• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A na druhou stranu je dobré si zjistit objem místního hovnocucu a podle něj dimenzovat nádrž. Aby člověk neplatil cestu 13m3 fekálu, který mu vyčerpá 8m3 nádrž.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: pak je jedno, jestli platíš dvě cesty 10. ledna nebo jednu 10. ledna a druhou 20. února.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Jinak pokud ta jímka není pouze pro vlka na úřadě, tak bych popřemejšlel o tom v té nádrži udělat přepážku a nějaké odkalovací síto. Rozdělit tu nádrž třeba na 2 pro vstupní komoru se sítem a druhou část přepadem používat na zalévání.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: no vezmou to nadvakrat ne
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ten Tesárek už to, koukám, dělá i videama.. Tak jako inspirace to taky neni zlý
    Pavel Tesárek - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UCtNnDcdnWKPYvHNRTkYPU5A
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já myslim, že u mě spodní voda nehrozí. sem na vršku kopce a spíš je problém se k nějaký vodě dostat, než že by jí bylo moc. A s tou velikostí hovnocucu mě to nenapadlo :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    KOOTCHA: Mala technicka, jak si na tom na pozemku ze spodni vodou, kdyz je vody dost? U rodicu sousedi museli menit plastovou za betonovou. Protoze v jednu dobu stoupla spodni voda a prazdnou plastovku vytlacila kus nad povrch + popraskala...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ono taky hodně záleží kam se jímka dává, protože když tam bude spodní voda tak to plastovku dokáže pěkně zbortit dovnitř a betonovou vytlačit nahoru.

MAR_TINA: Sou i větší, byl jsem párkrát na dovolený u lipna v dolní vltavici. Každej 3 den ráno super probuzení. Před penzion nacouvala 815 a zapnula vývěvu, točil se 2x nebo 3x. :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Nic tu neobhajuj, to je na tobě. Psal jsem že za tu cenu je to super. Jen prověř trochu kvalitu-životnost.
    Jinak úplně první rada byla použití shotcrete betonu a ten bednění nepotřebuje:
    Shotcrete Pool Marathon FL 6 9 11
    https://www.youtube.com/watch?v=_tkvPLNX_To

Viděl jsem to na živo a je to mazec :-)

A u takových to výrobků bych moc se slevou nepočítal, ale za zkoušku nic nedáš.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: velikost výkopu, síla konstrukce a možná i objem hovnocucu.
    Na co ti bude 30m3, když ti naráz odvezou stejně jenom 12m3
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Proč se ty jímky dělají jen do nějakých 12ti m3, když je spotřeba 4 členný rodiny kalkulovaná standartně na 10m3 za měsíc? Vždyť zrovna u toho plastu by se klidně dala udělat mnohem větší, ne?
    JADR
    JADR --- ---
    JADR: koukam ze pisu jak blbec... proste staci dat na piskove loze a obsypat piskem. ani se nemusi pritom napustit. cena je vyssi nez treba betonova, ale zase doprava byla v cene - neni potreba jerab, jen se to sesune po tramech az do doury...
    JADR
    JADR --- ---
    KOOTCHA: ja nakonec nekupoval betonovou kvuli slozitymu vykladani a tak ... koupil jsem

tuto http://www.nemecke-jimky.cz/

vyhoda oproti normalnim plastovym je ze se nemusi piskove loze. a betonovat kolem dokola, stasi dat na obsypat. s panem byla rychla komunikace a dovezl dle domluvy. doporucuji.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ty máš pořád tendence kontrovat. Jak je to dlouho, co jsi tu psal o ceníkových cenách ve stavebnictví a tvym přístupu k nim? Ten odkaz jsem prostě skopnul z výsledků z gůglu na první web, kde byl evidentní ceník.
    Ale zase jsme, stejně jako minule, v situaci, kdy ti tady musim obhajovat nějaký svý rozhodnutí. Přišel jsem se zeptat, jestli má někdo dobrou referenci na firmu na žumpy za slušný peníze a to je to, co mě hlavně zajímá. Pokud má někdo jednodušší finančně srovnatelný řešení, rád si ho poslechnu. Nechat to šalovat, zařizovat mix, podbetonovávat apod. mi přijde zbytečnej kdy nebudu mít záruku pevnosti a těžko vyčíslim o kolik levnějš to vyjde. Jestli vůbec...
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: No od poláků bych se betonovou jímku nikdy koupit asi neodvážil. To už raději najmu dva ukrajince a nechám je to bez dozoru vybetonovat na místě. Ten odkaz je taky Polsko, Takže nejenže jsem z dopravou na 40ti, ale nemám jistotu jestli to alespoň pět let vydrží. To si raději něco připlatim a nechám to udělat nějakou firmu v blízkosti.
    Polsko je země kde je sice všechno levnější, ale žádný certifikát a záruka nemá vůbec žádnou váhu.
    V poláci vlastní výrobky taky moc nekupují, proto se v Polsku žije tak dobře, že jsou všichni v zahraničí :-D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    To kupoval táta od nějakejch poláků a bylo to včetně dopravy, ale když koukneš na net, tak to neni úplně neobvyklá cena. Nevim, Střelim skoro první odkaz z googlu
    Ceník • Betonové žumpy, jímky, septiky
    http://betonovazumpa.cz/cenik
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: kruh je rovnoměrnější rozložení tlaků, tedy je potřeba mnohem méně betonu a tudíž i levnější cena. Výroba je taky snadnější. S výkopem máš pravdu, tam je obdélník výhoda.
    Ta cena je super a pokud máš nějakého bagristu v záloze tak proč ne. Osobně bych šel cestou výkopu a bednění do kterého bych posadil 12 IBC kontejnerů, které bych mezi sebou pospojoval. Ale Pokud potřebuješ 12m3 a ta cena je taková, tak zas tolik neušetříš. Odkud je ta firma?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: ze stavebního hlediska bych se bál spíše o ten beton, u země třeba i zničení mrazem, jinak dlouhodobě znehodnocení ocelové výztuže. nebo v ojedinělých případech žravé vody...
    Ten beton by měl bejt docela solidní filtr co se ekologie týče
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ta jímka o 12m3 stojí i s dopravou cca 30 000,- Bagr mi díru vykope za chvíli a písek mě vyjde na nějakou tisícovku. Vůbec se nebránim alternativním nápadům, ale ten plast se mi nelíbí hlavně kvůli pevnosti. Navíc mi teda kruhovej půdorys přijde nepraktickej na kopání a je to vyšší, což se taky blbě kope. Nějak v tom nespatřuju jinou výhodu, než váhu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mě fascinuje, že má někdo extra problém s prosakovánim jímky, když se na pole houfně stříkaj chemický i biologický sračky a velká část vesnic tu vodu rovnou splachuje do potoka. Já budu rád, když mi ten trochu porézní beton propustí část tekutiny do půdy. Myslim, že při rozumnym používání čistících prostředků a filtrací přes ten materiál je to šetrný až až a nebudu vyvážet každej měsíc. A kdybyste to chtěli brát do důsledku, tak ty hovnocucy taky nejsou na provoz zrovna eko :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam