• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MOAN_HARSHAW: půjčil jsem si celý TIG setík od známého který to vyzkoušel a koupil si CO. Po týdnu jsem mu to vrátil a časem si koupil CO 😁
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    IAMTHELAW: pleteš věci dohromady. Lift tig fakt neškrtáš, najdi si co to je. Je to úplně klasická metoda zažehnutí oblouku pokud nemáš vysokofrekvenšní zapalovaní. Náškrabový zapalování se už pěknou řádku let u svářeček nedělá
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    MOAN_HARSHAW: protože elektrodu na tigu potřebuješ mít čistou bez kontaminace železem, pak špatně hoří oblouk. Tím naškrábnutim ji kontaminuješ, budeš jí často brousit. Jen popisuju nevýhody řešení. Klidně to zkus, ale může se stát, že koupíš hořák redukční ventil elektrody a za chvíli půjdeš stejně pro COčko.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    IAMTHELAW: proc je to nouzovka? cilem je osahat si TIG, ne nutne pouzit to nejrychlejsi nejpraktictejsi reseni.
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    MOAN_HARSHAW: lift TIG se zapaluje tak že si škrtneš. Je to nouzovka, spíš zvaž COčko, nemusíš tolik čistit, jednodušeji se s tím naučíš, má levnější provoz a vaříš mnohem rychleji.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    da se elektrodou nejak svarovat i hodne tenky plech? mam na aute zbytky boxu na baterii, odrezala jsem uplne shnile casti, ale i to zdrave zelezo je tak tenke, ze to 1.6 elektrodou na 30 A okamzite propalim. jeste teda zkusim dat elektrodu na +, ale pochybuju, ze to vyznamne pomuze.

pokud to nepujde, koukala jsem, ze ta moje parkside svarecka umi “lift TIG”, chtela bych to zkusit. co k tomu potrebuju? bude tenhle horak kompatibilni? co dal? svarovaci drat, lahev s argonem, nejaky redukcni ventil? nejaky adapter jeste? hadici si musim koupit zvlast?

a jake jsou ty ostatni druhy TIGu? ten lift TIG je predpokladam ze se zapaluje podobne, jako obalovana elektroda? a nejake jine maji pedal?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PAN_MYVAL: 1) na krabici by melo byt, jak se elektrody presusuji
    2) narovno vyjedes most a pak vrstva nebo dve cikcak svaris poradne k sobe
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CUKI: Je to ctvercovy jekl, takze dovnitr bych se nedostal...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAN_MYVAL: podložit měděným páskem by nepomohlo?
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Huh, po roce jsem vytahl MMA svarecku a je to katastrofa, skrta, lepi se a nechce chytat oblouk. Je mozne, aby elektrody nejak zvlhly jen tim, ze byly rozbalene uvnitr skrine, kde je vlhkost vzduchu teoreticky (podle domaci meteostanice) 40% ?

Krom toho - jak se resi svareni tenkeho plechu (jekl) s mezerou? Vzdycky mi to delalo, ze na rovnem povrchu, schodecku nebo dvou dilech s takrka nulovou skvirou to vari hezky a normalni housenku - ale jakmile je skvira trena jen 0.7mm, vyshlehne obrovsky plamen a propali se to. Je na to nejaky trik?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    MOAN_HARSHAW: Už to celkem vypadá jako svar a ne jak když flusne Zeman.

A vlastně respekt všem, co dobrovolně svařujou klackem, já vždycky jednou ročně když musim vyndat elektrodu a zjistim, jak jsem marnej, tak se svoji neschopnost snažím maskovat posh výrazem a hláškami typu "jakstimdlekurvaněkdomůževařit, lepí se to k tomu jak sopl..." :D

MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    ja se omlouvam, ze to tu tak spamuju, kdyztak me poslete do haje, ale vcera uz jich par vypadalo docela k svetu :)

uz zacinam mit pocit, ze vim, na co se divam, jak ma ta louzicka vypadat. a vic casu uz travim vlastnim vyrabenim toho dilu, nez jen resenim, jak dva kousky spojit k sobe.

samozrejme se to nepovede vzdycky, a jeste se potrebuju naucit lepe drzer smer a davat si pozor na krajich, abych si tam nedelala diry, ale mam z toho radost! 🤩

MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    XBAHNO: diky, zkusim si na to davat pozor
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    MOAN_HARSHAW: nenalejes tam dost svarového kovu, aby měla po čem vyplavat
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    PISTA1: jj, to jsem pak delala, ale neda se tomu nejak predejit? obcas ta struska zustane krasne na povrchu a jednim tuknutim se odstrani, a obcas zustane takhle vevnitr :(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MOAN_HARSHAW: zůstává ti tam struska z obalu elektrody která ti vybublá ven. Musíš to místo vybrousit na čistej kov a zalejt znova
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    jak se zbavim tech dolicku? proc je tam porad delam? jako on grinder and paint, ale chtela bych to umet abych brousit nemusela, kde to neni potreba :)

PEEP
    PEEP --- ---
    EKIM: mam welder fantasy jet tig III a spokojenost, navic umi jeste plazmit (potřebuješ kompresor) a mma. Na svar foru si to taky pochvalují...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Máte někdo zkušenosti s těmi multi svářečkami? Zaujala mě mašina Pantermax 4v1 (mma, hf tig, mig, plazma) a těch pár videí a recenzí jsou dosti příznivé, cena 15000+. Jestli máte někdo osobní zkušenost, doporučíte? Nebo se radši dívat po jednoúčelových mašinách?
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    EKIM: To si asi vyber to co má nejblíž servis a dají se na to koupit náhradní díly. Za tuhle cenu to bude všechno +- podobný
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam