• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Moštujete někdo svépomocí?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jj. Spontanne. Na to jsem taky dojel pri nedoplneni toho sudu. Kamaradi strasili, ze sud plnit do tri ctvrtin, jinak gejzir a ono to celou dobu jen tak pobublavalo. :) Ale je fakt, ze jsem loni mel cukernatost necelych 12. Letos tomu asi trochu pomuzu aspon trochou kvasinek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak nějak, těch 25 asi max. Pokud to kvasíš spontánně, tak asi můžeš i víc, tam to kvašení asi nabíhá pomalejc a netvoří se tolik pěny? (já fakt dělal cider poprvý loni a jen tak, že jsem měl mošt a kvasný nádoby) ale tahej se s tim pak (pokud musíš). Já to kvasil koupenejma kvasnicema (mangrove jack cider m02, nebo tak něco), ale to pak je ten začátek docela divokej a v noci mě vzbudila píšťala jak od rozhodčího, jak mi pěna vyházela vodu z kvasný zátky a ucpala jí :))
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Takže 30l nádoba cca 20-25l moštu?

    Zkoušel jsem to loni rovnou v sudu a naplnil jsem ho asi málo, tak mi na to sedl křís a cider zoctovatěl. Resp. Byl hodně kalný mošt a po přečerpání kalů jsem neměl dost cideru a než jsem udělal nový, tak to zkyslo. Letos zkusím menší dávky a do sudu půjde až hotový na zrání (doufám).
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Jo, ja myslel spis, ze by se ty spodni kbeliky daly v dobe, kdy je nepouzivam, nastosovat do sebe (vika samozrejme zvlast).
    DRON
    DRON --- ---
    jj, vypousteci ventil je vcelku zbytecnost, prodavaji se i bez. To stohovani ale asi nepujde, nahore je dira na kvasnou zatku a tezko rict, jestli by ten spodni unesl ty horni, ten plast mi prijde, ze je tak akorat na prenaseni tech 30 litru.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A taky je dobrý, mít nad hladinou dost místa k zátce, pokud kvasíš komerčním kmenem, nebo recykluješ, probíhá ten začátek dost bouřlivě, pěna se zvedá docela vysoko a ucpává to kvasnou zátku
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    já kvasim v kýblu z Bauhausu co je na barvy mají více velikostí, stoji pár korun. výpusť nepotřebuju protože je pohodlnější to stočit hadičkou, aspoň necháš na dně kal a kvasinky..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já v https://www.vceliobchod.cz/nadoba-na-med-zluta-40kg-plast výpusť nepotřebuju, stáčim hadičkou. Používám je i na pivo. Je dobrý přemejšlet, jak s tim budeš manipulovat. Pokud to budeš přenášet, 30 litrů je až kam, ať si neurveš záda.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DRON: Navic stohovatelne. Super. Diky!
    DRON
    DRON --- ---
    JAKOUBEK: kvasim v techto 30tkach. https://www.domovarnik.cz/kvasna-nadoba-30l-s-prislusenstvim

    Mam teda jeste dva mensi demizony a na rozdil od nich to je sice vachrlaty plast, ale je s tim min drbani.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Kvasíte někdo v barelech nebo v kanystrech? Rád bych letos to prvotní kvašení udělal v menších dávkách (6x 50 litrů) a až pak naplnil sud a nechal to tam ležet. Ptám se, protože mi plast přijde praktičtější a levnější než demižony.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Zas jedna bota. Neměl jsem čas lahvovat, tak mi kamarád říká, zasiř to, ať se ti to nezkazí. Zasířil jsem tedy (25 mg/l), nezkazilo, pak jsem přidal cukr (18,5-25 g/l)… nalahvoval a ono to neperlí. Nevěděli byste, co s tím? Víc cukru? Dodat kvasinky? Napadlo mě přilít trochu rozkvašemého moštu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DEIKSAC: frantisek dela ted snuru o ciderech. Zkusim zjistit vic a placnout to sem.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RAINBOF: Nojo zrovna jsme v polsku (ochutnali jsme tu jeden komercni cider a stal za backoru), tak mam pech. Obcas ho vidam v diskuzi na cider workshopu, tak bych i byl dal rec.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau,

    zcela nahodou jsem nasel toto tema, dneska je od 19h prednaska na tema vyroby cideru spojena s nejakou degustaci frantiskovo portfolia. Frantisek puvodem biochemik pracoval na akademii ved ale dosel k zaveru ze kvasit se ma ve velkym tak odesel a zacal kvasit kdeco, cider vyrabi uz nejakej ten patek hlavne vsak ve francii.


    ""
    Degustace a povidani o vyrobe cideru s ceskym foodhackerem Frantiskem 'Algoldor' Apfelbeckem.
    Sobota 21. srpna vecer v brmlabu

    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    https://brmlab.cz/event/cider
    ""
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak nakonec to malolaktika srazila z těch 12g na 6g. To jen, že to funguje. Jen se obávám, že nemalou část směsi kyselin tvoří i kys. octová. :/ Zasířil jsem a koncem prázdnin nalahvuju aspoň část. Další ročník snad bude lepší.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je. Překliknul jsem se. Je to 200g na 100l pardon.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To je nejaka blbost
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mám pocit, že jsem letos v boji s cidrem furt o krok pozadu. :) Tak to holt zkusíme nějak srazit. Navíc jsem teď dělal orientační test na bílkoviny a vyšlo mi cca 200 g/l. Všecko špatně.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To je dost, rozumna hladina je 4-6 podle stylu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak obsah titrovatelných kyselin je 9-10 g/l, což není tak zlé. Čekal jsem, že to bude horší. Doplním sud a nechám to ležet. V ve volném demižonu mezitím rozkvasím nový mošt, který nechám v projít malolaktikou a pak to zkusím namíchat.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Ted jsem docetl Cider revival od Jasona Wilsona, zajimava sonda do aktualni situace ciderovyho trhu v usa
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    ADUB: jen to čtu a je mi zle. nic ve zlem, ale tohle je spíš mladý chemik než cider..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: a ještě jsem si vzpomněl na českou sodu: není to žádný český dort, ale je to fydatny nemecky eintopf, das ist gut :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Kvasinky jdou zabít i tim, že je tam dost alkoholu. Zkoušel jste někdo fortifikovat? Udělat jablečný porto?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ADUB: tybláho, to jsou recepisy jak z císařova pekaře :) ta teplota je někde nad 80 mám pocit a s tim alkoholem jak víno, to bys musela mít sakra dobrej mošt. A nebo tam tý dextrózy padlo hromady.
    ADUB
    ADUB --- ---
    Ahoj všem. Tenkrát jste mi tady dost poradili, tak se po čase podělim s výsledkem. Zrovna dopíjim poslední listopadovej cider (150 litrů ze tří sudů, jsem hovno alkáč) Tenkrát jsme to rozjeli, aniž bychom udělali počáteční měření, takže jsme si to pak dělali trochu punkově, myslim, že to mohlo mít áčka asi tak jako víno. Mošt nám za 15 dní s veltlínskejma kvasinkama vykvasil a byl jeden hnusnější než druhej. Stáčeli jsme 18. den, přidali trochu vody a nějakej cukr, moštovou želatinu (nevim jestli to mělo efekt) a panáka meruňkovice, asi aby to kdyžtak zabilo plíseň. Pak už to ani neperlilo a bylo to kyselý, tak jsme to dosladili dextrózou a ve várnici zahřáli na 70 C a stočili do sklenic a demclů a plastu, co jsme našli. Kámoš mi říkal, že by tahle teplota měla stačit a na zabití prospěšnejch látek by neměla mít vliv...Některý jsem dochutila vývarem ze zázvoru i s kouskama a to bylo top jakxviňa. Některý jsem ochutila silným vývarem z meduňky a máty, to bylo taky zajímavý. No a do některejch jsem dala takovej vývar z převařenejch rozinek s hřebíčkem, i jsem to tam naházela s tim. No a to byla sranda, protože i když to bylo převařený, tak se to v pokojový teplotě rozjelo a skleněný flašky i s keramickou zátkou bouchaly. Nikde jsem nezjistila, na kolik by se musely ty kvasinky zahřát, aby to chcíplo. Pak jsem to zachránila sklepem a tahle příchuť byla super vánoční. Něco bylo sladší (15 procent cukernatost), něco míň (10 procent). Takže doporučuju zázvor. Co vy a příchutě? Já vim, že vy tady jste asi už všichni znalý, ale z prvního pokusu jsme měli hrozně velkou radost :) a jak to piju, tak jsem sentimentální...Dycky mošt!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: "Kyselina Reagenz" se zasekla někde na cestě. V pondělí snad dorazí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam