• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: kdysi znamy vymyslel savinionovim rotorem tlakovat vzduch do nadrze,jako zasobnik energie a ten pak pouzivat na vtracku,flexu atd. Dnes jsou horizontalni turbiny vykonejsi nez nejako samodomo savinionovy rotor,na druhou stranu nevim jestli by se dalo sehnat cerpadlo na stlaceny vzduch. A treba je to cely nesmysl :-)
    JADR
    JADR --- ---
    A nebo nějaké levné na 12v /24 co zmiňuje CUKI ale to podle mě nic nevyčerpá. Resp jo ale ne třeba 50m. Záleží na co to chce člověk použít, pokud jen vytáhnout vodu z 5m do barelů a nebo mít klasický rozvod vody v tlaku 2 bary a víc
    JADR
    JADR --- ---
    MATT: solární čerpadlo je čerpadlo na DC proud který lze připojit rovnou na panely, buď s nejakou řídící jednotkou není bez, dělá třeba německý Lorentz nebo grundfos
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: jo toho jsem si bohužel taky vědom. Plánuju vrt cca 8m kde bych bral na hranici sání (7,5m) těch deset je podle mě nesmysl nebo absolutní extrém.
    Pokud bych musel jít hlouběji tak chci jen solární přečerpání, potom už bych to vyřešil 12V čerpadlem které bude fungovat přímo ze solárního systému
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: u elektriky mas vyhodu jednoduchyho skladovani. mechanicky me moc ani nenapada jak to udelat, snad jedine nakou parabolu a parni stroj.. pripadne stirling, ale ten tusim nema moc silu.. navic pokud budes mit vrt hlubsi nez 7-10 metru, tak musis mit cerpadlo dole, to je ta PV opravdu asi nejlepsi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: no mechanickej systém by byl asi efektivnější, ale jinak cokoli offgrid. Pokud by to fungovalo rozumě jako domácí vodárna jedině dobře.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: solarni cerpadlo je co? cerpadlo s fotovoltaikou?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SKIM: Nějakej konkrétní případ? Podle mě je taková věc u nás nerentabilní i když by šlo o jednodušší převod energií.
    SKIM
    SKIM --- ---
    CUKI: Co větrné čerpadlo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tak to video se přiznám že jsem moc nepochopil, nicméně nějakou samodomo metodu na vrt plánuju vyzkoušet.
    Stejně tak bych se rád pustil do nějakého solárního čerpadla
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: jedno zdejsi ID si na tohle jeste udelal prevod a drzak na vrtacku, myslim, ze mu to fungovalo dobre..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: když máš fortel a podloží, tak i 14m není problém
    Ručně vrtaná studna do hloubky 14ti metrů - průměr vrtáku 400 mm.Hand drilled well..14 m
    https://www.youtube.com/watch?v=xcFsyTpfeAs
    CUKI
    CUKI --- ---
    jinak na vrtání patek doporučuju takovou to hloupost. Dělá se s tím kupodivu docela dobře..
    https://www.google.cz/...61&biw=1280&ved=0ahUKEwiE-pbQmNfOAhXGOSwKHUjDADQQMwg9KBYwFg&iact=mrc&uact=8
    CUKI
    CUKI --- ---
    tak tohle mě zaujalo:
    How to Drill Your Own Water Well 1
    https://www.youtube.com/watch?v=duv6CVWNNLs


    aneb vrt svépomocí za pakatel...
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: protoze je to naplanovany uz od 70. let a betonari si kseftik vzit nenechaj ;))

    CUKI: přehrady byly primarne konstruovany pro udrzovany celorocnich minimalnich prutoku, jinak bys ze spousty rek mel v lete jen stoku

    CUKI: ono to zasakovani taky neni lek na vsechno, zas u tech silnic a strech musis pocitat minimalne s (tezkejma) kovama a ropnejma latkama.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: omítka?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: V tom problém nebude, balíky byli lisovány ještě jednou na stavbě a je samonosná a nese těžkou zelenou střechu. Navíc jsou chodbičky napříč balíky...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nejčastější chybou co mám vypozorovanou jsou buď málo slisované balíky, nebo špatně zaslámováno, se spoustou mezer mezi balíky. Měli jsme třeba dělat omítky na slamáku a když si k tomu přišel tak si tam byl schopný strčit ruku po loket. V samotném balíku to bylo v pořádku, ale ty mezery okolo... Hold byli na kurzu kde se dozvěděli hlavně, že to je snadné a zvládne to každý. :)
    Na další stavbu jsem se jel třeba podívat, hrozná práce, naprostá fušeřina, zděný dům "zaizolovaný" slámou asi tak, že když ses podíval podél okna tak byla asi 5cm mezera mezi slámou a zdí. Mezery mezi balíky atd. Takový paskviloví pokus o kombinaci samonosky a zděného domku. Tady dle majitelů myši běhali odspodu až nahoru a evidentně měli dobrou prolézačku. Tragikomické na tom bylo že realizátor se se mnou od té doby nebaví, že jsem si dovolil něco podotknou proti jeho partě "řemeslníků" kteří to dělali jako první slámování a nikdo jim to ani nevysvětlil ani na ně nikdo nedohlížel. Sami investoři se s ním rozešli dost ve zlém. Přitom by se to dalo snadno řešit při realizaci, bez takových chyb.
    Ten první se jak takž podařilo napravit, ten druhý je tak na kompletní rozebrání a začít znovu, což u lidí co za to dali poslední peníze je celkem problém.
    Co se týče hlodavců bývají tedy nejproblematičtější škvíry mezi balíky, proto je potřeba udělat z balíků co nejlepší kostku, bez oblin pokud nemá požadovaný tvar z lisu. Taky je potřeba aby konstrukce co nejméně procházela slámou. Pokud mají balíky dobrou kompresi, mají dobrý tvar, jsou průběžně heverem stlačeny do sebe ve svislém směru, kladeny řezanou stranou na ohýbanou, přitahovány k pobití, či zdi... Omítnuté...
    Zni to možná hrozně složitě, ale je to jen o tom se to naučit.

    To co jsem chtěl naznačit je, že je celkem častým problémem špatné slámování. Mnohdy už to začíná u špatné konstrukce, něco se prostě kvalitně zaslámovat ani nedá.
    Pokud má někdo z hlodavců obavu, nevěří omítce může vylepšit pár spodních řad pletivem.

    CUKI
    CUKI --- ---
    nemá někdo typ kde sehnat překryvné latě na spáry mezi palcovými prkny na fasádě za rozumnou kubíkovou cenu? Rozměr odhadem 20-30 x 10-15mm?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam