• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz: "Proč nefermentovat cider z moštu rovnou v uzavřené lahvi?"

    Dnes jsem měl takový letmý hovor s paní, která si dělá cider rovnou kvašením moštu v lahvích s patentním uzávěrem. Měl jsem trochu nutkání jí to rozmlouvat, ale kromě rizika exploze lahve vlivem extrémního tlaku mě nenapadl žádný jiný argument. Před konzumací lahev extrémně zchladí, čímž to se vyhne gejzíru při otevření. Mě to v kalkulačce vyšlo při cukernatosti 12 g/l na objem CO2 5.5, což je více než dvojnásobek toho, co tam tak mívám já.

    Krom toho, vycházeje z výroby šampaňského, si myslím, že po primárním kvašení musí v lahvi zůstat nemalé množství kalu, což nemůže mít vliv jen na estetiku, ale i na chuť... proto se kal klasicky odstřeluje.

    Napadlo by vás ještě něco, proč "ne"... a nebo naopak. Neexistuje důvod proč "ano", popř. způsob jak?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Hezkej lis

    Cider press 2022 - Google Photos
    https://photos.app.goo.gl/9zRuy7V3X4L7p51j6
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Logika v tom je.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Akorat ze z hnusnyho kvasu nebude nikdy excelentni koralka
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    EXCITE: Těžko říct, ono z toho videa není znát, jaký ten cider nakonec mají. Ale vypadá to jako jejich standardní postup aplikovaný po dekády. S nahnilýma jabkama osobně nemám zkušenost. :/ Mám asi 200 litrů moštu, který prokvasil do ne úplně příjemné chutě, tak to půjde vypálit. Což je věc, kterou lze z citru udělat vždy.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    EXCITE: Jestli z toho smrdela plisen a bylo to hnusny, tak by vysledek moh mit mouchy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DEIKSAC: JAKOUBEK: To jako fakt? :) vloni jsme vylili všechen mošt. Dědek v moštárně nás asi pěkne vojel a dal nám nějakou sračku ze který smrděla plíseň,žena si to nezkontrolovala.. a naše pečlivě přebraný jabkla si nechal.
    Takže jsme to měli zvkvasit a byo by to v poho?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mě trochu překvapilo to bláto. Ale jak se říká, kvasný proces je očistný.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Zhniliceny jabka jsou v poho
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Making Organic Farm Cider in Normandie. Fabrication du cidre bio. Elaboración de la sidra orgánica
    https://www.youtube.com/watch?v=RuEVoqx-Zgc


    Vzpomněl jsem si na okřídlenou poučku "nemoštujte jablka, která byste sami nejedli".
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Pokud mas lahve prosty necistot, tak pak v zasade bude stacit pred plnenim vystrikat nejakou bezoplachovou sanitaci (jako jsi jmenoval nebo treba starsan) a nechat na stojanu okapat
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, resim ted, cim prolit lahve pred zatkovanim, nasel sem tu v historii , Chemipro Oxi, PURO OXI a na netu dalsi sragory.
    minuly rok sem to prohanel jen varici vodou a do ted vsechny lahve jsou v cajku. Jen s tim bylo hroznyho srani.. tak premyslim, jak si tu sterilizaci cca sto lahvi usnadnit. na kyjovsku mi ve sklepe strecu ukazoval parni rucni cisticku od karcheru a pred tim to proleval slabym roztokem syry a rikal, ze na to neda dopustit.. tak sem se jen prisel ujisti, jestli jdu "spravnou" cestou :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Loni to tak vyšlo. Panenské bylo na trávníku komplet dole o tři týdny dřív než obvykle (všechny tři stromy, cukernatost slabší), Matčino dozrávalo překvapivě o dost později. "Croncelské" lehce podezírám, že není tím, za co se v dědových zápiscích vydává. Zatím se musím smířit s váhavým potvrzením pomologa. U našeho "malináče" taky trochu váhal. Zkusím příští rok konzultaci ještě u někoho jiného. Jabloním je cca 80-90 let, takže ty názvy jsou v podstatě na úrovni interního/pracovního označení. Uvidíme, jak to bude se sklizní letos.

    Pro mě jsou po testu základními odrůdami pro fermentaci boskoopské a strýmka.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: překvapuješ mě tou dobou zrání, u nás je matčino a croncelské zralé rozhodně před malináčem, panenské bych taky řadil spíš do října než dřív.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Aby tu nebylo takové ticho. Včera večer jsem si dělal degustaci 2x 5 várek z loňska, abych měl představu, jak se projeví chuť jablek sebraných u nás na zahradě od druhé půlky srpna do začátku listopadu. 2x = půlka várky byla kvašená spontánně a druhá půlka s Lalvin 71b po zasíření. Kvašeno v klasických 35l kbelících s víkem. Malolaktika zatím neproběhla.

    Začínám moštování většinou Panenským českým. Pak se k němu tak do 14 dní přidá Hornokrajské malinové. Zajímavé to začíná být, když do hry vstoupí Croncelské a částečně Matčino, později pak Boskoopské. V posledních dvou várkách pak už figuruje Strýmka, která nám dozrává jako poslední těsně před zimou (nejdřív kyselejší, pak zralejší). V poslední chybí panenčata a malináč, které tou dobou na stromech už nejsou.

    V poslední várce (vpravo) bylo už hodně přezrálých jablek a ještě úplně nedokvasila, nicméně chuťově tam měla lehce zemité, skoro zeleninové tóny (mrkev, v náznaku možná celer), které bych v cidru úplně mít nemusel. Ideál várka 03 a 04 bez ohledu na kvasinky (divoká verze subjektivně malinko zajímavější). Takže nejrozmanitější směs odrůd (od zbytků panenčat až po strýmku), což asi nepřekvapí. Selektované kvasinky byly kupodivu lepší v poslední várce.

    Bylo zajímavé ochutnat vše najednou. Osobní závěry jsou, že jabka sebraná cca. do konce září nedávají i přes krásně aromatický mošt výraznější chuťový charakter a budeme je lisovat z větší části k přímé spotřebě, že přezrálá jabka půjdou na pálenku a že spontánní fermetace je pro mě výrazně zajímavější.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Uz jsem to docetl. Proste opet spatne poradi.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo a proto jsi tu napsal mezitim spoustu prispevku abys to nemusel stihat precist :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Je to tak. Nestihl jsem to ani rozkliknout. Ted je to peklo. Jedine, co jsem o nem nekde slysel, tak ze spolupracuje s Jihoceskou univerzitou v Budejovicich. Tak jsem si ho usadil tam. Diky za upresneni. Dostuduju.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kdybys poradne cetl pozvanku a profil cidrare, nebyl bys ted prekvapeny
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Tak ted to dava smysl. :) Jsem si rikal, kde u nas shani bittersweets. Tak zas nic. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam