• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: pokud bys chtěl ušetřit prostor kdysi jsem chtěl realizovat dohřívání jedné místnosti co byla již před tím prosklená pomocí soustavy trojskla bez plynu kdo ta poslední vrstva měla černé sklo dole byly otvory do mezisklý a nahoře taky. Ani nevím jestli to ten týpek realizoval (byl tam problém s rozměrem.

    Jenže u něj to bylo tak, že tam měl sklep kterej tím vysoušel, tedy nevadilo mu přehřívání.
    V létě to sice můžeš zadělat ten horní otvor, ale ta stěna to teplo bude přijímat dál. Podle mě u dobře izolovaných (spíše bych řekl ne vůbec neizolovaných) domů, je potřeba to umístit na "cizí stenu", tedy ne na tu která se dotýká vnitřních místností, pak můžeš použít jen ten teplý vzduch.
    Ale popravdě ti to zas tolik nepřinese. Pokud to okno tam už je, tak pokud bude alespoň polojasno tak toho tepla půjde dovnitř dostatek i tak. A pokud to bude jako u nás typická první půle zimy kdy nevidíš týdny slunce, nebude mít žádný výkon ani tato stěna...

    Jiná věc je někde v poušti kde tím vykrýváš rozdíly den noc. Ostatně na tom fungují i EARTHSHIPS a proto u nás nefungujou.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    je to okno, kde byly předtím vchodové dveře - rozměr a vzhled uplně jiný než zbytek - a i když se okna budou měnit, tak prostě toto okno je tak jiné, že to tam nesedne, tak přemýšlím, co s tím. je to okno do ulice, přesně na jih, takže tam to opravdu esteticky neprojde cokoliv kombit (má asi 2/3 na šířku než ostatní okna a je jedno ze 4 a eště uprostřed). vodu s tím předehřívat nemožu, protože je to okno v obyváku a do koupelky dálka - právě sem přemýšlel s tím dotápět jaro podzim, když svítí slunko. tak mě spíš zajímalo, jestli se dá nekde dohledat/dopočítat, jakou by to dávalo wattáž, resp. kolik eventuelně tepla to dokáže v jaké konfiguraci vydýchat. akumulace asi není uplně dobrý nápad, protože kolem je 60ka zeď z plných a podle mě by se to enom zbytečně rozlézalo do té zdi, kerou by to stejně nevyhřálo.
    CUKI: nemám to teda eště realizované, ale mám nachystané rozvody na deštovku na praní a koupání. zkus prolézt komerční systémy, tam se dá dobře inspirovat - ve zkratce, vodu sbírat přes síto/filtr, co pobere největší bordel, hlavně organický - listí apod. pod tím klidně ještě jeden jemnější filtr, co pobere drobnější bordel (ale ten se bude samozřejmě častějc čistit). vodu z nádrže brát z plováku, kousek pod hladinou a samozřejmě to hnat přes nejakou UV desinfekci a mělo by to byt vpohodě.
    QNEDLEEQ: ty to máš z tech plechovek? taky mě vlastně zajímalo, jakou technologii zvolit - jestli tam dat nejaký černý plech, kerý hodně sálá, nebo stačí prostě načernit cihly - i když ony ty cihly toho tepla asi hodně sežerou do sebe
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá někdo zkušenosti z používáním a přečištěním užitkové vody i na něco jiného než druhotné použití?
    Hlavně sprcha a mytí nádobí.

    Já sbírám dešťovku na záchod a praní, ale rád bych zašel dál...
    JADR
    JADR --- ---
    QNEDLEEQ: na tu dilnu, z.zahradu se mi to libi, to si snad udelam taky az budu stavet
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Přsně tak pokud to má i takovéto využití je to super. Dále bych to doporučil pro různé chalupy v horách, kde jsou za prvé malá okna a obrovské TZ. Nebo tam kde na jih z nějakého důvodu nemůžete udělat okna. Třeba když je to do silnice a pod.

    U průměrně zaizolované výstavby s rozumným prosklením na jih to až na vyjímky moc opodstatnění nemá.

    Co vidím jako zajímavé využití, je letní předehřívání vody. Pokud by trubka byla na vnitřní části fungovalo by to i v zimě
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: No já jsem v tom celkem skeptik. Protože to funguje jen pokud jsou solární zisky a pokud jsou, tak mi stačí ty přes okna. Pokud tím vyřešíš třeba skleník, nebo zimní zahradu proč ne, ale jinak ti to moc nepřinese. Na TS 60cm stačí spíš premejšlej jestli to neumíš ještě nějak dál využít
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    trombeho stěna - 140*250, můžu jít až do hloubky 60cm celkem - bude to nejak fungovat?
    koketujem s myšlenkou zrušit jedno antiestetické jižní okno (keré je místo původních vchodových dveří) a udělat místo něho TS, jenom nevim, jaké to bude mět zisky, esi to má vubec cenu hrotit. jaký na to má vliv množství akumulace za tím - jestli tam vubec nejakou akumulaci za to cpat nebo to spíš izolovat a všechno teplo posílat vzduchem do baráku a tak
    CUKI
    CUKI --- ---
    a tady a tady matador z Katalanska:

    Impressively skilled brick layers, Vault contructión.
    https://www.youtube.com/watch?v=PB8TWMKHHMQ


    aneb jak se dělá pořádná střecha
    CUKI
    CUKI --- ---
    A tady něco o 700let staré tradiční úpravě dřeva:
    焼杉
    https://www.youtube.com/watch?v=rzVoBog8A_4


    bez další úpravy vydrží asi 60-80let
    CUKI
    CUKI --- ---
    pokud jde jen o vodu, tak si to můžeš pojistit ohříváním na cca 5°C když bude potřeba a vodu honit dokola.
    Když jsem jen na 3 měsíce pryč tak jsem stejně vodu pro jistotu vypustil. Přijde zloděj nebo vandal pro něco za pár korun a rozbije ti okno díky kterému ti to vevnitř stejně všechno zmrzne. To za to nestojí
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: to je slusny. Jde mi o to aby mi nezmrzla voda. trochu mi nehraje do karet ze to je v udolicku, kte obcas mrzne. solarni zisky tam jsou, ale ne nejaky zavratny. no taky jsem si koupil minmax teplomer tak to sleduju. tim ze je to prvni sezonu tak nevim jak se to bude chovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR:
    Ekoporadna moc alternativ zrovna nenabízí, škodlivosti EPS se tedy fakt nebojim protože je stabilizovaný.
    Ve vlhku se mu nic nestane. To že někdo Ytong dodatečně zateplí 5cm EPS z venku je jiný případ, pro ústav dr. Chocholouška, Ale v racionálním použití bych se toho nebál. Co mi vadí více je co s ním pak až doslouží?

    XPS asi jen tak alternativou nenahradíš, to si sypat popel na hlavu nemusíš...

    Nevím kde tvoje stavba stojí, ale ta moje cca 400m nad mořem po celou zimu 2011 nepromrzla aniž by se v ní topilo. Minmax teploměr ukazoval 3°C, což ale neznamená že se to stát nemůže. Hodně hrajou solární zisky a pod.
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: jasne, muze se to brat i na objem, to pak vyjdle lepe pro polys a take najdes spoustu dobrych duvodu proc ho zvolit
    http://www.enviweb.cz/clanek/vzduch/41171/penovy-polystyren-sehrava-svou-roli-v-redukci-emisi-co2
    http://www.tepelna-izolace.cz/tepelna-izolace-polystyren-eps-a-jeji-vliv-na-zivotni-prostredi.html
    http://www.austrotherm.sk/front_content.php?idcat=949&idart=2411

    proc bych ho ale moc nepodporil je pro me oduvodneno zde
    http://wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=Co_je_to_p%C4%9Bnov%C3%BD_polystyren%3F

    i kdyz sypu si taky popel na hlavu - koupil jsem si ale par desek XPS na izolaci soklu, protoze jsem bohuzel spechal a nenalezl jiny lepsi zpusob...



    Nicmene - neco jineho do plena

    POmuze mit zaizilovany barak aby nepromrz behem zimy. Jde mi o to jestli mam v nizkoenergetice nejakou sanci ze to nespadne pod nulu kdyz tam treba tyden nebudu... pripadne 14 dni. Asi zalezi na mrazech co? Mate nejaky zkusenosti?
    diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Zajímavý ale když si spočítáš kolik Kg čeho použiješ tak už je to něco jiného. Musíš koukat taky na ten objem! U EPS je největší problém ta destilace ropy, jenže ta proběhne tak jako tak, protože spotřebováváme i jiné části toho destilátu, z tohoto hlediska je to odpad stejně jako Anhydrit.

    dám příklad cihla má asi 1800Kg na m3 tedy jedem m3 vyjde na 430
    a obyč fasádní EPS asi 14Kg/m3 na m3 tedy vyjde 59

    To už vypadá jinak co? :-D

    Člověk nemusí lhát, aby podpořil to či ono co se mu hodí do krámu.

    Ale nejsem žádným zastáncem EPS. NA dřevostavbu jako svou první stavbu jsem si prostě netroufnul. Původně jsem se živil správou sítí a stavbou serverů, to má ke stavebnictví hodně daleko :-D
    Ke stavbě jsem se dostal až po tom, co jsem zjistil, že nejsem schopen sehnat rozumnou a hlavně spolehlivou stavební firmu ani architekta. To že mě to v průběhu stavby začne bavit a budu se tím živit, jsem netušil.

    Dneska už mám mnohem větší zkušenosti a mám reálnou odezvu z praxe, takže vím na co si dát pozor a co se dá vyřešit i levnějc při zachování stejné kvality. Takže dneska z velké většiny bych prosazoval jako nejrozumnější asi tu dřevostavbu i když je technologicky v mnohém velmi složitá a musí se k tomu přistupovat jinak. Ale jak jsem psal už prve, žádné řešení není nejlepší, vše má své pro a proti a tak se k tomu musí přistupovat.

    JADR
    JADR --- ---
    CUKI:
    to za to stoji a urcite tvymu pohledu na vec fandim.

    ja nasel toto: zdroj envimat.cz

    Stavební materiál
    Uhlíková stopa (kg CO2 ekv./kg)

    Plná pálená cihla 0,23862
    Cement 0,76122
    Hlína 0,00293
    OSB deska 0,48132
    sádrokarton 0,35429
    Pěnový polystyren EPS 4,2121

    co je na tom zajimavy - ja treba nevedel - ze OSB ma vyssi stopu nez SDK.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Neříkám, že EPS nemá malou uhlíkovou stopu, Ale jeho výroba je z materiálu jinak ne moc využitelného, nejde tedy z tohoto hlediska o plýtvání zdroji, A ta uhlíková stopa, moc energie k výrobě potřeba není. Jsou jistě z tohoto pohledu i lepší materiály, ale nesplňují tak dobře účel pro který si ho pořizuji.
    Pokud máš nějaký zdroj, kde je vidět kolik energie na výrobu konkrétního množství padne sem s ním. Něco jsem o tom našel ale nijak špatně to nedopadlo. V porovnání co mi to v průběhu času v tomto pohledu přinese.

    Jinak je rozdíl nalepit na dřevostavbu EPS, kde se dají mnohem lépe použít jiné materiály a jiné je to použít jako to mám já na vnitřní izolaci, kde přežije bez úhony stovky let...

    Já třeba letos ještě netopil a asi ještě dlouho nebudu. To přece za to stojí ne?
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI:
    Resit odkud je to dovezeny z CR podle ma smysl az jako druhotne(v CR jsou male vzdalenosti) - prve bych resil kolik energie se spotrebuje na vyrobu materialu, zda je z obnovitelnych zdroju a zda se da recyklovat. a k tomu trochu slouzi ta uhlikova stopa.
    O dost vic energie se vyuzije jen na vyrobu materialu nez dopravu(cement, krytina....apod).
    Jinak Cuki, musim te trochu zklamat, ale jak jsme resili tu uhlikovou stopu v jinem auditku - z dostupnych zdroju je ocividne ze polystyren je na tom hodne blbe, tudiz pouzit polystyren - nema s ekologii moc spolecneho - i kdyz je to treba odpadni material. Ale zase je levny a odolny. ja pouzil drevovlaknite desky a ty teda nejsou levny a asi ani tak dlouho nevydrzej, zato se to da normalne kompostovat, coz pro me bylo neco co mi tu cenu kompenzuje.
    Takze je pravdou ze kdyz chces neco levne, vetsinou to nebude ekologicky, potazmo na tom clovek stravi more casu... je to tezky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Tak myslím že ta moje stavby přežije hodně, ale zas tak moc si nefandím.
    Ta skála je odkrytá někdy od začátku Křídy tedy asi 140 milionů let a zatím drží... Když bydrží ještě jednu miliontinu budu spokojenej až až :-D
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: já bych se toho trošku bál - že ta odhalená skála v zimě bude pukat (zkondenzovaná voda + mráz).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam