• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    ERWIN_GOJ: Dam vedet, az to zkusim :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRCRABAKLES: a vinka je podle mojeho názoru na hovno:-)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    DRCRABAKLES: No zatím jsem to ještě nelahvoval, takže zatím vidím jen jinou rychlost rozkvášení, uvidíme, uvidíme.

    ZEFEE: hezkýýý, jen si říkám, estli to co máš v těch flaškách není moc zakalený, to je tou fruktózou nebo jsi to stáčel v téhle barvě?
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    Tak po dvou měsíčním kvašení zastudena (kolem 8°C) mám zazátkováno prvních 60 sedmiček a jestli to nevybouchá, čekám, že tak za dva týdny už bude cider perlivej a k pití. Teď tam mám 7 cukru. Do každé lahve jsem přidal ještě lžičku fruktózy. Nijak nekonzervuju, uvidím jak dlouho to vydrží.


    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    ERWIN_GOJ: Ja jedu letos 30l s kvas. Vinka + 20l "na divoko". Loni jsem jsou pouzil nejake posh vinne kvasinky v roztoku. Tak jsem zvedavy na rozdil.

    Btw. Jak to zatim vypada s temi special cider kvasnicemi? Nejaky rozdil oproti ostatnim? :)
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    POHODAVOLE: cukr jsem zkoušel jeden rok dodávat, ale nemělo to vliv na chuť, tak jsem se na to vysral:-) Já osobně používám pivní kvasnice pro spodní kvašení, letos zkouším i ciderové kvasnice, tak uvidíme. Jasný, v těch flaškách to ještě pracuje, když už to má nízký cukr, dolívám to malým panákem moštu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ERWIN_GOJ: ja mam prave barel na vyrobu piva, takze k tomu je i kvasna zatka, nastavec na slivani a zatkovac :)

    Urcite vyzkousim pristi rok. Dodavas i cukr? Ty kvasnice mohu pouzit stejny jako na pivo? Probiha pak i sekundarni kvaseni v lahvich, takze je to furt lepsi a lepsi? :)

    Diky!
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    POHODAVOLE: v podstatě. A pak jen pár let trpělivbosti než to začne vycházet:D Důležité je nepustit si tam kyslík, takže to kvasit přes kvasnou zátku, takže spíš než ten barel tak demižon. Ale i v tom barelu by to šlo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ERWIN_GOJ: takze most + kvasnice do barelu, nechat zkvasit a pak lahvovat?
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    ZEFEE: poprvé přetáčím až přestana ta první divoká fáze kvašení (a někdy chvilku před tím a pak mě to několikrát vylezlo přes kvasnou zátku venu:) takže tak po 5-10 dnech.
    POHODAVOLE: jabka, sklo, trpělivost a chuť experimentovat:-)
    jak jsou různé cesty k socialismu tak jsou i různé cesty k cideru. Ale z vlastní zkušenosti si myslím, že je základ vyzrálé jabka (tj. presovat to třeba až v listopadě), čas a trpělivost. Když to stáčím do flašek, tak to někdy chutná jak dobrý grc, ale pak se to ještě pěkně dokulatí v té flaši a je to paráda.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Me by i docela zajimal nejaky overeny recept, dle ktereho cider pripravujete. Domacich jablek je dost, tak proc to nezkusit..
    ZEFEE
    ZEFEE --- ---
    ERWIN_GOJ: Zdar, zkouším cider poprvý, zatím 50 litrů. Kvasí to už 3 týdny teplota kolem 10 stupňů, spíš míň. Potřeboval bych poradit jak poznat, že je čas to poprvý přetočit.
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    320 litrů letos, co vy?
    TRUPEEK
    TRUPEEK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam