• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: a situace kdy mam kulnu az k plotu a chtel bych ji zrekonstruovat, tak ji musim "ubrat" ty dva metry? Kulna neni asi nikde zaevidovana, stara vec z dob davno minulych..
    CUKI
    CUKI --- ---
    parcel může bejt kolik chce, stejně tak takovýchto staveb. Skleník (který není nikde definován jak má vypadat) může mít dokonce až 40m2. Ale musí se jednat o pozemky tvořící celek s rodinným domem nebo rekreačním objektem. Odstup je definován požárními předpisy a 2m hranici od kraje pozemku
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: super a není to omezený na jednu stavbu do 25m2 na jedné parcele?
    Já mám teda zahradu tvořenou 5 parcelami (jeden LV), tak by se i to asi dalo obejít :)

    Jo a co větší stavby? Nebo třeba dvě 5x5m a pár m od sebe?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SASOS: pokud je to u rodinného nebo rekreačního objekutu tak ne pokud dodržíš ty 2m od kraje pozemku ani ohláška ani územní souhlas
    SASOS
    SASOS --- ---
    ZATAMOKO: jestli se nepletu, tak ohláška a musíš dodržet min. 2 m od hrany pozemku.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Mám ještě dotaz k papírování okolo stavby.
    Kdybych stavěl na své zahradě (pozemek je dle ÚP klasifikován jako "potenciálně zastavitelné území") zděnou dílnu a kurník, oboje do 25m2, tak musím něco řešit?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: ok, už chápu (žebro).
    Skladba stěny s napojením na terén tedy je takto?
    - zemina
    - hydroizolace
    - zdivo s tepelnou izolací z vnější či vnitřní strany dle typu řešení izolace
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: No jako že budeš i nějakou zeď kolmo na ten svah jako žebro.
    Hydroizolace musí 1. chránit před promrzáním vody v konstrukci a taky pokud to bude částečně držet svah, tak aby se ti tam nedržela voda co zmrzne ve svahu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: super a tou hydroizolaci myslíš co konkrétně?
    Natavená "ipa" na vnější zdi? Tekutý asfalt?
    A to "něčím zapřeno" je myšleno jak?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: když vytvoříš dobře hydroizolaci a bude to nečím zapřeno, tak ten dům můžeš mít ve svahu třeba celej. Záleží na konkrétní situaci. Sám jsem na hodně místech určitě víc než metr pod zemí. Někde mám BST zeď zasypanou bez hydoizolace až půl metru pod strop, kdybych měl víc zeminy zasypal bych to celý...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: nevíš, jestli lze z BST udělat i část zdi, která by byla cca 1m zapuštěna do svahu? Samozřejmě s vytvořením drenáže a s vložením nopovky.
    Nebo je lepší tuto část dělat ze ztracenýho bednění s armováním s ohledem na možné tlaky zeminy?
    Na webu Bestu píšou i možné použití pro sklepy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: já nepíšu o tom, že by to bylo z prostýho betonu. Je normálně armovanej. Bez železa je to mrhání materiálem, protože tah za ohybu je dost u PB problém. V případě té zdi je železo uprostřed v ploše. Z každé strany kryté cca 4cm což je pro zeď neexponovanou přímému vlivu povětrnostních podmínek naprosto v pohodě. Je jasný že tu zeď si člověk musí udělat sám. Jinak to armovaní může bejt naprd. V případě těch sloupků je armovaní prostorový a tam už si můžu dovolit díky tomu hodně ubrat materiálu.

    Jinak mám na zahradě pokusnou asi 3m vysokou opěrnou zeď která je podobně subtilní k-ce a to je dokonce bez základů držená jen protivahou. Betonovaná je dost šíleně, protože jsem na ní testovat vhodnou směs a je dělána na víckrát.

    BTW s tím úderem palice. Co takovej Ytong. Ten by úder palice nepotřeboval zdaleka tak velkej...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: ja vim:) Ale u 70ky PB resis v podstate uplne vsechno:) Svý omezení... s nadsázkou bys ohrozil stabilitu stěny úderem palice, navíc nikdy nemáš dostřednej tlak, vždycky je zatížení nerovnoměrný a stěny i sloupy jsou namáhaný bočníma silama...bez železa je to fakt o hubu hele. Že to němci zvládaj nepochybuju, ale se železem a samozhutňovacím betonem. Zalejvačky jsou samozřejmě jinej případ než čistě litá stěna.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: no srovnávat zatížení na tah za ohybu a na tlak je dost odlišná situace! Navíc u desky je problém že nikdy nevíš kam budou působit síly.
    Jinak já mám ty BST, ale s kamarádem jsme tento případ řešili. Zeď má tedy 86mm, protože to je rozměr nejmenších styčníků ale stačilo by asi 7cm dle německých zákonů. Jasný má to svý omezení. Nemůže tam bejt nějaká nevhodná kombinace dlouhé hladové zdi a nevhodného krovu, ale jinak je to ok. Ostatně není problém vynést celou stavbu třeba jen na pár betonových sloupech. pokud je to rozumná plocha teď plácnu 15cm sloupek co 2m bez problémů unese celou střechu. Ten zbytek je tam jaksi navíc. Je nutné ale vyřešit větry a vůbec torzi, ale řešitelné to je. Ne každej potřebuje rohový okna a pod pozednicí nesoucí těžkou střechu dlouhý souvislý prosklený pás oken a pod.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Pockej ted sem si to precetl, ty lejes 7mi centimetrovy pricky? To mas akorat tak z prostyho betonu ne, bezne maji v cr problem vylit desitku a to prskaj jak psi, navic krome zhutneni je dalsi problem kryci vrstva vyztuze, to musi mit fakt nebezpecnou nosnost... A nosny 8micky z PB sou teda hodne nebezpecnej tah.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: mě je v celku fuk co "tradiční" názor říká. Zajímají mě fakta. A to je to, kolik toho materiálu použiješ při jak náročné výrobě a dopravě. Betonu můžeš použít nepoměrně méně než čehokoli jiného a recykluje se výborně, protože i jako sekundární drcený beton je stále nedostatkový produkt, který může být nahrazen jen novým betonem. Navíc do krajiny nezanese nic špatného a při hoření nevzniká žádný toxický produkt. No a hlavní výhoda toho betonu je ta, že díky němu můžou být zdi subtilní, tedy tam je možné použít více izolace a to je ekologický aspekt, který je pro mě podstatný.
    Jinak nemám nic ani proti jakýmkoli jiným stavebním materiálům, jak jsem psal, teď stavím spíše ze dřeva, ale ne všude se to hodí a ne všude to bude ekologičtější. Každý materiál má svoje. Na málo obývanou chatu, daleko od civilizace,, kde není problém z hlukem vlhkostí a mrazem může bejt i ytong a spol. vhodným materiálem. Postaví z toho bez obtíží i Pat a Mat. Ale problém je že materiál na stavbu stavebníci i architekti většinou používají nezávisle požadavkům místa a typu stavby

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ja bych se rad jeste vratil ze zvedavosti k tomu tvemu domu. Tak asi na ten beton by si se asi moc s "tradicnimi" nazory na ekologii neschodl,vesmes beton je celkem zavrhovany material. Casto se taky upozornuje na nezdrave vnitrni mikroklima. Jedinej zpusob jak to recyklovat je to rozdrtit a pridat do dalsiho betonu,nebo ne?Sice betonarek je dost,ale vypalit to je taky dost energeticky narocny,coz se ale zase muze vzhledem k subtilnejsi konstrukci vyrovnat. A cim to mas zatepleny? Urcite nemas jen betonovy dum bez izolace.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to jsem tedy taky nepobral, ale líbí se mi to přirozené napojení se zemí, jenom ty okna nemuseli bejt tak hrozně kulatý jak v ponorce
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to je hrozny. Pry prvni slamak...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ač jsem příznivcem spíše nízkonákladovek tak tenhle slamák vypadá zajímavě:
    Prvý slamený dom na svete postavili na Slovensku
    https://www.youtube.com/watch?v=ckyYfIPU_x4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam