• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pro ty, co meli prijit a prisli, jake jsou vase dojmy z Cider Show? Nejaky zajimavy objev ci postreh?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Tak reklamuj
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    ten pist netesni, takze to proteka okolo a zadny tlak
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Ja jsem s vystrikovackou spokojenej, v cem te stve?
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    zajimavy poznatek:
    do jednoho demizonu jsem dal dubove stepky a ted pri lahvovani je ta chut znat, velmi pozitivne. Priznam se, ze sem stazeny pulky celou doby, aby to nechytlo plisen.
    Jinak italska vystrikovacka lahvi je na pycu..;)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Cidershow 2023, Tue 28. 3. 17:00, Pragovka Art District https://goout.net/en/cidershow-2023/ezndogf/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Uplne na pohodu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Byl jsem celkem v pokušení využít už hotovou konstrukci standardních hydraulických lisů. Jsou pravda trochu užší, ale zas by to bylo čisté, profi zpracované a skoro bez práce. Typů je na trhu poměrně velká řada.

    Vyřešil bych jen plochu pod vaničkou, vaničku jako takovou, proložky, krycí desku a nějaké špalky.

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kdyztak si na google books preczi new cider makers handbook, je tam tomu venovana kapitola do detailu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Supr. Dekuju. Pristi tyden mam sraz se zamecnikem, tak proberem konstrukcni moznosti a snad to spustime. Verim, ze ho treba taky neco napadne.

    Co se rostu tyka, tak to vlhko je presne duvod proc premyslim o plastu nebo nerez plechu, zrejme podle toho, co se mi podari sehnat levneji.

    Videl jsem na par videich pouzivat i hlinikove prolozky, ale nevim, jak z dlouhodobeho hlediska snasi kysely most.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Material na rosty muze byt drevo, ale musis se o nej vic starat, ja mam ve sklepe vlhko a ma to skony plesnivet. Uz jsem to tolikrat cistil, ze lituju, ze jsem nesel do hdpe. Rosty tak o 5 cm uzsi nez vanicka, behem lisovani se to ruzne posouva a pak treba most muze kapat vsude kolem. Pro tu malou verzi by ti stacil 5t zvedak, pro tu vetsi 10t
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Treba dle Jolicoeura

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Trochu jsem nad tím přemýšlel a říkám si, že bych ho asi v nějaké drobné obměně zkusil. Máš s tím zkušenost, neporadil bys mi prosím se základním odstupňovávím velikostí vanička/rošt/"šuplík"? Materiál roštů ještě nemám dořešený. Zatím jsou tam klasické dřevěné rošty, ale koukal jsme i po HDPE deskách a nerez plátech. Nicméně předpokládám, že bez ohledu na materiál by mohla být velikost roštu tak či tak stejná.

    lis-rosty-01a
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Včera jsem nevydržel a ochutnal grafcider, jablka napůl s weissbierovou sladinou (bez chmelení). Má to tři měsíce, je to ještě docela kalný, ale neni to špatný. Šlo to z 1057 na 1002, ale já vařim pšenici hodně suchou. Kvasil jsem to kvasnicema na wb. I tak to je trochu sladší, ale čekal jsem víc a banánový tóny výraznější. Příště si asi uvařim sladinu extra (tentokrát jsem odebíral z várky) a narmutuju to na víc nezkvasitelnejch cukrů. Možná zkusim dh nějakym voňavym chmelem.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: záleží, za jak dlouho to spotřebuje. Kromě kalu z jablek tam bude dost kvasnic, trochu bych se bál autolýzy. Stalo se mi to v pšeničnym pivu už po půl roce a je to fakt hnus
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Patentni uzaver hadam neusrzi vsechen ten tlak a upusti, ale jinak to nebude ciry/bude v tom dost kalu. Plus se tvrdi, ze vetsi objemy kvasej lip, ale nemam k tomu zadny tvrdy data
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz: "Proč nefermentovat cider z moštu rovnou v uzavřené lahvi?"

    Dnes jsem měl takový letmý hovor s paní, která si dělá cider rovnou kvašením moštu v lahvích s patentním uzávěrem. Měl jsem trochu nutkání jí to rozmlouvat, ale kromě rizika exploze lahve vlivem extrémního tlaku mě nenapadl žádný jiný argument. Před konzumací lahev extrémně zchladí, čímž to se vyhne gejzíru při otevření. Mě to v kalkulačce vyšlo při cukernatosti 12 g/l na objem CO2 5.5, což je více než dvojnásobek toho, co tam tak mívám já.

    Krom toho, vycházeje z výroby šampaňského, si myslím, že po primárním kvašení musí v lahvi zůstat nemalé množství kalu, což nemůže mít vliv jen na estetiku, ale i na chuť... proto se kal klasicky odstřeluje.

    Napadlo by vás ještě něco, proč "ne"... a nebo naopak. Neexistuje důvod proč "ano", popř. způsob jak?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Hezkej lis

    Cider press 2022 - Google Photos
    https://photos.app.goo.gl/9zRuy7V3X4L7p51j6
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Logika v tom je.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Akorat ze z hnusnyho kvasu nebude nikdy excelentni koralka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam