• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Myslim že v obou případech se to řešilo ještě mnohem důkladnějc a takovejch míst, kde to nejde je fakt dost.

    Jinak pro mě zase nepřipadá v úvahu čovka, protože 1) nechci systém co je závislí na EE a 2) co je zavislí na stálém přísunu "potravy", to je pro mě nepřijatelné. Protože po každé absenci doma znovu oživovat bakterie je fakt naprd :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jediný důvod, pro neposlat přečištěnou vodu do vsaku jsou podmínky vsakování - tj. vysoká hladina spodní vody nebo podloží, které to neumožní (čisté jíly např.). A i tam je řešení udělat otevřenou retenční nádrž , vodu nechat odpařovat a přebytek rozstřikovat na pozemku případně vyvážet.

    Obrátila bych se na nadřízený úřad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Nevím jak na Kokořínsku ale už na dvou úřadech jsem ČOVku bez možnosti pustit to přímo do vodoteče shledal jako neproveditelný postup.

    Biologický filtr BF1-EK je u mě klasická ČOVka, respektive netuším čím se liší...

    Jinak souhlas že je to postavený na hlavu a do vodoteče by se primárně nemělo posílat nic, ale praxe je jiná...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to jsou čísla? znám lidi co víc provařej než protopěj a taky znám ty pro které je desetikilová bomba "věčná" :-D
    Němáš nějakej zajímavej odkaz konkrétní typ nějaký změřený používání a změřená produkce plynu? Jak je to s těmi tryskami, jakým způsobem se plyn skladuje? Jakou má výhřevnost? Já nikdy neslyšel o nepřímém použití (spalování) :-(
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    LINKOS: To je částečně v přímý úměře :))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: rodina by mela vyprodukovat tolik aby to stacilo na vareni
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: na Kokořínsku je problém, že část obcí je na náhorní rovině, ze které neodvádí vodu žádný potok nebo řeka. Voda prosakuje přes spraše a hlíny do pískovcového podloží a objevuje se dole v dolech. COž je při současné legislativě blbý, protože přečištěné vody z obecní čov musí vést do vodoteče (narozdíl od individuálních) a tu prostě nemají. Koukni třeba na poluhu obce Bosyně. Vybudouvat obecní čovku a kanalizace je nereálné, vedli by potrubí s čistou vodou 4 km po skalách.
    A druhá půlka obcí - těch v údolí - má 50 trvale obydlených domů natažených na 5 km. Tam by zas vedli kilometry kanalizace obcí.

    Vodárny, které v údolí čerpají vodu a draze ji prodávají mají obavu ze znečištění v oblasti akumulace vod, což je blbost, protože pokud stavení stojí a mají odpad do septiku (a to má každé), prosakuje to naštěstí přes spoustu písku do těch spodních vod už nyní. Po vybudování čovky nebo septiku se zařazeným biologickým filtrem půjde do země voda 10x čistší než dříve.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: prdlačky, priorita je svádět vodu z čov / septiku s filtrací do podloží tam, kde je to možné. ne do vodoteče, která to unáší do moře, ale do vsaku.
    totéž by měla být samozřejmost u vody dešťové, ale ne všude to chápou.

    CUKI: dobrý řešení, běžně povolovaný i v chko kokořínsko je septik a za ním biologický filtr (například Biologický filtr BF1-EK pro 1-6 obyvatele).
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: to vyznělo jinak, psalo se tam o pasivním domku, u kterého na poslední chvíli oproti projektu zhotovili zelenou střechu a využívali odpadní vodu na pozemku. Díky tomu mohli čerpat evropské dotace. Nic víc o tom nevím, jen mě hodně zajímá co to bylo. Je tam pak ještě nějakej offline odkaz (příloha) co je bohužel německy, ale píše se tam o blbostech (dle obrázků). Na netu jsem ten článek nenašel ani nic o těch dotacích. Ale přišlo mi to zajímavý.


    MATT: ten druhej odkaz to bude zase nějaká levárna. Místo toho aby si zakopal IBC kontejner za řádově litr, koupíš 10m2 nádrž za 80k ale s padesátiprocentní slevou :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: btw kolik toho plynu ta jedna stanice za 10k dokáže vyrobit a kolik je na to potřeba lidí? Nějak si to v malém nedokážu dost dobře představit.
    MATT
    MATT --- ---
    cuki: nemyslel jsi tohle?

    Horizon 2020 calls on Water and Nature Based Solutions (open for applications until March 2016)

    Natural water retention measures - Environment - European Commission
    http://ec.europa.eu/environment/water/adaptation/ecosystemstorage.htm

    Natural Water Retention Measures
    http://www.nwrm.eu/
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: naposledy jsem videl tohle:
    Stát dá na opatření proti suchu každoročně 2,4 miliardy korun. Peníze půjdou na rybníky, kanalizace či vodovody |
    http://domaci.ihned.cz/...dorocne-2-4-miliardy-korun-penize-pujdou-na-rybniky-kanalizace-ci-vodovody

    Česko bude dál trápit sucho, tvrdí ministr Brabec. Na nádrže pro dešťovou vodu připravuje dotace jako u kotlů |
    http://domaci.ihned.cz/...ivovat-lidi-hospodarit-s-vodou-na-destove-nadrze-budou-dotace-jako-u-kotlu
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: plyn se spaluje a pohani se tim turbina, ale to asi jen v tech vetsich..


    LINKOS: neradi vidi zasakovani splaskovejch vod. zrovna minulej tejden jsme tu v praci mluvili, ze nekde na kokorinsku je nejaka roztahla vesnice a chteli to vyresit domacima COVkama se zasakovanim, ale vodarny s tim nesouhlasej..
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jsem rád že můžu vařit na elektrice, takže trochu zbytečné. Uznávám že někdo to třeba využít může, ale i tak, to není tak triviální. Na to budeš potřebovat speciální trysky...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: varil?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to mi přijde dost velká suma a hlavně pro výsledek nemám využití :-( co bych s tim plynem dělal?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: souhlasim, jednoduchosti je sila.
    Megalomansky reseni? Nemam na mysli velky bioplynky co se tu bezne pouzivaj,mela by se dat sehnat od 10 000 mala,takova kterou jses schopnej uzivit vlastnim "odpadem".
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to je pak dost megalomanský řešení pro malej RD. Navíc nechutně drahý.
    Hledám možnosti, které se obejdou pokud možno bez závislostí na EE a provozu a neustálých povinných kontrolách.

    Prostě si představuju pod tímto přímé kompostování .
    V Rakousku jsem viděl kdysi třeba septik který fungoval jako jezírko ve kterém byla vyřešena taková vegetace, která to přes sezónu bez problémů zpracuje. Jezírko žilo svým životem asi 10 měsíců v roce, a bylo to nezávislé na počtu osob a přes léto na tom rostly dýně a melouny.

    ČOVky víceméně jsou závislé na proudu (což samo o sobě není moc eko) a hlavně na stabilním přísunu "živin". Dovolená z toho udělá nefungující nesmysl, kterej budeš složitě několik měsíců zase rozchazovat.

    Podle mě čím složitější řešení tím horší...

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: vsak jsem to myslel jen jako kombinaci. trikomorovy septik, s moznosti mit bioplyn a na konci korenovku. Septik bez dalsiho cisteni nee.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No na ty se právě ptám taky :-D, našel jsem o tom jen zmínku jinde, ale nevím pod čím to mám hledat
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Myslim, ze je to vyzva spis pro obce nez jednotlivce, ale procital jsem to uz pred delsim casem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam