hobby/bosch-zkoseny-kartac-zvlneny-drat-100-nerezova-ocel-2-608-622-108-d10870005.htm

Lamelákem (v ploše) to jde sice dobře, ale jak je to hlubší tak se k tomu nedostaneš.

Pokud vaříš tenčí plechy tak je dobrá volba COčko. Pro někoho kdo to neumí tak jako jsem já je to vysvobození.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    XBAHNO: ale dik za tip s prevracenou polaritoy, vyhrabu nejake rutilky a zkusim to temi.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    XBAHNO: huh, zajimave. Ja mam u malych propudu problem, ze proste nezapalim oblouk. I takhle, kdyz ted svaruji vyfuk coz je sice zrezle do hneda ale puvodne pozink, musim skrtat treba 10x nez se mi povede zapalit.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    PAN_MYVAL: IMHO - ale jsem taky jenom domácí kutil - se tenký plechy líp vaří 2mm elektrodou. Stačí ji jenom o malinko větší proud než 1.6mm, ne-li stejnej, ale oblouk je tlustější, takže to propaluje míň. A elektroda na mínusu taky propaluje míň, takže ta rutilka je taky trochu výhoda.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TWORBO: S235JR, elektroda E-R 117 nebo E7018. Tohle by bylo na svareni dilenskeho stolu, takze spise seshora dolu, ze ho budu mit otoceny vzhuru nohama..
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    PAN_MYVAL: elektroda? na stoupacku? jakej matros?
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Nebo bych si vlastně mohl vzít dovolenou, pár dnů mi zbývá. Kdo máte zkušenosti se svářečskou školou - jaká část kurikula je potřebná pro domácí MMA?

Základy jsem pochytil od vesnického svářeče který doporučoval rutilové s obrácenou polaritou, pak jsem sehnal 1,6 jen bazické... Vím, jsem strašné kutilské prase a ne svářeč, ale jde mi jen o svařování trubek (včetně T-spojů), pásoviny, kulatiny a případně tak tenkých plechů, jak se MMA 1,6mm jen svařit dají. Co absolvovat?
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Je někde na Praze-Západ nebo poblíž metra nějaká svářečská škola, která by se dala absolvovat po odpolednech? Jde mi jen o praktické dovednosti pro domácí MMA svařování, průkaz nepotřebuji, ale moje časová možnost je omezena tím, že se můžu uvolnit z práce po 15h (a to ještě ne vždy) a víkendy ani večery nemůžu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Vedle se to neujalo, zkusím pro radu sem.
    Mám dilema. Zadní díl nad kolem Ducata, nahrazuji novým plechem který končí asi 15cm nad nadkolím. Za tím je spousta pěny. Tu jsem vybral co jsem mohl tak cca 3-5cm s okolí budoucího svaru a dodám montážní dírou až po dovaření.

Ale řeším jestli svařovat na tupo, kde se bojím že mi ta pěna zatím chytne. A nebo vytvořit falcovacíma kleštěma : https://www.mojedilna.cz/karosarske-falcovaci-a-derovaci-kleste-quatros-qs14814/?gad_source=1
    falc na sesazení a pěna by více byla krytá. Očekávám, že jediná ale zásadní nevýhoda je menší odolnost proti korozi, že ano? Tyhle kleště vídám u každého klempíře, ale nikdy jsem neviděl to nikoho používat.

Případně řeším pokud to sesazení, tak kterým směrem ho udělat. Proti dešti by se slušelo udělat přesah horního plechu, proti případné kondenzaci uvnitř (kterou nemohu nikdy vyloučit) by to mělo smysl udělat opačně.

Další problém, který řeším je, jak si to vypodložit abych je udržel u sebe, když se z druhé strany nedostanu. U tak velké plochy je to problém.

Pokud by někdo věděl čím zatřít /zastříkat tu pěnu abych omezil vznícení budu vděčný.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    PAN_MYVAL: Ve svarecske skole :)

Nemusis delat celej prukaz, casto se jde za mensi poplatek jen domluvit treba na 2-3 odpoledne, ze ti to instruktor ukaze a zprasíš tam par odrezku....
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Nejaky tip, jak se naucit koutove svary? Rovne mi uz celkem jdou, kdyz se rozcvicim, ale proste nemuzu prijit na ten grif, jak udelat koutak.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    PYKIX19: tak 10kg medenyho kabelu silnyho prurezu vykupujou za 1200, nulu navic fakt ne. Ale na cene netrvam, radsi at to nekdo pouzije nez to dat do sberny.
    PYKIX19
    PYKIX19 --- ---
    HEINZZ: asi tam máš nulu víc hele
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Nechcete nekdo oldskool kabely? https://dum.bazos.cz/inzerat/188610847/svareci-kabely.php

A nejaky elektrody za odvoz, za stav nerucim.. = )

BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    TEAPACK: Linde, Messer, kazdy svarecsky potreby a technicky plyny, je to dnes asi nejpouzivanejsi plyn do cočka.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Plní někde v Praze i směsný plyn? CO2+Argon
    ADIK
    ADIK --- ---
    KCHARI: do Radotina jezdim pravidelne, lahev myslim ze 7kg mi tam plni do 200kc
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOB_GALLOWS: No, proto to resim, pokud by revize stary byla za par stovaku tak to ma smysl ale jinak opravdu moc ne. Byt je to velka flaska, z venku nijak olezla, neorezla, nalakovana.
    Tez mi prave zatim s tema nabidkama co mam moc smysl revize nedava
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam