• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    JAKOUBEK: je to od 8pm?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: no a vystavují? ono taky je otázka, proč je zlaté jablko jako amatéři, když prostřednictvim dobrého cideru prodávají svoje flašky za pětikilo :-)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Odložím si tu letošní soupisku. Celkem by mě zajímalo, proč chybí První prajzské.

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JESTEDMAN: Cider je z jablek, co chces vedet vic? Jasne ze to muzes rozvolnit, ale pak budes ve sferach, kdy svickovou varis z kurete nebo pozzu margaritu delas s eidamem a matou
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JESTEDMAN: Je to výsledný obsah alkoholu. Obsah alkoholu ve víně musí být vyšší než 8,5 % obj. Takže pokud z jakéhokoliv ovoce vykvasíš nad 8,5 % alkoholu, máš obecně řečeno ovocné víno. S bublinama je to perlivé nebo šumivé víno, podle obsahu CO2.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ještě mi řekněte, jaký je zásadní rozdíl mezi ovocným vínem a ciderem?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JESTEDMAN: Neni to mimo tenhle klub, ale ja osobne nsem jablecna konzerva
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JESTEDMAN: Ja mel kysely rocnik 2020. Nakonec jsem cast prefermentoval s morusi a je z toho celkem pitelne alko-limo. Jsem rad, ze jsem to nemusel vylit. Macerace bezu neni asi nic proti nicemu. Koukal jsem na nabidky zavedenych cidrerii a par jich ten bez v nabidce taky ma.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    jo a láhev mi bouchla jen jednou. Já to vždy doslazuji při lahvování, standardně tam leju trochu moštu z mrazáku, ale někdy dám i půllžičku cukru. No a jednou jsem to dal do staré basy od mléka a ona je nižší, než pivní lahve a zřejmě se to zeshora přes zátku zatížilo. To si tak sedím ve sklepě a slyším ránu jak prase, sklenice se normálně rozletěla.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    díky za reakce. Loni byl dobrej, ale hodně kyselej, tak jsme do toho před konzumací lili bezovej sirup a najednou začaly láhve ze sklepa mizet rychlostí blesku.
    Víceméně vše dokvašuji v láhvích, takže se bublinky vytvoří.
    Ten Xylitol zkusím, ten i máme doma.
    Zkusil jsem i bezovej cider a to byl teda hit loňskýho léta, ale chápu, že to je už mimo tento klub.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JESTEDMAN: Tichej se hodi k jidlu, perlivej k popijeni, to jsou dva odlisny pripady. Sladkej francouzskej si uziju, ale neni to pro me podstatny kriterium - pokud je vyvazenej, tak se bez ty sladky chuti s prehledem obejde.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tak třeba to vyjde letos. Já mám s pasterizací trochu problém, že pak ten mošt chutná jako kdejaká přesnídávka. Potlačí se kořenité chutě a primárně z něj leze sladkost a kyselost. Musím si k tomu dohledat nějaké vědecké pojednání. :) Mošt vyvařuje Ondra Kopička z Landcraftu. Sirup přidávají tuším do pommeau, čímž to tenhle postup legitimizoval. ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já chtěl loni bejt trochu prase a nějakej mošt svařit, aby to mělo sílu. Ale pak nebyly ani jablka, ani vůle :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: No vidíš, paster. Na ten jsem zapomněl. :) Na ledový cider jsme zvědavý. Loni jsem vymrazil horko těžko 10 litrů (35 Brix) a ještě to bublá, tak uvidíme.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JESTEDMAN: Sorry, blbě jsem formuloval ten Xylitol. Přidává se při dokvašování v lahvi k normálnímu cukru. Takže si dáš k třeba 6g cukru + 6-17g Xylitolu, podle toho, jak chceš mít sladký cider. Cukr by měl prokvasit úplně, xylitol prý vůbec. Já dělám tchýni ročně 6-10 lahví pro její kámošky a jsou s tím v pohodě.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: byls rychlejší. A obsáhlejší :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JESTEDMAN: já dělám perlivý, kvůli konzervaci. Ale já to nepiju :) Prokvasí to všechno. Řešit to lze asi jen pasterem, nebo zabijáckou chemií. Případně ten mošt zredukovat tak, až by vzniklej alkohol přesáhl toleranci kvasinek a zabil je. A nebo to dosladit laktózou.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JESTEDMAN: Pokud to chces easy cestou, tak zkus pridat nefermentovatelne cukry, tedy treba laktozu (trochu kontroverzni kvuli caste intoleranci) nebo treba Xylitol, coz je tzv. brezovy cukr. Popr. staci tesne pred konzumaci cider trochu dosladit. Ale bacha, mel by to byt sirup (obecne tekutina), protoze sypky cukr vyvolava dramaticky unik CO2 a lahev ti vypeni. Lidem, kteri maji radi sladke piticko, nevadi treba ani bezovy nebo medovy sirup. Ale musi se s tim opatrne (jsou na to tabulky).

    Pak je tu cesta samuraje - keeving - kdy pomoci enzymu a kridy ochudis most o dusik. Kvasinkam pak dojde dech driv, nez prokvasi vsechen cukr. Enzym musi byt specialni (kdyz tak mam z lonska). Klasicka pektinaza je nevhodna. Pak sledujes kvaseni hustomerem a lahvujes pred koncem, aby se ti jeste v ramci te hlavni fermentace udelaly v lahvi bubliny a malolaktika pak probiha v lahvi. U tehle faze mam zatim nejvetsi otaznik, protoze nevim, kdy kvasinkam ten dech dojde a kolik toho cukru zvladnou prokvasit. Mohlo by se stat, ze to prokvasi vic a lahve pak budou bouchat, myslim hodne bouchat. Pro me je to zatim teorie. Loni se mi keeving nepovedl, tak uvidime letos.

    No a pak by asi sla vyuzit klasicka sampanska metoda. Prokvasis klasicky v demizonu, pak normalne nalahvujes scukrem a rok (a pul) nechas cider lezet. Posledni cca. 3-4 mesice zacnes polohovat lahev hrdlem dolu za obcasneho otaceni, aby si kvasinky sedly do hrdla (remuáž). Pak je odstrelis (degorzáž), pridas dozážní liker, ktery je sladky a zase zavres. Opet nechas pul roku lezet. Udajne kdyz das vic cukru, a jsou na to tabulky, tak dodane kvasinky taky vsechen neprokvasi a cider/sekt zustane sladky. Ale je to beh na dlouhou trat. Ja jsem ted ve fazi pulrocniho cekani na finalni produkt.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    Preferujete cidery tiché nebo šumivé? Suché nebo sladké? Já mám radši šumivé. A zjistil jsem, ze naprosta vetsina lidi v okoli nechce suché cidery. Jak udělat sladký. Když bych most doaladil treba na 220g cukru/l, bude to sladší? Nebo to prokvasi vsechno a bude akorat silnejsi? Jak tohle řešit?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jen hlásím, že velmi slušný výběr řemeslných ciderů má v Praze Medovinárna. Šel jsem pro medovinu a odcházel s cidrem. Obsluha 2x týdně František Algoldor Apfelbeck. Takže si pokecáte. Konec hlášení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam