• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Čtu si teď po večerech Jolicoeura, a jak jsem tady tuším předloni řešil kyselost cidru skoro 12, tak se tam zmiňuje o tom, že Boskoopské má okolo 12,5. A ten rok to byla odrůda, která v sudu tvořila cca. 3/4 objemu. Nic jiného se neurodilo. Jak prosté.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Je to jako jeden z těch "What Could Possibly Go Wrong?" příběhů. Počkáme si na zprávy z praxe. :)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    konec filtrovani se blizi :)
    :: OSEL.CZ :: - Podivuhodní BeerBoti urychlují vaření piva
    https://www.osel.cz/12848-podivuhodni-beerboti-urychluji-vareni-piva.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Hezká předělávka.

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo prajzaci meli dobry souhlas
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jako jo. Me celkem prekvapilo spektrum nevuni v prezentovanych vzorcich… od kysaneho zeli po dehet.

    Cider Talk hezky cistej, jak ve vuni, tak v chuti. Filtrace zrejme pomaha. Chvili jsem si povidal s Lukasem z Joyda o fermentaci mostu i s drti v kvervi. Pro me novinka. Vzorek byl dost zajimavy. Tezko rict, zda zrovna diky kvervi. Bavili me i kluci z Prvni Prajzske s jednodruhovkama. Zlate jablko, jak rikas. S Expat Cider velmi prijemna diskuse. S Klimentem mam problem dlouhodobe. V poslednich par letech se jim v chuti objevuje neco pro me neprijmne nakysleho, coz nemusim. Nicmene jim davam pokazde sanci. Ochutnal jsem i nejake maceraty s vinem, coz mi prislo jako fajn fuze.

    Neochutnal jsem vsechno od vsech. Vic probiotik by muj zazivaci trakt uz nedal.

    Pro me bylo zajimave sledovat, kolik lidi bere jablka jen jako komoditu, kdo tezi (mnohdy spis marketingove) ze “starych odrud” a kdo konkretni skladbu odrud skutecne resi. Ne, ze by to melo na vysledek vzdy pozitivni vliv. ,)
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    JAKOUBEK: ja jsem spis fanda, nez super odbornik. bylo to jiny, ale bylo to fajn. tolik druhu cideru, ze sem mozna ani vsechno neslo ochutnat, rozhodne velice zajimave. zaujal me tam ten pan, co ten cider dela v Normandii, to je toto: https://cidreriejara.com/wiki/Main_Page
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Zlate jablko ftw, kliment ustup z vrcholu, utopia nic moc. Ciderka prilis kysely a jeste si na tom zakladaj. Nacelnik dobry piti na leto. Bacha spousta divnejch chuti, ale berou to s nadhledem. Pak si nepamatuju jmeno, neco jako cidertime-cisty chuti diky filtraci - inspirujici. Ak vizovice pro me entej rok po sobe furt spatny.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pro ty, co meli prijit a prisli, jake jsou vase dojmy z Cider Show? Nejaky zajimavy objev ci postreh?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Tak reklamuj
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    DEIKSAC:
    ten pist netesni, takze to proteka okolo a zadny tlak
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    OHONEY: Ja jsem s vystrikovackou spokojenej, v cem te stve?
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    zajimavy poznatek:
    do jednoho demizonu jsem dal dubove stepky a ted pri lahvovani je ta chut znat, velmi pozitivne. Priznam se, ze sem stazeny pulky celou doby, aby to nechytlo plisen.
    Jinak italska vystrikovacka lahvi je na pycu..;)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Cidershow 2023, Tue 28. 3. 17:00, Pragovka Art District https://goout.net/en/cidershow-2023/ezndogf/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Uplne na pohodu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Byl jsem celkem v pokušení využít už hotovou konstrukci standardních hydraulických lisů. Jsou pravda trochu užší, ale zas by to bylo čisté, profi zpracované a skoro bez práce. Typů je na trhu poměrně velká řada.

    Vyřešil bych jen plochu pod vaničkou, vaničku jako takovou, proložky, krycí desku a nějaké špalky.

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Kdyztak si na google books preczi new cider makers handbook, je tam tomu venovana kapitola do detailu
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Supr. Dekuju. Pristi tyden mam sraz se zamecnikem, tak proberem konstrukcni moznosti a snad to spustime. Verim, ze ho treba taky neco napadne.

    Co se rostu tyka, tak to vlhko je presne duvod proc premyslim o plastu nebo nerez plechu, zrejme podle toho, co se mi podari sehnat levneji.

    Videl jsem na par videich pouzivat i hlinikove prolozky, ale nevim, jak z dlouhodobeho hlediska snasi kysely most.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Material na rosty muze byt drevo, ale musis se o nej vic starat, ja mam ve sklepe vlhko a ma to skony plesnivet. Uz jsem to tolikrat cistil, ze lituju, ze jsem nesel do hdpe. Rosty tak o 5 cm uzsi nez vanicka, behem lisovani se to ruzne posouva a pak treba most muze kapat vsude kolem. Pro tu malou verzi by ti stacil 5t zvedak, pro tu vetsi 10t
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Treba dle Jolicoeura

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Trochu jsem nad tím přemýšlel a říkám si, že bych ho asi v nějaké drobné obměně zkusil. Máš s tím zkušenost, neporadil bys mi prosím se základním odstupňovávím velikostí vanička/rošt/"šuplík"? Materiál roštů ještě nemám dořešený. Zatím jsou tam klasické dřevěné rošty, ale koukal jsme i po HDPE deskách a nerez plátech. Nicméně předpokládám, že bez ohledu na materiál by mohla být velikost roštu tak či tak stejná.

    lis-rosty-01a
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Včera jsem nevydržel a ochutnal grafcider, jablka napůl s weissbierovou sladinou (bez chmelení). Má to tři měsíce, je to ještě docela kalný, ale neni to špatný. Šlo to z 1057 na 1002, ale já vařim pšenici hodně suchou. Kvasil jsem to kvasnicema na wb. I tak to je trochu sladší, ale čekal jsem víc a banánový tóny výraznější. Příště si asi uvařim sladinu extra (tentokrát jsem odebíral z várky) a narmutuju to na víc nezkvasitelnejch cukrů. Možná zkusim dh nějakym voňavym chmelem.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: záleží, za jak dlouho to spotřebuje. Kromě kalu z jablek tam bude dost kvasnic, trochu bych se bál autolýzy. Stalo se mi to v pšeničnym pivu už po půl roce a je to fakt hnus
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Patentni uzaver hadam neusrzi vsechen ten tlak a upusti, ale jinak to nebude ciry/bude v tom dost kalu. Plus se tvrdi, ze vetsi objemy kvasej lip, ale nemam k tomu zadny tvrdy data
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz: "Proč nefermentovat cider z moštu rovnou v uzavřené lahvi?"

    Dnes jsem měl takový letmý hovor s paní, která si dělá cider rovnou kvašením moštu v lahvích s patentním uzávěrem. Měl jsem trochu nutkání jí to rozmlouvat, ale kromě rizika exploze lahve vlivem extrémního tlaku mě nenapadl žádný jiný argument. Před konzumací lahev extrémně zchladí, čímž to se vyhne gejzíru při otevření. Mě to v kalkulačce vyšlo při cukernatosti 12 g/l na objem CO2 5.5, což je více než dvojnásobek toho, co tam tak mívám já.

    Krom toho, vycházeje z výroby šampaňského, si myslím, že po primárním kvašení musí v lahvi zůstat nemalé množství kalu, což nemůže mít vliv jen na estetiku, ale i na chuť... proto se kal klasicky odstřeluje.

    Napadlo by vás ještě něco, proč "ne"... a nebo naopak. Neexistuje důvod proč "ano", popř. způsob jak?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Hezkej lis

    Cider press 2022 - Google Photos
    https://photos.app.goo.gl/9zRuy7V3X4L7p51j6
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Logika v tom je.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Akorat ze z hnusnyho kvasu nebude nikdy excelentni koralka
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    EXCITE: Těžko říct, ono z toho videa není znát, jaký ten cider nakonec mají. Ale vypadá to jako jejich standardní postup aplikovaný po dekády. S nahnilýma jabkama osobně nemám zkušenost. :/ Mám asi 200 litrů moštu, který prokvasil do ne úplně příjemné chutě, tak to půjde vypálit. Což je věc, kterou lze z citru udělat vždy.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    EXCITE: Jestli z toho smrdela plisen a bylo to hnusny, tak by vysledek moh mit mouchy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam