• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    JADR
    JADR --- ---
    KOOTCHA: ja nakonec nekupoval betonovou kvuli slozitymu vykladani a tak ... koupil jsem

    tuto http://www.nemecke-jimky.cz/

    vyhoda oproti normalnim plastovym je ze se nemusi piskove loze. a betonovat kolem dokola, stasi dat na obsypat. s panem byla rychla komunikace a dovezl dle domluvy. doporucuji.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ty máš pořád tendence kontrovat. Jak je to dlouho, co jsi tu psal o ceníkových cenách ve stavebnictví a tvym přístupu k nim? Ten odkaz jsem prostě skopnul z výsledků z gůglu na první web, kde byl evidentní ceník.
    Ale zase jsme, stejně jako minule, v situaci, kdy ti tady musim obhajovat nějaký svý rozhodnutí. Přišel jsem se zeptat, jestli má někdo dobrou referenci na firmu na žumpy za slušný peníze a to je to, co mě hlavně zajímá. Pokud má někdo jednodušší finančně srovnatelný řešení, rád si ho poslechnu. Nechat to šalovat, zařizovat mix, podbetonovávat apod. mi přijde zbytečnej kdy nebudu mít záruku pevnosti a těžko vyčíslim o kolik levnějš to vyjde. Jestli vůbec...
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: No od poláků bych se betonovou jímku nikdy koupit asi neodvážil. To už raději najmu dva ukrajince a nechám je to bez dozoru vybetonovat na místě. Ten odkaz je taky Polsko, Takže nejenže jsem z dopravou na 40ti, ale nemám jistotu jestli to alespoň pět let vydrží. To si raději něco připlatim a nechám to udělat nějakou firmu v blízkosti.
    Polsko je země kde je sice všechno levnější, ale žádný certifikát a záruka nemá vůbec žádnou váhu.
    V poláci vlastní výrobky taky moc nekupují, proto se v Polsku žije tak dobře, že jsou všichni v zahraničí :-D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    To kupoval táta od nějakejch poláků a bylo to včetně dopravy, ale když koukneš na net, tak to neni úplně neobvyklá cena. Nevim, Střelim skoro první odkaz z googlu
    Ceník • Betonové žumpy, jímky, septiky
    http://betonovazumpa.cz/cenik
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: kruh je rovnoměrnější rozložení tlaků, tedy je potřeba mnohem méně betonu a tudíž i levnější cena. Výroba je taky snadnější. S výkopem máš pravdu, tam je obdélník výhoda.
    Ta cena je super a pokud máš nějakého bagristu v záloze tak proč ne. Osobně bych šel cestou výkopu a bednění do kterého bych posadil 12 IBC kontejnerů, které bych mezi sebou pospojoval. Ale Pokud potřebuješ 12m3 a ta cena je taková, tak zas tolik neušetříš. Odkud je ta firma?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: ze stavebního hlediska bych se bál spíše o ten beton, u země třeba i zničení mrazem, jinak dlouhodobě znehodnocení ocelové výztuže. nebo v ojedinělých případech žravé vody...
    Ten beton by měl bejt docela solidní filtr co se ekologie týče
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ta jímka o 12m3 stojí i s dopravou cca 30 000,- Bagr mi díru vykope za chvíli a písek mě vyjde na nějakou tisícovku. Vůbec se nebránim alternativním nápadům, ale ten plast se mi nelíbí hlavně kvůli pevnosti. Navíc mi teda kruhovej půdorys přijde nepraktickej na kopání a je to vyšší, což se taky blbě kope. Nějak v tom nespatřuju jinou výhodu, než váhu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mě fascinuje, že má někdo extra problém s prosakovánim jímky, když se na pole houfně stříkaj chemický i biologický sračky a velká část vesnic tu vodu rovnou splachuje do potoka. Já budu rád, když mi ten trochu porézní beton propustí část tekutiny do půdy. Myslim, že při rozumnym používání čistících prostředků a filtrací přes ten materiál je to šetrný až až a nebudu vyvážet každej měsíc. A kdybyste to chtěli brát do důsledku, tak ty hovnocucy taky nejsou na provoz zrovna eko :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: tady je extrémní sucho stále, je pravdou že 100l na osobu za den nemáme ani náhodou. spíše tak 50l v létě i mnohem méně, ale i tak si myslím ze cca 500m2 na 2-4 je celkem v pohodě téměř kdekoli.
    Osobně jsem raději pro septiky se zemním čištěním, než pro dost složité (a tudíž náchylné k poruše) čovky.
    Přijde mi komické když, zde v chatové osadě musí chatky které sousedí s polem vyvážet jímky 10Km oklikou asi 3km daleko za dost velké peníze. A pak na tom samém místě přijedou pro ty svoje ho... za které znovu zaplatí, aby si pohnojili své zahrádky.

    Jiná věc je když to sousedovi vyklopim metr od jeho studny, ale to ošetřují už jiné zákony...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: letošní léto není měřítko :)
    To jsme zalévali 10 hodin denně a sotva jsme to udrželi zelené. Navíc s postupujícím létem nápadně zelené proti všem sousedům.

    Jenže přepad vody do vsaku se musí dimenzovat na celý objem. Přijde mokrý rok a sousedovi podmáčíš opěrnou zeď. Rozhodovat se musí podle nějakých předpokládaných hodnot, ne zkušenosti jednoho léta.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: No výpočty jsou jedna věc, realita je ale vzdálená..
    Mám cca 500m2. Žije tu tedy pouze 2,5 člověka, ale vody máme i tak nedostatek jak na zalévání zahrady tak té pitné.
    Nepoužíváme žádnou chemii, veškeré věci jsou snadno a rychle biologicky odbouratelné. Odpadní voda je u mě drahocennou tekutinou, kterou nehodlám ani prodat natož platit za její odvoz.
    Letos v létě mi zahynulo všechno ve skleníku díky tomu, že nebyla ani voda dešťová, ani odpadní a bohužel ani ta pitná.

    Vodu odpadní krom záchoda používám přímo na zalévání. Vodu ze záchoda kompostuji a do jímky přidávám bakterie a i na mojí malou zahrádku je to nedostatek (potřeboval bych tu alespoň deset lidí :-D)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    POHODAVOLE: určitě je to menší zlo, než vsakovat všechno. bakterie něco rozloží, ale to rozložené se beztak vsákne nebo odteče. V čističkách se kaly lisují (odvodňují) a pak se ukládají jinde, nejpíš na skládce. Pokud jsou znečištěné třeba těžkými kovy. Ale to mluvím o městech, kde do kanálu vyteče kde co, doma si to každý rozumně smýšlející pohlídá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: ty tu přečištěnou vodu musíš někam poslat.
    Při 4 osobách to je 400 l/ den = 146 m3 / rok. Na zálivku je potřeba cca 16 m3/100 m2 / rok. Tj. abys vyzaléval spotřebu 4 osob, musíš mít 912,5m2 zeleného pozemku a to ještě není započítaná dešťová voda ze střech a zpevněných ploch, která taky musí někam vsáknout.

    Přebytky voda lze pustit do vsaku za určitých podmínek. Přibližně : spodní voda hlouběji než 2 m, podloží schopné vsáknout (ne jíly), možnost dodržet odstupy od budouv, studní, sousedních pozemků. Dají se použít různé technická řešení, jak tu vodu do země dostat, ale ne vždy jsou snadná a levná.

    Poslat to do potoka lze, když souhlasí povodí (obvykle ano) A když v cestě potrubí pozemek - potok nestojí žádná právní překážka (cesta, vedení čehokoli, cizí pozemek) a to nijak časté není.

    ČOv povolují obce, pokud nemají kanalizaci, podle jejich vnitřních směrnic. A rozhodnutí, jestli má ta které obec radši žumpu nebo čovku, to si snad hází korunou. :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    NYKRUK: je to humus i kdyz clovek pouziva bakterie jako do cisticky?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: kontroluji, ale treba tu kontrolu tesnosti nemusi provadet specializovana osoba, takze si to kazdej stejne muze napsat sam. Me ti spis nejde do hlavy, proc maji tak vysoke naroky na velikost pozemku, aby povololi cisticku. Stejne to jde casto do jiz zmineneho potoka nebo na vlastni pozemek, tak by to alespon bylo cistejsi..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: No tím betonem i kdyby byl sebeporéznější ti neuteče nějaké znatelné množství vody, pokud tedy uvažuješ že ta jímka je na deštovku, stejně jí musíš někam na svém pozemku vsakovat
    Pokud je to jímka na odpadní vodu z domu je nutné aby žádný přepad neměla a má atest na těsnost.

    Co se týče úřadů je to dle nových zákonů tak, že je zajímá (Stavební Úřad) pouze první "záchytná nádrž". Pokud tím budeš po té zalévat zahradu, je to tvoje věc. U starých staveb se nekontroluje ani ta těsnost té první záchytné nádoby, i když od roku 2008 je to povinné...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MAR_TINA: 1, Jasně, to se všechno "dá domluvit"
    2. ano to je humus..

    Je celkem smutné, že se z dotací staví cyklostezky, moderní veřejné osvětlení, hlídá se jak komu kouří komín apod. a přitom vesnice ani nemají kanalizace. Kuriozní příklad je, že vesnice cca 100 obyvatel nemá aspoň kořenovou čistírnu, která je výrazně levnější než chemická. Nepovolí ji Povodí Vltavy, protože potok, kterým tečou splašky je v pstruhovém pásmu a tam se smí stavět pouze čistírny chemické. Na takovou obec samozřejmě nemá peníze. Takže logika věci je taková, že je lepší nemít nic než aspoň něco.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NYKRUK: stále víc obcí touží po zlepšení čistoty svých stok a potoků. Takže u novostaveb a rekonstrukcí to kontrolují, staré septiky nechávají dožít. Odbor životního prostředí má právo si vyžádat účtenky za vodu (nebo spočítá normovanou spotřebu domácnosti) a účtenky za vyvážení žumpy a kontrolovat, kam ta hovna mizí.

    NYKRUK:
    Tu jímku jsem samozřejmě předpokládala, že chcete na přečištěnou nebo dešťovou vodu. Udělat v tomhle století prosakovací žumpu je prasárna.

    přijatelné řešení (a dobré) je komorový septik s filtry (pískovými, kořenovými).


    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MAR_TINA: Pro kolaudaci to ale musí mít navržené jako těsné..a přepad je potřeba udělat z hladiny, aby sedimenty zůstávaly v septiku.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: říkat bych to neměl, ale na vsi, kde není kanalizace, stejně všechna odpadní voda teče do strouhy a pak se chytá někde na toku do odkalovací nádrže (rybníka). Takže většina septiků má přepad, který je vyvedený třeba s dešťovou vodou do této strouhy. Ta odkalovací nádrž v podstatě funguje jako vyhnívací a dlouhý potok má funkci čistící na bázi kořenové čistírny. Přepad nesmí být při koladaci hotový. Celé je to kvůli tomu, že vyvážení septiku stojí prachy a musí se dělat jednou za čas v závislosti na jeho velikosti. Obvykle to vyváží jezedové, kteří to beztak frknou někam na pole, takže je to nula od nuly, co se týče životního prostředí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam