• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JESTEDMAN: já dělám perlivý, kvůli konzervaci. Ale já to nepiju :) Prokvasí to všechno. Řešit to lze asi jen pasterem, nebo zabijáckou chemií. Případně ten mošt zredukovat tak, až by vzniklej alkohol přesáhl toleranci kvasinek a zabil je. A nebo to dosladit laktózou.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JESTEDMAN: Pokud to chces easy cestou, tak zkus pridat nefermentovatelne cukry, tedy treba laktozu (trochu kontroverzni kvuli caste intoleranci) nebo treba Xylitol, coz je tzv. brezovy cukr. Popr. staci tesne pred konzumaci cider trochu dosladit. Ale bacha, mel by to byt sirup (obecne tekutina), protoze sypky cukr vyvolava dramaticky unik CO2 a lahev ti vypeni. Lidem, kteri maji radi sladke piticko, nevadi treba ani bezovy nebo medovy sirup. Ale musi se s tim opatrne (jsou na to tabulky).

    Pak je tu cesta samuraje - keeving - kdy pomoci enzymu a kridy ochudis most o dusik. Kvasinkam pak dojde dech driv, nez prokvasi vsechen cukr. Enzym musi byt specialni (kdyz tak mam z lonska). Klasicka pektinaza je nevhodna. Pak sledujes kvaseni hustomerem a lahvujes pred koncem, aby se ti jeste v ramci te hlavni fermentace udelaly v lahvi bubliny a malolaktika pak probiha v lahvi. U tehle faze mam zatim nejvetsi otaznik, protoze nevim, kdy kvasinkam ten dech dojde a kolik toho cukru zvladnou prokvasit. Mohlo by se stat, ze to prokvasi vic a lahve pak budou bouchat, myslim hodne bouchat. Pro me je to zatim teorie. Loni se mi keeving nepovedl, tak uvidime letos.

    No a pak by asi sla vyuzit klasicka sampanska metoda. Prokvasis klasicky v demizonu, pak normalne nalahvujes scukrem a rok (a pul) nechas cider lezet. Posledni cca. 3-4 mesice zacnes polohovat lahev hrdlem dolu za obcasneho otaceni, aby si kvasinky sedly do hrdla (remuáž). Pak je odstrelis (degorzáž), pridas dozážní liker, ktery je sladky a zase zavres. Opet nechas pul roku lezet. Udajne kdyz das vic cukru, a jsou na to tabulky, tak dodane kvasinky taky vsechen neprokvasi a cider/sekt zustane sladky. Ale je to beh na dlouhou trat. Ja jsem ted ve fazi pulrocniho cekani na finalni produkt.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    Preferujete cidery tiché nebo šumivé? Suché nebo sladké? Já mám radši šumivé. A zjistil jsem, ze naprosta vetsina lidi v okoli nechce suché cidery. Jak udělat sladký. Když bych most doaladil treba na 220g cukru/l, bude to sladší? Nebo to prokvasi vsechno a bude akorat silnejsi? Jak tohle řešit?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jen hlásím, že velmi slušný výběr řemeslných ciderů má v Praze Medovinárna. Šel jsem pro medovinu a odcházel s cidrem. Obsluha 2x týdně František Algoldor Apfelbeck. Takže si pokecáte. Konec hlášení.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Včera jsem si trochu zastřílel. Měl jsem pár lahví 2020 ze dna barelu s nemalým podílem kalů. Tak jsem zkusil remuáž a degorzáž. ;)

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Kdybyste jeli nekdy do Polska. V lete jsem si privezl vzorky asi ze sesti. Netusil jsem, ze je jich tam tolik. A to je mapka z roku 2020. Aktualnejsi jsem zatim nenasel.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nakonec jsem dost překvapený, kolik zdrojů na kontinentu je. Je super, že komunita funguje.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jj. Je to on. Ma stromek do dvou stovek. Krasa.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To ses ptal ty a dostals tip na Cyder Konecki?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Psal jsem pánovi do Polska. Slyšel jsem, že má cider odrůdy. Posla seznam, ze kterého mi tak trochu spadla brada. Vše na podnoži A2.

    Black Dabinett
    Dabinett
    Yarington Mill
    Kingston Black
    Stoke Red
    Michelin
    Major
    Harry Master's Jersey
    Chisel Jersey
    Ellis Bitter
    Ashton Bitter
    Somerset Redstreak
    Foxwhelp
    Tremlett's Bitter
    Egremont Russet
    Bulmer's Norman
    Bramley's Seedling
    RedLove

    Bedan
    Binet Rouge
    Bisquet
    Clos Renaux
    Douce Coët Ligné
    Douce Moën
    Muscadet de Dieppe
    Medaille d'Or
    Frequin Rouge
    Kermerrien
    Judeline
    Marin Menard
    Noel de Champs

    A z nowych odmian pojawią się: ( ale małe ilości)
    Golden Russet
    Court Pendu Gris
    Dolce Moen
    Muskat Renette
    Pepina Linneusza
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Vypadá to, že letošní Cidershow má své datum i místo: https://goout.net/cs/cidershow-2024/szaxhxw/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MALKUS: Nevim, kopicka je zticha. Mu napis mail, obvykle reaguje svizne
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    Nevíte jestli bude tendle rok přehlídka ciderů?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: Jen se vrátím k pokusu o odkyselení cideru. Vinaři používaný Neoanticid zdá se funguje. Je to fakt sranda, když cider najednou nemá vůbec žádnou kyselinu. :) Z 12 g/l titrovatelných kyselin (před malolaktikou) sraženo na 6 g/l. Uvidíme, jak se to bude chovat třeba po půl roce nebo po roce v lahvi, resp. po malolaktice.
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    JAKOUBEK: to je brigáda!!!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jinde s úrodou trable neměli. Cidrerie Loïc Raison, Bretagne.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Letos jsem měl možnost dělat s hydrolisem Lancmann. Musím se přiznat, že z uživatelského hlediska to bylo milé překvapení. Od plnění, přes lisování, až po čištění. Musel jsem sice 1-2 přelisovávat, ale ze 170 litrů jablek bylo vždy 110-120 litrů moštu, což je výtěžnost cca. 65-70 %. Pak vystříkat hadicí a nechat okapat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Si myslím, že to letos neklapne. DHL se zasekl balík na překládce někde v Antverpách, tak mošt stál v barelu venku týden. Předpokládám, že se pektin už mohl začít samovolně rozkládat. Dneska večer jsem to namíchal a zítra uvidíme. Na příští rok už budu připravený lépe. Enzym má vydržet do března 2025.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Delej dokumentaci a muzem dat dokupy prezentaci na cidershow vcetne nabidky odprodeje pme masam ;) kolik to stalo vlastne? Hlidals pH?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Kdybyste někdo chtěl příští rok zkoušet keeving, mám enzymu i CaCl na 950 litrů. Menší balení neprodávaj. Na 50 litrů jsem podle jejich tabulky vypotřeboval 0,6 g enzymu a 50 g CaCl. Konec hlášení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam