• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    ZORB
    ZORB --- ---
    R6ANDREW: Mno jo, ale vem si jak rychle se da postavit komin ze stavebnice a jak rychle to pujde z cihel, pokud na to nemas dost volnyho casu a sikovny ruce, tak si osobne myslim, ze cihelnej levnejsi nebude.. Jestli si vzpomenu, preptam tchana kominika, co si o tom mysli.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    R6ANDREW: ja to tak delal a s revizi problem nebyl..
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    POHODAVOLE: uplny jelito nejsem, ale v elektrice, kamnech a kominu se asi hrabat nechci, aby mi pak na to dali razitko..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    R6ANDREW: jestli nejses uplny jelito, tak si ho nech jen zalozit a muzes si ho dostavit sam..
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ZORB: zatím nemám nikoho po ruce, kdo staví komíny. Ale vím, že spousta lidí je ochotných udělat stejnou práci tak, aby si vydělali a levněji, než firmy, protože nepotřebují marži na provoz firmy, provoz kanceláří a platy sekretářek.

    LINKOS: zatim nevim, koketuju s myšlenkou pecoidních kachlovych kamen, nebo hlinenych. Ale obé bude dost drahé, takže to záleží až na finanční stránce, která se odvijí od pozemku a následně od projektu.

    POHODAVOLE: Je to katalogová cena. Zatim nepotřebuju nic, jen sonduju trh, abych měl nějakou představu a neřešil pak všechno nahonem, až konečně něco koupim. Diky za nabidku, budu si to pamatovat.


    VODA: zadržováním vody v krajině se mimo jiné zabývá permakultura. Nevim přesně jaké typy rostlin, ani způsoby tvorby mokřadů, nicméně můžete zkusit gůglit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BUTHRAKAUR: No problém je že to za tebe budou řešit jiný. Jsem sice na jednu stranu pro ochranu spodních (pitných) vod. Na druhou stranu není možné aby jsme (pokud můžeme) tu vodu transportovali kanalizací rovnou do řek. Čím více osídlená krajina tím je to větší problém...

    V žumpě nemám maso, takže mi tam odpadá problém s problémovým rozpadem masa, které potřebuje vyšší teplotu. Ostatní se rozkládá velice rychle...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: No vrt tvůj problém vyřeší jen do doby než ty okolo udělají hlubší :-(
    Takže to nepovažuji za řešení.
    Mám 3 druhy potrubí do domu teplou studenou a dešťovou. A 2 druhy odpadů záchod a pak zbytek. Vodu ze zbytku používám za zalévání, a jímku ze záchodu postupně kompostuji (používám v jímce bakterie k rychlejšímu rozkladu).

    Za druhé řeším jak udržet dešťovou vodu na pozemku (i okolí) aby se lépe vsakovala do podzemních vod a nezmizela rychle do řeky. To je problém hlavně vytváření tůněk a mokřadů a taky smysluplné vegetace.

    Vidím třeba na Španělsku jak vypadalo před cca 15ti lety a teď. Všude postavili obrovské nádrže co zadržují vodu. Není to ideální ale stačí jim i pro zemědělství. Tam kde před 15ti lety byla poušť jsou často dneska sady. Tedy udržet ta voda v krajině nějak jde. Já bych ji jen rád udržel přirozenějším způsobem...
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    CUKI: je mi jasný, že je to nelegální, ale to bych tu neřešil :) Přesně jak říkáš - vím, co v tom odpadu bude a vím, že to bude na zalejvání zahrady naprosto ok, takže je to pro mne v naší suchý oblasti morálně naprosto ok. Jde mi čistě o praktickou stránku věci - máš s tím teda osobní zkušenost? Jaký používáš čerpadlo a máš nějaký problémy se zanášením a tím hnitím? Nebo to ještě nějak filtruješ?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Pro mne je to teď velké téma, stojím před rozhodnutím, jestli vrtat novou studnu, nebo prohloubit stávající, nebo za ty peníze raději nevymyslet nějaký rozumný oběh vody + jak píšeš pokusit se o co největší udržení stability vody na pozemku. Při uvažování nad tím, sem došel k tomu, že je nutné, aby to mělo smysl, řešit to ve spolupráci se sousedy. Anglický trávník zalejvaný z vrtu a vykácený sad, záchytu a stabilitě moc neprospěje. Všechny komerční řešení co jsem našel jsou nesmyslně drahý a přijdou mi nedotažený. Přijde mi, že je to díra na trhu - nenašel jsem komplexnější řešení..
    CUKI
    CUKI --- ---
    BUTHRAKAUR: to teď je podle nové legislativy od letošního roku dost problém, teď už obsah žumpy musí jít do ČOVky :-(. Ale o svůj "odpad" se hodlám klidně i soudit. Pro mě to totiž odpad není a nehodlám ho někomu dávat ani za prachy natož abych za to platil já..
    Veškerou vodu potřebuji a zbytek využívám jako hnojivo na jinak neúrodné půdě. Do žumpy mi nejdou žádné chemikálie vše co v domácnosti používáme je biologicky snadno rozložitelné. Dokonce nepoužíváme ani špatně kompostovatelné maso, jelikož jsme vegetariáni.
    Legislativně to bohužel problém je...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Je to malinko OT ale nechce se mi zakládat další téma.
    Nezabývá se tu někdo více udržováním vody v ekosystému?

    Tedy jak udržet vodu v krajině přirozeným způsobem. Jaká flóra je odolnější, jaká vodu zadržuje, jaká naopak vysává.

    Narážím na klimatické podmínky poslední doby v naší civilizaci. Ono je pěkné umět najít podzemní vody a umět jí z těchto hloubek čerpat, ale to není řešení! Města vodu nezadržují, dokonce ani pole ne. Takže se voda v naší krajině jen rychle sveze do dolních toků a pryč do moře. Naše klima bude čím dál tím víc na vodu (potažmo teplotu) nárazové a je třeba s tím něco dělat...

    Rád bych se snažil o maximální udržení stability vody na pozemku.. Malé nádrže a mokřady..
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenost s využitím šedý vody pro zavlažování zahrady? Plánuju do nový menší dřevostavby separační WC a žumpu (oficiálně vyřízenou pro uspokojení úřadů), ze který bych zalejval zahradu. Je mi jasný, že tam může být dost problémů s usazováním pevných částic, případným ucpáváním zavlažovacího rozvodu vody, možná i hnitím kvůli organickým zbytkům v odpadu z kuchyně apod. Nedaří se mi ale vygooglit moc praktických zkušeností :/
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: za a) nebo za c) ..netopit vůbec :-D To jde ale jen u větších staveb 100-150m2
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jako nestavět komín a topit elektřinou? :) Nebo nestavět slamák/dřevostavbu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: a já bych ho nedělal vůbec :-D To je pak úspora...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    R6ANDREW: kolik potřebuješ metrů? Můžu ti to poptat u kámoše. Jestli je to nějaká katalogova cena, tak za tu nikdo nenakupuje..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    R6ANDREW: nevím co se chystáš stavět, ale pokud to má být nějaká dřevostavba/slamák, tak bych na komínu nešetřil, tedy já bych na něm nešetřil u žádný stavby. Určitě tydle moderní komíny mají lepší tah, než něco "uplácaného z cihel".
    Docela by mě zajíma jaký chceš mít topidlo. A taky co chceš stavět :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    R6ANDREW: Pokud mas nekoho sikovnyho a levnyho po ruce a nekde se ti vali keramicka vlozka nebo nerezova, tak ano, udelas to levneji. Dost zasadni je taky informace co tam chces za kamna...
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    zdarte, mate volakdo skusenost s rezaním strešných trámov atd. na mieste stavania s prenosnou pilou
    napriklad: http://www.panzer.sk/wirex/kmenove-pasove-pily/kmenova-pasova-pila-cz-1u-mobilna/
    od volakej firmy?
    ake mozu bejt vyhody a nevyhody?

    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: proto se ptam jestli to je mozne udelat jinak, tim myslim ze mi to nekdo uplaca z cihel a podepise se pod to za pulku:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam